Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μύτη του σκύλου
είναι τα μάτια του
στον κόσμο!


Οι άνθρωποι δεν βασίζονται στις μυρωδιές, για να βιώσουν τον κόσμο.

Το βασικό μας όργανο είναι η όραση. Οι οσμές χρησιμεύουν ως σύνθημα, για να αναζητήσουμε την πηγή τους, όχι για να ερμηνεύσουμε την ίδια τη μυρωδιά.

Αλλά τα σκυλιά είναι διαφορετικά. Η μυρωδιά είναι ο πρωταρχικός τρόπος που βιώνουν τον κόσμο και η όραση είναι δευτερεύουσας σημασίας.

«Μπορούν να κοιτάξουν κάποιον με τα μάτια τους, όμως χρησιμοποιούν τη μύτη τους, για να πουν ότι είστε εσείς ή κάποιος άλλος», δήλωσε η ερευνήτρια γνωστικής συμπεριφοράς των σκύλων Αλεξάνδρα Χόροβιτς.

Όλα ξεκινούν με αυτή την υγρή, σπογγώδη μύτη, η οποία μπορεί να συλλάβει πολλές μυρωδιές που μεταφέρονται με το αεράκι.

Εκτός αυτού, οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν… στερεοφωνικά, καθώς το κάθε ρουθούνι μπορεί να μυρίσει διαφορετικές μυρωδιές.

Αυτό τους βοηθάει να καθορίσουν από ποια κατεύθυνση προέρχεται μια μυρωδιά και πολλά άλλα στοιχεία. Οι μύτες των σκύλων είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να εισπνέουν και να εκπνέουν μέσω χωριστών διόδων.

Εκπνέουν μέσα από τις σχισμές στα πλάγια της μύτης τους, δημιουργώντας μικρά ρεύματα αέρα τα οποία, όταν εισπνέουν, τους επιτρέπουν να πάρουν ακόμα πιο μυρωδικά μόρια.

Μόλις οι μυρωδιές… ταξιδεύουν στα ρουθούνια τους, κατευθύνονται σε δύο διαφορετικά περάσματα. Ένα πέρασμα είναι για το οξυγόνο και το δεύτερο πέρασμα είναι για τις μυρωδιές.

Αυτό το δεύτερο πέρασμα είναι γεμάτο με οσφρητικά κύτταρα υποδοχείς, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατομμύρια. Για λόγους σύγκρισης, εμείς έχουμε 5 εκατομμύρια.

Το να είσαι σε θέση να πάρεις όλες αυτές τις μυρωδιές δεν σημαίνει τίποτα χωρίς έναν τρόπο να τις επεξεργαστείς, πόσο μάλλον να τις θυμάσαι.

Για τους λόγους αυτούς, ο οσφρητικός βολβός των σκύλων, ο οποίος εκτελεί αυτή τη διαδικασία, καταλαμβάνει πολλές φορές περισσότερο σχετικό χώρο στον εγκέφαλο τους.

Ο οσφρητικός βολβός συνδέεται με κάποια διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά, τη μνήμη, τα συναισθήματα και τη γεύση.

Αυτές οι περιοχές είναι συνδεδεμένες και όλες μαζί σχηματίζουν ένα περίπλοκο ιστό, ο οποίος τελικά βοηθάει τα σκυλιά να καθορίζουν τι μυρίζουν και από πού προέρχονται οι οσμές. Βοηθά επίσης να σχηματίσουν σχέσεις με αυτές τις μυρωδιές.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Χάρη στο βωμονώδες όργανο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το στόμα, τα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύουν ορμόνες που απελευθερώνουν όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Αυτές οι ορμόνες τους βοηθούν να εντοπίζουν πιθανούς συντρόφους και να διαφοροποιούν τα φιλικά από τα απειλητικά ζώα.

Όταν πρόκειται για τον άνθρωπο, αυτή η ικανότητα τα βοηθούν να εντοπίζουν τις συναισθηματικές μας καταστάσεις και μπορεί να τους πει, ακόμα, αν κάποιος είναι έγκυος ή άρρωστος.

Οι συσχετισμοί ανάμεσα στις μυρωδιές καθώς και η ικανότητα των σκύλων να θυμούνται, είναι αυτό που τους κάνει να αναγνωρίζουν τους άλλους.

«Βασικά έχουμε ένα σύννεφο οσμής γύρω μας. Αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί σημαίνει ότι ένα σκυλί μπορεί να σας μυρίσει πριν να φτάσετε εκεί που βρίσκεται», είπε η Horowitz. «Αν είστε γύρω από τη γωνία του σπιτιού σας, το σύννεφο της μυρωδιά σας πηγαίνει πριν από εσάς».

Ίσως το σκυλί σας να θυμάται περίπου τη στιγμή που θα φτάσετε στο σπίτι, αλλά μπορεί επίσης να μυρίσει, το αυτοκίνητο και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, προκειμένου να σας εντοπίσει πριν να είστε ακόμη μέσα στο οπτικό του πεδίο.

Επίσης, η μυρωδιά είναι ο τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά μπορούν να επικοινωνούν και με τους άλλους. Μια βόλτα είναι ένας τρόπος να γνωρίζει πώς είναι τα άλλα σκυλιά στη γειτονιά και αν υπάρχουν ξενόφερτα.

Οι μυρωδιές τους λένε, ακόμη,, αν ο άλλος σκύλος είναι ή όχι υγιής, τι τρώει και αν είναι αρσενικός ή θηλυκός.

Πηγή: Snoopit24