iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Εξαφανίσθηκε
από το ζωικό
βασίλειο το κούγκαρ


Ακόμα ένα είδος που απειλούταν με αφανισμό εξαιτίας του ανελέητου κυνηγητού από τους ανθρώπους, ανήκει πλέον στα εξαφανισμένα είδη.

Το κούγκαρ των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών έχει εξαφανιστεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που ερευνούν τα απειλούμενα είδη κατά μήκος της Βόρειας Αμερικής.

Το μεγάλο αιλουροειδές ζούσε σε 21 από τις πολιτείες της Αμερικής και πλέον κηρύσσεται οριστικά ως εξαφανισμένο είδος από τον οργανισμό Endangered Species Act που καταγράφει τα απειλούμενα είδη ζώων.

Μέχρι σήμερα, το ανατολικό κούγκαρ συμπεριλαμβανόταν στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ τα υπόλοιπα υποείδη κούγκαρ, που ζουν στην αμερικανική ήπειρο, συνεχίζουν να περιλαμβάνονται στα απειλούμενα είδη.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Άγριας Ζωής ερεύνησε από το 2011, 21 αμερικανικές πολιτείες και καναδικές επαρχίες, καθώς και αναφορές ακόμα και από το 1900, και ανακάλυψε ότι οι περιστασιακές θεάσεις στην ανατολική Αμερική αφορούν πάνθηρες της Φλόριντα ή πούμα του δυτικού είδους, που περιπλανήθηκαν ανατολικά, ή ελευθερώθηκαν από αιχμαλωσία.

Τα ανατολικά πούμα ανακηρύχθηκαν απειλούμενα το 1973, αν και η τελευταία επιβεβαιωμένη θέαση ήταν όταν ένα πούμα σκοτώθηκε από ένα κυνηγό το 1938 στην πολιτεία του Μέιν. Τα περισσότερα πούμα εξαφανίστηκαν το 19ο αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι τα κυνήγησαν για την προστασία των κοινοτήτων και των ζώων τους.

Σημειώνεται πως τα κούγκαρ, ή αλλιώς πούμα, ζουν σε όλη την Αμερική, τον δυτικό Καναδά και στα βόρεια της Παταγονίας.

Κάποτε ήταν από τα πιο διαδεδομένα χερσαία θηλαστικά στο δυτικό ημισφαίριο, ωστόσο σήμερα έχουν εξολοθρευθεί κατά τα δύο τρίτα του πληθυσμού τους.