Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλές για
τη ζωή με
ένα τριποδάκι


Είτε είστε αποφασισμένοι να υιοθετήσετε ένα τρίποδο ζωάκι ή αν το κατοικίδιό σας πρόκειται να χάσει ένα άκρο, μην αφήνετε τη δική σας ανθρωποκεντρική άποψη να σας πείσει ότι η τρίποδη ζωή είναι μειονέκτημα.

Τα τρίποδα κατοικίδια δεν αντιλαμβάνονται την αναπηρία τους όπως οι άνθρωποι και για αυτό δεν αισθάνονται ότι υστερούν σε κάτι από όλα τα υπόλοιπα. Ο σκύλος που αγαπούσε το κυνήγι της μπάλας του θα εξακολουθήσει να θέλει να παίξει μέχρι να εξαντληθεί, και η γάτα που λιαζόταν στο περβάζι του παραθύρου θα βρει τον τρόπο να φτάσει στο αγαπημένο της σημείο.

Παρόλο που κάθε σκύλος ή γάτα έχει μια μοναδική ιστορία ανάκαμψης και κάποιοι αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις από άλλους, κάθε τριποδάκι θα απολαύσει τη ζωή του στο έπακρο. Η ικανότητά τους να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και δυσκολία, μας δίνει καθημερινά μαθήματα θάρρους, δύναμης και έμπνευσης αλλάζοντας τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Οι περιορισμοί στην ζωή ενός τρίποδου ζώου είναι ελάχιστοι και παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα και κάποιες μικρές τροποποιήσεις στο σπίτι μπορείτε να τους εξασφαλίσετε μια ζωή γεμάτη υγεία, χαρά και πολλά χρόνια άνετης και ποιοτικής ζωής.

Κτηνιατρική φροντίδα για τρίποδους σκύλους και γάτες

Σε γενικές γραμμές, τα τριποδάκια δεν χρειάζονται ειδική κτηνιατρική φροντίδα μετά τον ακρωτηριασμό και την αποκατάσταση.

Μια πιθανή εξαίρεση, είναι ο αυξημένος κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας και άλλων προβλημάτων στις αρθρώσεις καθώς γερνάει το ζώο, κατάσταση που προκαλείται από την αλλαγή στάσης και κίνησης του σώματος του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για σκύλους και γάτες που μπορούν, σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας, να χορηγηθούν στο ζώο και θα βοηθήσουν στην πρόληψη και μείωση τέτοιων συμπτωμάτων.

Φροντίδα προσαρμοσμένη στο μέγεθος του ζώου

Το μέγεθος και η ανατομία του κάθε κατοικίδιου μπορεί να δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες. Ενώ τα πιο μικρόσωμα κατοικίδια τείνουν να μην έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, οι πιο μεγαλόσωμες φυλές μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στήριξη του βάρους τους.

Ιδιαίτερα, σκυλιά με κοντά πόδια και μακρύ κορμό, όπως τα Ντάτσχουντ ή Λουκάνικα (Dachshund) που είναι επιρρεπή σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την πλάτη τους.

Επίσης, μερικά τριποδάκια μπορεί να αναπτύξουν κάλλους όταν ξαπλώνουν λόγω της άνισης κατανομής του βάρους. Η παροχή πολύ μαλακών επιφανειών για ύπνο και χαλάρωση θα βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Διαχείριση βάρους

Η διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους είναι το κλειδί για τη διατήρηση της αρθρικής υγείας, παρέχοντας πιο άνετη ζωή στο κατοικίδιό σας.

Περισσότερο βάρος σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις, οι οποίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί σε σκύλους και γάτες με τρία πόδια. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αριθμό δευτερογενών ζητημάτων υγείας και μπορεί να μειώσει την ποιότητα ή τη διάρκεια ζωής του κατοικιδίου σας. Επίσης, το περιττό σωματικό λίπος, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, διακινδυνεύοντας και επιδεινώνοντας την υγεία του ζώου.

Επάρκεια άσκησης

Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τα τριποδάκια είναι ότι δεν μπορούν πλέον να ασκηθούν, ωστόσο πρόκειται για εσφαλμένη αντίληψη. Τα κατοικίδια με τρία πόδια είναι απόλυτα ικανά και χρειάζονται επαρκή άσκηση για να παραμείνουν υγιή και ευτυχισμένα. Είναι πολύ σημαντικό, ένα τριποδάκι να διατηρήσει την μυϊκή του μάζα, καθώς οι μύες του επιτρέπουν να αντισταθμίζει την επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις και τα υπόλοιπα άκρα, που προκαλείται λόγω της έλλειψης του τέταρτου άκρου. Το κολύμπι είναι η ιδανική επιλογή άσκησης για έναν τρίποδο σκύλο καθώς δεν επιφέρει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις. Επιπλέον, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μυϊκής ενδυνάμωσης και αντοχής.

