iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Ο ουρακοτάγκος
που παίζει κλασική μουσική
με φλάουτο


Έχουμε δει πολλά ζώα να επιδεικνύουν αξιολήζευτες δεξιότητες που συνήθως αναπτύσσουν μόνο οι άνθρωποι.

Πίθηκοι να αντιλαμβάνονται λέξεις, γορίλες να μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω εικόνων ή να ζωγραφίζουν. Αυτή τη φορά, είναι ο Ταλ, ο ουρακοτάγκος που έκανε τη διαφορά.
Το γιγάντιο θηλαστικό ζει στο ζωολογικό κήπο Τσαχινκάπα, στη Βόρεια Ντακότα και φαίνεται πως λατρεύει τη μουσική. Ετσι, την Τρίτη, ο Ταλ στάθηκε μπροστά από ένα σύνολο πνευστών από την συμφωνική Καμμερμούσικερ της Νέας Υόρκης που έπαιζαν κλασική μουσική και δοκίμασε την τύχη του στη φλογέρα.

Η διευθύντρια Κάθι Ντιέκμαν μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε πως γνώριζαν πως τα ζώα ηρεμούν με την κλασική μουσική. Ο Ταλ, ο ουρακοτάγκος όμως, φαίνεται πως δεν αρκείται στο ρόλο του θεατή. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του έδωσαν μια παιδική πλαστική φλογέρα και εκείνος ξεκίνησε να... παίζει μουσική.

Το όνομα ουρακοτάγκος προέρχεται από την μαλαισιανή γλώσσα και σημαίνει «άνθρωπος του δάσους». Το ύψος του ουρακοτάγκου κυμαίνεται κοντά στο 1,5 μέτρο. Κατά μέσον όρο, ένας ουρακοτάγκος ζυγίζει μεταξύ 33 και 82 κιλών. Το βάρος των αρσενικών μπορεί να ανέρχεται στα 110 κιλά ή περισσότερο.
Πρόκειται σε γενικές γραμμές για ζώα ιδιαίτερα φιλικά και σπάνια επιθετικά. Αναπτύσσουν σχέσεις που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες, ενώ οι αντιδράσεις τους, τους έχουν καταστήσει συχνά αντικείμενο συζήτησης στο διαδίκτυο. Οπως πριν από χρόνια, όταν ουρακοτάγκος συνάντησε έγκυο γυναίκα και της φίλησε την φουσκωμένη κοιλιά.

Υπάρχουν μόνο δύο σωζόμενα είδη, τα οποία είναι και υπό εξαφάνιση: ο Ουρακοτάγκος του Βόρνεο (Pongo pygmaeus) στο οποίο ανήκει και ο Ταλ και ο Ουρακοτάγκος της Σουμάτρα (Pongo abelii), ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη απειλή.