iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Γιατί το σκυλί μας
τρώει στον δρόμο
περιττώματα άλλων ζώων


Μία δυσάρεστη συνήθεια που έχουν αρκετοί σκύλοι, είναι να τρώνε τα περιττώματά τους, ή των ομοίων τους, ακόμα και ακαθαρσίες άλλων ζώων.

Μία συμπεριφορά που προκαλεί αποστροφή στους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες τους.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, για ποιους λόγους ένας σκύλος οδηγείται σε αυτήν τη συμπεριφορά; Ότι μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε πρόβλημα υγείας ή κακής διατροφής; Και δεν είναι μόνον αυτές οι πιθανές αιτίες.

Η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση εξηγεί γιατί ένας σκύλος προσθέτει στο πιάτο του… ακαθαρσίες, και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση.

 

«Μήπως είστε και σεις ένας από εκείνους που δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του;

Δεν θα αναφερθώ στους κανόνες υγιεινής, καθώς το θέμα μας είναι η κοπροφαγία, η οποία αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο σε ορισμένα είδη ζώων. Ένα από αυτά είναι ο σκύλος.

Αν, λοιπόν, δεν μαζεύετε τα περιττώματα του σκύλου σας, θα πρέπει αυτήν τη συμπεριφορά να τη διορθώσετε. Διότι έτσι θα βοηθήσετε τον σκύλο μας να μην τρώει τα κόπρανα άλλων σκύλων – ούτε οι άλλοι σκύλοι του δικού σας.

Συχνά ακούω ότι «ο σκύλος μου αρέσκεται στο να τρώει περιττώματα», «ο σκύλος μου άρχισε να τρώει ακαθαρσίες, ενώ πριν δεν το έκανε».

Κοπροφαγία είναι εκείνη η συμπεριφορά που ο σκύλος μας τρώει τα κόπρανά του, ή και άλλων ζώων.

Συνήθως, δείχνει προτίμηση σε κόπρανα γάτας, κατσίκας, ή αλόγου, αν δεν πρόκειται για κόπρανα δικά του ή άλλων σκύλων.

Επίσης, να τονίσω καθαρά εγκυκλοπαιδικά πως και άλλα ζώα, όπως τα σκαθάρια, οι μύγες, οι κατσαρίδες, τα ελάφια, τα κουνέλια, αλλά και τα άλογα, παρουσιάζουν αυτήν την αηδιαστική -για εμάς τους ανθρώπους- συμπεριφορά.

Πιστέψτε με, τα ζώα δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι.

Ποιες είναι οι αιτίες που ο σκύλος τρώει τα περιττώματά του

Ας δούμε αρχικά, ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τον σκύλο μας σε αυτήν τη συμπεριφορά.

1. Απλά, αρέσκεται στο να τρώει κόπρανα, καθώς έχουν για εκείνον έντονη, ελκυστική μυρωδιά και εξαιρετική γεύση. Άρα, είναι ένας λαχταριστός μεζές (σκυλίσια συμπεριφορά).

2. Θέλει να εξαφανίσει τα ίχνη του, ή και των άλλων σκύλων, καθώς τα περιττώματα είναι πηγή πληροφοριών. Ολόκληρη φυλλάδα, που περιέχει έως και κρατικά μυστικά, μη σας πω!

3. Ένας ενήλικος σκύλος, ειδικά όταν έχει ζήσει σε καταφύγιο, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, υιοθετεί αυτήν τη συμπεριφορά, καθώς του έχει γίνει βίωμα, συνήθεια. Αναγκαστικά, έπρεπε να διατηρεί με αυτόν τον τρόπο τον χώρο του καθαρό.

4. Ειδικά ένα κουτάβι, την έχει υιοθετήσει από τη μαμά του, και, εκτός των άλλων, του τη θυμίζει. Η μαμά, από τη φύση της, έχει ενεργοποιήσει αυτήν τη συμπεριφορά για να διατηρεί τη φωλιά και τα κουτάβια της καθαρά, αλλά και για να μην ανακαλύψουν τα άλλα ζώα, ή και τα αρπακτικά, την φωλιά της και κινδυνεύσουν τα μικρά της και η ίδια. Ειδικά το πρώτο διάστημα, που δεν βγαίνουν εκτός φωλιάς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις φροντίζουμε να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής: μαζεύουμε τις ακαθαρσίες εντός και εκτός σπιτιού. Επίσης, φροντίζουμε να έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα φαγητού, τουαλέτας και βόλτας, για να έχουμε καλύτερο έλεγχο: γίνετε εσείς η μανούλα για τον σκύλο σας.

