iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Ισοβίτες εκπαιδεύουν
σκυλιά για να
γίνουν καλύτεροι άνθρωποι


Είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πως φυλακισμένοι σε σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας θα μπορούσαν να φροντίζουν και να εκπαιδεύουν σκύλους που δίνονται για υιοθεσία.

Το πρόγραμμα Paws For Life όμως, έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό!

 

Το πρόγραμμα Paws for Life δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια για να βοηθήσει κρατούμενους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας να διαχειριστούν προβλήματα εγκλεισμού και θυμού που δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό κοκτεήλ που ως αποτέλεσμα είχε τις συνεχείς ενδο-ιδρυματικές διενέξεις,  με τραγικά συχνά αποτελέσματα για τη ζωή και την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ανατεθούν προς εκπαίδευση στους εξαιρετικά βίαιους και δυσπροσάρμοστους κρατούμενους, σκύλοι που προορίζονταν για υιοθεσία από τοπικά καταφύγια ζώων.

Το σκεπτικό ήταν πως οι κρατούμενοι θα ταυτίζονταν με τις σκληρές συνθήκες και κακουχίες που είχαν βιώσει τα διασωσμένα ζώα και μέσα από την ενασχόληση τους με αυτά θα πετύχαιναν 4 διαφορετικούς στόχους. Να αποσυμπιεστούνν από όλη την συσσωρευμένη επιθετικότητα μέσω της στοχευμένης αυτής «εργοθεραπείας«, να αισθάνονται πως υπάρχει ένας σκοπός στην επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα του ιδρυματισμού, να μάθουν μία «τέχνη» που θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμη στο μέλλον, μετά τον αποφυλακισμό τους και ταυτόχρονα να βοηθήσουν σκύλους που παρέμεναν έγκλειστοι σε κλουβιά καταφυγίων να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και να εκπαιδεύονται ούτως ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες υιοθεσίας.

Στα δύο χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα κρίνεται ως 100% επιτυχές, αφού κατάφερε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ανθρώπους και σκύλους να συνυπάρξουν, αμοιβαία επωφελούμενοι από τις ευεργετικές απολαβές. Οι κρατούμενοι αφού περάσαν προγραμμα εκπαίδευσης και οι ίδιοι αποδείχθηκαν στοργικοί και εξαιρετικοί εκπαιδευτές για τα ζώα και τα ζώα χαίρονται την συνύπαρξη με ανθρώπους που δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη ανάγκη την παρουσία τους, ενώ γίνονται ανάρπαστα μετά το πέρας της εκπαίδευσης καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν σκύλους εκπαιδευμένους από το Paws for Life. Μέχρι σήμερα 75 σκύλοι έχουν βρεί οικογένειες χάρη σε αυτό το πρόγραμμα.

Οι πρόσφατές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έμελλε να φέρουν στο πρόγραμμα μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Ένα τοπικό καταφύγιο σκύλων που ειδικευεται στην διάσωση σκύλων κουφών ή με προβλήματα ακοής καταστράφηκε και οι υπευθυνοι έκαναν έναν τιτάνιο αγώνα για να βρούν χώρο υποδοχής των άτυχων ζώων σε άλλα καταφύγια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι που απευθύνθηκαν στο Paws for Life. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αυτού δέχθηκαν με χαρά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των άστεγων σκύλων και να τους εντάξουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, με μία μικρή διαφορά. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν μόνο στη νοηματική, αφού δεν ακούν!