iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Το δεκάλεπτο
που μας δίνει
μακροζωία


Μια σύντομη βόλτα μία ή δύο φορές την εβδομάδα αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο, σύμφωνα με στατιστική μελέτη περίπου 90.000 ανθρώπων που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Bo Xi, καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Shandong στην Κίνα, εξέτασαν δεδομένα που συλλέγονταν ετησίως από 88.140 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1997 και 2008 για τις έρευνες για τη δημόσια υγεία. Τα δεδομένα αυτά αντιστοιχίστηκαν εν συνεχεία με τους καταγεγραμμένους θανάτους μέχρι το 2011.

Τα ευρήματα της μελέτης, λοιπόν, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν ή ασχολούνταν με τον κήπο από 10 λεπτά έως μία ώρα κάθε εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν συνέχεια σε έναν καναπέ.

Από δυόμισι έως πέντε ώρες μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, έστω κι αν μιλάμε για σπαστά χρονικά διαστήματα όχι μικρότερα των 10 λεπτών, οδηγούσαν σε μείωση του κινδύνου κατά 31%, ενώ για εκείνους που έφταναν τις 25 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος μειωνόταν σχεδόν στο μισό.

«Όταν μιλάμε αποκλειστικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όμως, πρέπει να πούμε ότι δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόσθετο όφελος για όσους αύξαναν το χρόνο άσκησης από τις πέντε στις 25 ώρες», σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι δε διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι τόσο ελεύθερο χρόνο για σωματική άσκηση αυτού του είδους. «Οι δραστηριότητες που ανεβάζουν τους παλμούς και κάνουν την καρδιά να χτυπάει πιο δυνατά, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και τα ανταγωνιστικά αθλήματα είναι πιο αποδοτικά χρονικά, σε σχέση με εκείνες που κατατάσσονται στις δραστηριότητες μέτριας έντασης», σχολιάζουν σχετικά.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες τόνισαν ότι πρόκειται για μια παρατηρητική μελέτη, από την οποία δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γενικότεροι περιορισμοί των ερευνών πριν καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα.