iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ταξίδι στο αυτοκίνητο
μαζί με τον
σκύλο. Οδηγίες.


Διαβάστε όσοι θέλετε να ευχαριστηθείτε το ταξίδι με τον τετράποδο φίλο σας.

Αν δεν έχουμε κάνει μια πρώτη επαφή με το αμάξι καλό είναι να κάνουμε μερικές δοκιμές για να εξοικειώσουμε τον σκύλο μας.  Ας τον βάλουμε μέσα στο αμάξι είτε στη μπροστινή θέση είτε στη πίσω και ας κάτσουμε για λίγα λεπτά να παρατηρήσουμε την αντίδραση του. 

Αν ο σκύλος έχει πολύ άγχος και βαριανασαίνει τότε καλό είναι να του αποσπάσουμε την προσοχή με μερικές λιχουδιές έτσι ώστε να του δώσουμε ένα καλό μήνυμα για το αυτοκίνητο. Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε δροσιά μέσα στο αμάξι είτε με ανοιχτό παράθυρο είτε με A/C ειδικά τώρα που έρχεται το καλοκαίρι. 

Αν ο σκύλος φαίνεται ήρεμος και χαλαρός τότε ας κάνουμε μια μικρή διαδρομή στο κοντινότερο πάρκο ή κάποιο ανοιχτό χώρο. Σημαντικό είναι ο σκύλος να αντιληφθεί και να συνδυάσει το αυτοκίνητο με πολύ καλή τη πρώτη εμπειρία έτσι ώστε να μη φοβάται να ξαναμπεί μέσα την επόμενη φορά. Συνήθως το λάθος με το αμάξι γίνεται γιατί οι πρώτες επαφές με αυτό είναι κατευθείαν στο κτηνίατρο και έτσι ο σκύλος αποκτά έναν φόβο και δισταγμό για να ξαναμπεί μέσα. 

Μόλις φτάσουμε στον κοντινό προορισμό μας ας προσέξουμε πως θα βγάλουμε το σκύλο μας έξω από το αμάξι. Καλό θα ήταν να τον εκπαιδεύσουμε να κάθεται και να περιμένει μέχρι να του πούμε να βγει έξω έτσι ώστε να μην εκσφενδονίζεται όταν ανοίγει η πόρτα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σιγά σιγά και χωρίς να εκνευριζόμαστε αν ο σκύλος μας δεν μας ακούει τότε καλό είναι να πάρουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού και να μην παρεκτραπεί η συμπεριφορά μας απέναντι στο σκύλο. Είναι σημαντικό να αποκτήσει πολύ καλή πρώτη εμπειρία με το αμάξι για να είναι υπάκουος και σωστός. 

Στη συνέχεια μπορούμε να κατεβούμε από το αμάξι και να παίξουμε με τα αγαπημένα παιχνίδια του σκύλου στον χώρο που φτάσαμε. 

Καλό είναι να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο για το μικρό μας τετράποδο φίλο για να συνηθίσει το αμάξι  πηγαίνοντας το μικρές βόλτες σε κοντινά μέρη και δίνοντας του μια καλή εντύπωση ώστε να τον προετοιμάσουμε για κάποιο μεγάλο ταξίδι που πιθανόν θα κάνουμε στο μέλλον. 

Μεγάλα ταξίδια με τον σκύλο μας. 
Εφόσον έχουμε κάνει την πρώτη επαφή στη συνέχεια πρέπει  να κοιτάξουμε την θέση του σκύλου. Μπορούμε να προμηθευτούμε από την αγορά είτε από το internet τα σεντόνια για τη πίσω θέση, τα boxes για το port-baggage ή τις ειδικές ζώνες για τη θέση του συνοδηγού. 

TIP: ο σκύλος δεν πρέπει να έχει φάει τις τελευταίες 2-3 ώρες πριν το ταξίδι. 
Ανάλογα με το πόσο δραστήριος ή ήσυχος είναι ο σκύλος μας μέσα στα αμάξι θα κρίνουμε για τη θέση και τα εξαρτήματα που θα έχουμε για την καλύτερη και άνετη μετακίνηση μας. Κατά τη πορεία του ταξιδίου μας είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε αρκετά καλό και δροσερό κλίμα για το σκύλο μας είτε με ανοιχτό παράθυρο είτε με A/C. Το ανοιχτό παράθυρο όμως δεν πρέπει να επιτρέπει και πολύ το σκύλο μας να βγει από αυτό. Αν ο σκύλος μας είναι λίγο ‘περίεργος’ τότε οτιδήποτε δει και του παρακινήσει τη περιέργεια (άλλο σκύλο, γάτα είτε κάτι που τον ενόχλησε) θα προσπαθήσει να πηδήξει από το παράθυρο. Καλό θα είναι να αποφύγουμε αυτά τα δυσάρεστα. 

Ας τηρούμε ένα διάλειμμα  κάθε 1.30 ώρα για να αφήνουμε το σκύλο μας να τρέξει και να ξεμουδιάσει καθώς και  σ’ εμάς το ίδιο! 

TIP: έχετε μαζί σας τα αγαπημένα του παιχνίδια και αφιερώστε ένα 10λεπτο να παίξετε μαζί του για να τον επιβραβεύσετε που ήταν υπάκουος και ήσυχος μέσα στο αμάξι. Μη τον ταΐσετε ακόμα! 

Αν θέλετε να αφήσετε το σκύλο σας μέσα στο αμάξι φροντίστε να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε κλείσει τα παράθυρα για να παίρνει αέρα ή έχετε αφήσει ανοιχτό A/C για να δροσίζετε. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να είστε αρκετά προσεκτικοί! 

Μόλις φτάσετε στο προορισμό σας τότε μπορείτε να ταΐσετε το σκύλο σας και να τον επιβραβεύσετε που ήταν καλή παρέα στο ταξίδι!!

ΠΗΓΗ dogrin.gr

Βιργινία Τσιγαρά