Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσοχή στις αλλεργίες
της άνοιξης. ''Χτυπάνε''
και τα σκυλιά


Τα κατοικίδια ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι, υποφέρουν πολύ συχνά από αλλεργίες ποικίλης αιτιολογίας, ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη.

Εκδηλώνονται με τα ίδια συμπτώματα όπως και στον άνθρωπο, δηλαδή δερματικά εξανθήματα, κνησμό, καταρροή, φτέρνισμα, δακρύρροια κλπ.

Μπορεί ο υπεύθυνος αλλεργιογόνος παράγοντας να βρίσκεται στο περιβάλλον του ζώου, όπως γύρη, σκόνη, κάποιο φυτό, να αποτελεί συστατικό κάποιας τροφής ή φαρμάκου ή τέλος μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να πυροδοτηθεί από το τσίμπημα κάποιου εντόμου (σφήκα, αράχνη, κάμπια) ή παρασίτου (ψύλλος, τσιμπούρι).

Οι αλλεργίες στα ζώα μπορεί να έχουν και εποχικό χαρακτήρα. Παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών, όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε, την άνοιξη. Η ανθοφορία των δέντρων και των φυτών, η δραστηριότητα των εντόμων προκαλούν έξαρση των αλλεργιών σε ανθρώπους και ζώα.

Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ζώα είναι ο έντονος κνησμός και τα δερματικά εξανθήματα. Σε περίπτωση που ο σκύλος τσιμπηθεί από κάποιο έντομο, δημιουργείται στο σημείο του νύγματος, έντονη και επώδυνη διόγκωση. Το περισσότερα περιστατικά αφορούν διόγκωση του προσώπου και της γλώσσας. Τα χαρακτηριστικά του σκύλου αλλοιώνονται σημαντικά και υπάρχει περίπτωση να δυσκολεύεται η αναπνοή του. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επείγουσα επέμβαση. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από κάποιες ώρες.

Η γύρη και οι κάμπιες των πεύκων δημιουργούν έντονα προβλήματα στους οφθαλμούς που εκδηλώνονται με αυξημένη δακρύρροια, ερεθισμό, διόγκωση των βλεφάρων. Αν τα συμπτώματα είναι επίμονα, το ζώο προκειμένου να ανακουφιστεί από τον κνησμό, προσπαθεί να τρίψει τα μάτια του σε οποιαδήποτε επιφάνεια με αποτέλεσμα τον περαιτέρω ερεθισμό του. Σε κάποια ζώα μπορεί να παρατηρηθεί φτέρνισμα και καταρροή.  Μια κατάλληλη συμπτωματική αγωγή ανάλογα με την γνώμη του κτηνιάτρου, συνήθως αρκεί για την αντιμετώπιση αυτού του είδους αλλεργίας.

Συχνή επίσης είναι η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα. Τα ζώα που παρασιτούνται από ψύλλους συνήθως εμφανίζουν έναν ελαφρύ κνησμό. Κάποια ζώα όμως παρουσιάζουν υπερευαισθησία στο σάλιο των ψύλλων με αποτέλεσμα να ξύνονται έντονα, να δαγκώνουν τα άκρα ή το σώμα τους. Το δέρμα τους παρουσιάζει έντονο ερεθισμό, είναι κόκκινο και σε κάποια σημεία που δαγκώνονται ή ξύνονται πολύ μπορεί να δημιουργηθούν και πληγές. Στα ζώα που έχουν λευκό χρωματισμό τριχώματος, τα σημεία που δαγκώνονται ή γλύφονται πολύ αλλάζουν χρωματισμό και σκουραίνουν.

Μπορεί να συνοδεύονται τα παραπάνω, από αραίωση του τριχώματος συνήθως στη βάση της ουράς, στην οσφυοϊερά χώρα, στην οπίσθια και έσω επιφάνεια των μηρών και στη κοιλιά. Το δέρμα τους μπορεί να μυρίζει άσχημα και να είναι έντονα λιπαρό. Σε χρόνιες καταστάσεις τα δερματικά προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα, μπορεί να επιπλακούν και με άλλους παράγοντες και συχνά συγχέονται και με άλλα δερματικά προβλήματα των σκύλων πολύ πιο σοβαρά. Οι σκύλοι που παρασιτούνται από μεγάλο αριθμό ψύλλων συνήθως δεν έχουν δερματικά προβλήματα σε αντίθεση με τα σκυλιά που έχουν αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα. Ο έντονος κνησμός οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε καλύτερη περιποίηση του ζώου τους, συχνότερο βούρτσισμα, αντιπαρασιτικά λουτρά και προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μηχανική απομάκρυνση των ψύλλων.

 

Επειδή οι αλλεργίες των σκύλων είναι αρκετά συχνές δεν σημαίνει ότι είναι και πάντα εύκολη η διάγνωση και η αντιμετώπισή τους. Μπορεί να δημιουργήσουν  σοβαρά προβλήματα στα ζώα και η χρονιότητά τους να καταστήσει ακόμα και επιφυλακτική την πρόγνωσή τους. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι ο σκύλος είναι ένας ζωντανός οργανισμός με νοσολογικές καταστάσεις που μοιάζουν αρκετά με του ανθρώπου, αλλά απαιτούν σχεδόν πάντα ειδική θεραπεία και ειδικό γιατρό.