iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Γιατί ο σκύλος μας
φοβάται τους
κεραυνούς...


Μήπως ο σκύλος σας αρχίζει να τρέμει και να κλαίει με το πρώτο σημάδι βροχής; Για ποιο λόγο άραγε να φοβούνται οι σκύλοι τους κεραυνούς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς και την έρευνα υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί τα σκυλιά φοβούνται τις καταιγίδες:

  1. Ο σκύλος μπορεί να έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός νωρίτερα στη ζωή του το οποίο περιλάμβανε δυνατούς θορύβους. Έτσι, ο ήχος της βροντής λειτουργεί ως υπενθύμιση προκαλώντας του ανησυχία.
  2. Όσο οι σκύλοι μεγαλώνουν και εμφανίζεται απώλεια ακοής, ο δυνατός κρότος του κεραυνού μπορεί να τους κάνει φοβισμένους, δεδομένου ότι δεν έχουν συνηθίσει να ακούνε ήχους χαμηλής συχνότητας.
  3. Ορισμένες φυλές σκύλων αγχώνονται από τη φύση τους.

Συμπτώματα

Ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία κυμαίνονται από ήπια έως έντονα.

Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κίνηση και τρέμουλο
  • Λαχάνιασμα
  • Κρύψιμο
  • Διαρκές γάβγισμα

Τα έντονα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ασταθές τρέξιμο
  • Αφόδευση σε εσωτερικό χώρο
  • Αγωνία
  • Προσβολή από επιληπτικές κρίσεις

Ο φόβος της καταιγίδας δεν είναι μια εύκολη φοβία για να ξεπεραστεί, αλλά όπως και οτιδήποτε άλλο, είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσετε να βοηθήσετε το σκύλο. Παρακάτω σας έχουμε τρεις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Aπευαισθητοποίηση. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ απλή και μπορείτε να ξεκινήσετε όσο ο σκύλος είναι ακόμη κουτάβι. Αρχίστε παίζοντας ηχογραφημένους ήχους της βροντής μέχρι ο σκύλος να συνηθίσει το θόρυβο. Μέρα με τη μέρα ξεκινήστε να δυναμώνετε την ένταση μέχρι ο ήχος να φτάσει στην ένταση του φυσικού κρότου.

2. Χρησιμοποιήστε φυσικό φάρμακο. Αν το μετεωρολογικό δελτίο έχει προβλέψει κάποια καταιγίδα ή αντιληφθείτε μία να πλησιάζει, μπορείτε να δώσετε στο σκύλο κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο για να τον βοηθήσετε να ηρεμήσει. Μετά από καιρό ο σκύλος μπορεί να μη χρειάζεται πλέον τη θεραπεία, αν πάψει να συσχετίζει τις βροντές με το φόβο.

3. Δημιουργήστε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος. Τοποθετήστε το κρεβάτι του σκύλου σε μια μικρή περιοχή όπως το μπάνιο. Κλείστε τα παράθυρα, τις κουρτίνες και να προσπαθήστε να εξαλείψετε τον ήχο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εάν αυτές οι συμβουλές δε βοηθήσουν και τα συμπτώματα συνεχιστούν, ίσως είναι η ώρα να συμβουλευτείτε τον τοπικό σας κτηνίατρο για θεραπεία συμπεριφοράς ή φαρμακευτική αγωγή.