iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Και τα σκυλιά
αποκτούν μυωπία
όσο γερνάνε


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE και πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Jerome Hernandez της Nestlé Purina Research Center, στο Saint Joseph του Μιζούρι αποδείχθηκε πως και η όραση των σκύλων αλλάζει όσο μεγαλώνουν.

Στα πλαίσια της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα όργανο υψηλής τεχνολογίας, το autorefractor, για τη μέτρηση της οπτικής κατάσταση των ματιών του σκύλου, ώστε να δούμε ποιες αλλαγές συμβαίνουν όσο μεγαλώνουν ηλικιακά τα σκυλιά.

Στη μελέτη συμμετείχαν εννέα λαγωνικά που κυμαίνονται 1 έως 14 ετών. Συνολικά ελήφθησαν 20 μετρήσεις για κάθε σκύλο (πέντε για κάθε μάτι πλαίσιο κάτω από συνθήκες άμεσου και έμμεσου φωτισμού). Μόνο μία σειρά μετρήσεων λαμβανόταν καθημερινά και οι μετρήσεις αποδείχθηκε αρκετά σταθερές και αξιόπιστες από μέρα σε μέρα.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι ενώ η όραση των σκύλων αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια -όπως των ανθρώπων- ακολουθεί διαφορετική πορεία από την ανθρώπινη και οδηγείται σε μυωπία! Αυτές οι αλλαγές είναι αρκετά μεγάλες.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα γράφημα για να δείξουν τον ρυθμό που αλλάζει η όραση των σκύλων. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν από τα αρχικά ανεπεξέργαστα δεδομένα και υπολόγισαν μία σύνθετη βαθμολογία για την οπτική κατάσταση του κάθε σκύλου. Στην συνέχεια σχεδίασαν το διαθλαστικό σφάλμα του κάθε σκύλου σε σχέση με την ηλικία. Τέλος, σχεδίασαν την γραμμή για να δείξουν την τάση ανά ηλικία.

Οι μονάδες μέτρησης είναι διοπτρίες, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα μέτρο της καμπυλότητας του φακού. Ένα διαθλαστικό σφάλμα αντιπροσωπεύεται από πολύ λίγη ή πάρα πολύ καμπυλότητα. Εάν το διαθλαστικό σφάλμα είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι διορατικό (υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία), ενώ εάν το διαθλαστικό σφάλμα είναι αρνητικό αυτό σημαίνει ότι έχει μυωπία. Όπως μπορείτε να δείτε από το διάγραμμα υπάρχει μια σταθερή αλλαγή στο διαθλαστικό σφάλμα των ηλικιωμένων σκύλων με μια όλο και πιο αρνητική τάση που δείχνει ότι τα σκυλιά γίνονται όλο και πιο μυωπικά καθώς μεγαλώνουν.

Τα μεγαλύτερα σκυλιά στη μελέτη (10 και 14 ετών αντίστοιχα) είχαν διαθλαστικό σφάλμα περίπου -2.5 διοπτρίες. Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό οι ερευνητές δημιούργησαν το παρακάτω σχήμα:

Αυτό που βλέπετε στην εικόνα είναι ένα τυπικό γράφημα ματιού και στη συνέχεια οι βαθμοί θόλωσης που σχετίζεται με κάθε επίπεδο διαθλαστικού σφάλματος. Εάν ένα άτομο είναι διορατικό αυτά συμβαίνουν για τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ενώ αν ένα άτομο έχει μυωπία (όπως οι σκύλοι) αυτά τα ασαφή αποτελέσματα συμβαίνουν για αντικείμενα σε μακρινή απόσταση.

Φυσικά η πιο συχνή πάθηση στα γέρικα σκυλιά είναι ο καταρράκτης.