Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο σκύλος είναι
ο καλύτερος φίλος
του ανθρώπου


Μεγάλη είναι η επίδραση των ανθρώπων στον εγκέφαλο των σκύλων, με αποτέλεσμα σε διάστημα αιώνων όχι μόνο να αλλάξουν συμπεριφορές, αλλά να αλλάξει και το σχήμα των εγκεφάλων τους!

Οι σκύλοι προσαρμόστηκαν στην επιθυμητή συμπεριφορά, επειδή οι εγκέφαλοί τους έχουν αργά μεταμορφωθεί από τους ανθρώπους για χιλιετίες.

Η διαφορά εκδηλώνεται με τη μορφή της αιώνιας αγάπης του Λαμπραντόρ, της αχαλίνωτης αντοχής ενός Τεριέ και του αδιάκριτου, άγρυπνου βλέμματος ενός Ντόπερμαν.

Όλα αυτά συνέβησαν με την εκπαίδευση και την εκλεκτική αναπαραγωγή, η οποία αυξάνει ένα χαρακτηριστικό που οι άνθρωποι θέλουν.

Μια από τις καθηγήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Έριν Χεκτ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Η δομή του εγκεφάλου των σκύλων ποικίλλει μεταξύ των φυλών και συσχετίζεται με συγκεκριμένες συμπεριφορές.

»Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πώς, με εκλεκτική αναπαραγωγή για ορισμένες συμπεριφορές, οι άνθρωποι έχουν διαμορφώσει το μυαλό των καλύτερων φίλων τους».

Πάνω από μερικές εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι εξέτρεφαν επιλεκτικά τα σκυλιά, για να εκφράζουν συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές.

Όπως προσθέτει, οι άνθρωποι έχουν εκθρέψει σκυλιά για διαφορετικές, εξειδικευμένες ικανότητες , όπως για προστασία, το κυνήγι με την όραση ή τη μυρωδιά, προστασία περιουσίας ή για παροχή συντροφικότητας.

«Οι σημαντικές διαφορές φυλής στο ταμπεραμέντο, την κατάρτιση και στην κοινωνική συμπεριφορά είναι εύκολα αισθητές από τον περιστασιακό παρατηρητή.

»Οι φυλές των σκύλων είναι γνωστό ότι ποικίλλουν στη γνώση, την ιδιοσυγκρασία και στη συμπεριφορά, αλλά οι νευρικές ρίζες αυτής της διακύμανσης είναι άγνωστες», επισήμανε η Hecht.

Η μελέτη έγινε με την τοποθέτηση σε μαγνητικό τομογράφο 62 αρσενικών και θηλυκών σκύλων, από 33 διαφορετικές φυλές.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές διαφορές στη δομή που δεν σχετίζονταν με το μέγεθος του σώματος και το σχήμα του κεφαλιού.

Έπειτα εξέτασαν τις περιοχές με τις περισσότερες διαφορές σε όλες τις φυλές. Αυτό δημιούργησε χάρτες έξι δικτύων εγκεφάλου – με προτεινόμενες λειτουργίες που κυμαίνονται από την κοινωνική σύνδεση έως την κίνηση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Neuroscience», έδειξε επίσης ότι κάθε μία φυλή σχετίζεται με τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συμπεριφοράς.

Πηγή: Snoopit24