Παρόλα αυτά, ένα τρίποδο ζώο, θα κουραστεί πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ένα ζώο αρτιμελές, οπότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή για ενδείξεις κούρασης και κάντε συχνά διαλείμματα για νερό και ξεκούραση.

Για κατοικίδια με μειωμένη κινητικότητα, όπως γηραιότερα τριποδάκια ή ζώα με μόνο δύο άκρα, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να διευκολύνουν την άσκηση.

Βοηθητικός εξοπλισμός για το τριποδάκι σας

Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές, υπάρχει ολόκληρος κλάδος προϊόντων που ειδικεύονται και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ζώα με κινητικές δυσκολίες, που όχι μόνο θα βελτιώσουν και θα διευκολύνουν την κινητικότητά τους, αλλά θα τους εξασφαλίσουν μια άνετη και χαρούμενη ζωή. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τον κατάλληλο εξοπλισμό, ανάλογα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σας.

Συμβουλές για την ασφάλεια και ευημερία της τρίποδης γάτας

Οι γάτες είναι πολύ έξυπνες και ευκίνητες, έτσι η απώλεια ενός άκρου συχνά δεν τις εμποδίζει να απολαμβάνουν τη ζωή τους στο έπακρο. Μάλιστα, οι γάτες, με την εκλεπτυσμένη αίσθηση ισορροπίας και την εξελιγμένη σκελετική ευελιξία, προσαρμόζονται πιο εύκολα στην τρίποδη ζωή συγκριτικά με τους τρίποδους σκύλους. Παρόλα αυτά, ένα χέρι βοηθείας και κάποιες προσαρμογές στον τρόπο ζωής θα επιτρέψει στην τρίποδη γάτα να έχει μια υγιή, ευτυχισμένη και ασφαλή ζωή.

• Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σε εξωτερικούς χώρους χωρίς επιτήρηση. Βγάλτε τη βόλτα με οδηγό (λουρί) ή δημιουργήστε έναν ειδικά για αυτή εξωτερικό περιφραγμένο χώρο (catio) που θα της επιτρέψει να τον απολαμβάνει μόνη της και με ασφάλεια.

• Αν η γάτα σας έχει χάσει πρόσφατα ένα άκρο, να είστε υπομονετικοί και να τη βοηθάτε κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής. Οι περισσότερες τρίποδες γάτες προσαρμόζονται εύκολα και, με την πάροδο του χρόνου, επανέρχονται πλήρως στα επίπεδα ενεργητικότητας που είχαν πριν χάσουν το άκρο.

• Παρόλο που θα πρέπει να παρακολουθείτε την τρίποδη γάτα σας, να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία της και να μην είστε υπερπροστατευτικοί. Θα πρέπει να μάθει πώς να αντισταθμίσει το χαμένο πόδι. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ενδυναμώσει τα υπόλοιπα άκρα, επομένως μην τη μεταφέρετε παντού αγκαλιά.

• Στην αρχή, η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί βοήθεια με την περιποίηση περιοχών που κανονικά φρόντιζε με το άκρο που λείπει. Οι γάτες είναι πολύ επινοητικές και έτσι θα ανακαλύψουν νέους τρόπους περιποίησης.

• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγγίζετε τη γάτα σας κοντά στο κολόβωμα (τμήμα του άκρου που έχει απομένει), επειδή αυτή η περιοχή μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητη.

• Βεβαιωθείτε ότι η τροφή και το νερό είναι εύκολα προσβάσιμα.

• Μια γάτα που δεν έχει ένα από τα μπροστινά πόδια μπορεί να έχει πρόβλημα στην προσγείωση όταν πηδά από ψηλά. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν μαλακές επιφάνειες που θα της παρέχουν ασφαλείς προσγειώσεις.

• Μια γάτα που δεν έχει ένα από τα πίσω πόδια μπορεί να μην είναι σε θέση να πηδήξει πολύ ψηλά. Για μια τέτοια γάτα, ένα ονυχοδρόμιο με κλιμακωτά επίπεδα είναι καλύτερη επιλογή από ένα με κάθετο σχεδιασμό.

• Για να κάνετε τα πιο αγαπημένα σημεία της γάτας σας πιο προσιτά, εγκαταστήστε ράμπες. Εάν το περβάζι του παραθύρου είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για τη γάτα σας, βάλτε μια καρέκλα κοντά για να διευκολυνθεί η πρόσβαση.

• Η χρήση της αμμολεκάνης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας βοηθώντας τη να σκάψει και να καλύψει, και εξασφαλίζοντας ότι η άμμος διατηρείται καθαρή.

• Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το μέγεθος της αμμολεκάνης, με βάση την αναπηρία της γάτας σας. Ανάλογα με το ποιο άκρο λείπει, η γάτα μπορεί να μην είναι σε θέση να κάτσει, αλλά να παραμένει όρθια για να ουρήσει, οπότε ίσως χρειαστεί να πάρετε μια αμμολεκάνη με ψηλά τοιχώματα.

Συμβουλές για την ασφάλεια και ευημερία ενός τρίποδου σκύλου

Τα σκυλιά είναι πολύ ανθεκτικά και ένα τρίποδο σκυλί, με την απαραίτητη φροντίδα, μπορεί να ζήσει μια μακρά, ευτυχισμένη και υγιή ζωή με ελάχιστες προσαρμογές στον τρόπο ζωής του ή στον δικό σας.

• Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς επιτήρηση. Βγάλτε τον βόλτα με πάντα με οδηγό (λουρί) ή δημιουργήστε έναν ειδικά για αυτόν εξωτερικό περιφραγμένο χώρο που θα του επιτρέψει να τον απολαμβάνει μόνος του και με ασφάλεια.

• Ένα τριποδάκι μπορεί να αισθάνεται πιο ευάλωτο. Για να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση του, φέρτε το σε επαφή με νέες εμπειρίες, αλλά αφήστε το να τις επεξεργαστεί με τον δικό του ρυθμό. Η επιβράβευση με λιχουδιές θα τον βοηθήσει να ανακτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση.

• Είναι φυσικό να αισθάνεστε υπερπροστατευτικοί προς τον τρίποδο σκύλο σας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του. Αφήστε τον να μάθει μόνος του πώς να αντισταθμίσει το χαμένο άκρο, επομένως μην τον μεταφέρετε παντού αγκαλιά.

• Τοποθετήστε τα δοχεία φαγητού και νερού σε ανυψωμένη επιφάνεια, έτσι ώστε ο σκύλος να τρώει και να πίνει χωρίς να σκύβει.

• Παρακολουθήστε την περιοχή γύρω από τον αγκώνα γιατί μπορεί να πρηστεί και να μαζέψει υγρό λόγω της επιβάρυνσής του.

• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση των υπόλοιπων άκρων. Διατηρήστε κοντά τα νύχια του και κουρέψτε το περιττό τρίχωμα από τις πατούσες του σκύλου για άνεση και για να αποφύγετε την ολίσθηση.

• Προσέξτε τις ολισθηρές επιφάνειες στο σπίτι σας όπως το ξύλο, το πλακάκι, το μωσαϊκό ή το μάρμαρο. Τα τριποδάκια έχουν λιγότερη ισορροπία και μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν σε σκληρές επιφάνειες, ιδιαίτερα όταν τρέχουν ή παίζουν. Για να αποφύγετε την ολίσθηση, στρώστε χαλιά τα οποία εκτός από προστασία παρέχουν και μια μαλακή επιφάνεια ξεκούρασης.

• Ελέγξτε για ανώμαλο έδαφος στην αυλή και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν βαθιές τρύπες στις οποίες μπορούν να σκοντάψουν και να τραυματιστούν. Οι σκάλες και οι ανυψωμένες επιφάνειες μπορεί να δυσκολέψουν τον σκύλο σας, οπότε να είστε υπομονετικοί και να παρέχετε την ανάλογη βοήθεια.

• Για μεγαλόσωμα σκυλιά, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα ειδικό σαμαράκι με λαβή στην πλάτη, που θα σας βοηθήσει να τον σηκώνετε μέσα και έξω από το αυτοκίνητο χωρίς να του προκαλείτε πόνο.

• Τα τρίποδα σκυλιά μπορεί να αισθάνονται ευάλωτα στην παρουσία άγνωστων σκύλων. Όταν το σκυλί σας είναι γύρω από άλλα σκυλιά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γλώσσα του σώματός τους και σε σημάδια επιθετικότητας.

• Τα σκυλιά στηρίζουν το 60% του βάρους τους στα μπροστινά τους πόδια. Εάν στο σκυλί σας λείπει ένα μπροστινό πόδι, προστατεύστε το άλλο άκρο από τραβήγματα ή τραυματισμούς. Εμποδίστε τον σκύλο να ανέβει πάνω σε έπιπλα ή ανυψωμένες επιφάνειες καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με το κατέβασμα.

• Ο σκύλος μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες με ορισμένα παιχνίδια, όπως μπάλες που αναπηδούν και απαιτούν συνεχή “χοροπηδηχτή” κίνηση που θέτει πολλή πίεση στο μοναδικό μπροστινό πόδι.

Οι παραπάνω οδηγίες ΔΕΝ αντικαθιστούν τις συμβουλές του κτηνίατρου σε καμία περίπτωση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την σωστή παροχή φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σας.