Αποφεύγουμε να δείξουμε έκπληξη, ή οποιοδήποτε έντονο συναίσθημα. Τον λόγο θα τον εξηγήσω παρακάτω.

5. Ας ανατρέξουμε στο παρελθόν, για να θυμηθούμε εάν έχουμε μαλώσει, φωνάξει, τιμωρήσει το κουτάβι ή τον ενήλικο σκύλο μας επειδή είχε μια αποτυχία, όπως το να κάνει τα κακάκια του μέσα στο σπίτι, ή κάπου που δεν θέλαμε (μικρά ατυχήματα ). Αν ναι, τότε… μπίνγκο! Να είστε σίγουροι ότι καταφέρατε να του δημιουργήσετε έξτρα άγχος και τον μπλοκάρατε εκπαιδευτικά.

Ο σκύλος μας νομίζει ότι είναι κακό, που έκανε κακάκια, και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να τα εξαφανίσει για να μην τα ανακαλύψουμε.

6. Ας αναρωτηθούμε αν ο σκύλος μας μένει πολλές ώρες μόνος του, αν όταν είμαστε σπίτι παίζουμε και περνάμε αρκετές δημιουργικές ώρες μαζί του, αν εκτονώνεται σωστά σωματικά και πνευματικά.

Αν όχι, δηλαδή αν δεν κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας επιζητά την προσοχή μας, θέλει να του δώσουμε λίγη σημασία, πλήττει.

Ο σκύλος είναι ζώο που έχει ενέργεια και πρέπει να εκτονώνεται, να παίζει, αλλά και να ασκείται, όπως και να έχει ψυχική διέγερση.

Πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε 

  1. Φροντίζουμε να διατηρούμε τους χώρους καθαρούς από ακαθαρσίες γιατί, όπως σοφά λέει ο λαός μας: «η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά».
  2. Αποφεύγουμε να δείξουμε έκπληξη ή οποιοδήποτε έντονο συναίσθημα, γιατί έτσι επιβραβεύουμε, είτε θετικά είτε αρνητικά, ακούσια τον σκυλάκο μας.
  3. Δεν τιμωρούμε ποτέ τον σκύλο μας, δεν του φωνάζουμε, δεν τον μαλώνουμε, δεν τον αγχώνουμε.
  4. Φροντίζουμε να εκτονώνουμε τον σκύλο μας σωστά, να διατηρούμε την πνευματική αλλά και τη σωματική του υγεία σε υψηλό επίπεδο.

Η κακή διατροφή και τα προβλήματα υγείας οδηγούν στην κοπροφαγία

Παράλληλα με όλα όσα προανέφερα, φροντίζουμε να είμαστε σίγουροι για τη σωστή διατροφή του.

Συνήθης λόγος για την κοπροφαγία είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων.

Τα κόπρανα ζώων είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντικαθιστούν, τυχόν, ελλείψεις στον οργανισμό ενός σκύλου.

Γι’ αυτό, απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο σας, ή σε έναν διατροφολόγο σκύλων.

Προσέχουμε, λοιπόν, η διατροφή να:

  • είναι ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  •  μην είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε εύπεπτα θρεπτικά συστατικά
  •  μην είναι πολύ επεξεργασμένη

Και η ποσότητα του φαγητού να μοιράζεται σε δύο, τρεις ή και τέσσερις δόσεις.

Διασφαλίζοντας μια καλή διατροφή, βάζετε τις βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα και να κρατήσετε μακριά, τυχόν, ασθένειες, που είναι ο επόμενος λόγος κοπροφαγίας: η υγεία.

Ένας ακόμα -και πολύ βασικός- λόγος που οδηγεί τον σκύλο μας στην κοπροφαγία, λοιπόν, είναι κάποιες παθολογικές καταστάσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας και να κάνετε μια σειρά εξετάσεων.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να ωθήσουν τον σκύλο μας σε αυτή τη συμπεριφορά, είναι:

  • Διαβήτης
  • Δυσλειτουργία θυρεοειδούς
  • Εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI) (ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων στο πάγκρεας)
  • Εντερικά Παράσιτα (σκουλήκι)
  • Κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι για λόγους πρόληψης να μαζεύουμε αμέσως τα περιττώματα του σκύλου μας».

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr