Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς κάνουμε
μπάνιο το σκυλί μας
τον χειμώνα


Πρέπει να μάθετε από μικρό το σκυλάκι σας ότι το μπάνιο είναι μια αναγκαία, ευχάριστη διαδικασία.

Μην το μαλώνετε αν χοροπηδά μες στη μπανιέρα. Είναι φυσικό να φοβάται ή να αγχώνεται. Μιλήστε του ήρεμα και με το ένα χέρι συγκρατήστε το για να μην προσπαθεί να βγει. 

Μην το σπρώχνετε ή πιέζετε και γλιστρήσει! Μην το βάζετε με το ζόρι στη μπανιέρα! Μάθετέ του να πηδά μόνο του μέσα ή βοηθήστε το με μία αγκαλιά!
 
Προσοχή, δεν κάνουμε μπάνιο κουτάβια κάτω των 2 μηνών, ανεμβολίαστα. Τα μωρά κουτάβια τα καθαρίζουμε μόνο με ένα υγρό πανάκι ή με μωρομάντηλα.

Ο σωστός τρόπος να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας είναι στη μπανιέρα σας. Όσοι έχουν σκύλο ξέρουν πολύ καλά ότι με ένα καλό πλύσιμο μετά και απολύμανση με χλωρίνη ή καυτό νερό, δεν κινδυνεύουν από κάτι.
 
Προετοιμασία χώρου
 
Πριν ξεκινήσουμε την...αποστολή ''μπάνιο σκύλου'' πρέπει να έχουμε κοντά μας όλα όσα θα χρειαστούμε, ώστε να μην αφήσουμε το σκύλο μόνο κι αυτός...κυλιστεί ξανά στα χώματα ή βγει απ τη μπανιέρα!
 
1) Σαμπουάν :
 Παίρνουμε σαμπουάν για σκύλους (και όχι ανθρώπινο), κατάλληλο για τον τύπο τριχώματος του ζώου μας. Αραιώνουμε 1 καπάκι σαμπουάν σε περίπου 1 λίτρο νερού και δεν βάζουμε κατευθείαν το σαμπουάν στο δέρμα του ζώου.

2) Πετσέτες : Αγοράζουμε πετσέτα αποκλειστικά για το σκύλο μας ή χρησιμοποιούμε κάποια παλιά δικιά μας. Αυτή η πετσέτα πλένεται στο πλυντήριο και την αποθηκεύετε σε κάποιο ντουλάπι στο μπάνιο ή στο κουτί με τα αξεσουάρ του ζώου σας, για να μην μπερδευτεί με τις δικές σας.

Εκτός από την πετσέτα για το σώμα του ζώου, μπορείτε να έχετε άλλη μία μεγάλη που θα στρώσετε στο πάτωμα, ώστε όταν βγει απ τη μπανιέρα να αποροφηθούν τα νερά απ τις πατούσες του. Επίσης, μπορείτε να στρώσετε πετσέτα μέσα στη μπανιέρα ώστε όταν τον κάνετε μπάνιο να μην γλιστρά και τρομάζει.

3) Πιστολάκι, ήδη στην πρίζα. Για να μην ψάχνετε μετά, έχετε έτοιμο από πριν το μπιστολάκι ώστε να αρχίσετε το στέγνωμα του σκύλου.

4) Χτένα/Βούρτσα.
 Θυμηθείτε να χτενίσετε το σκύλο σας πριν κάνει μπάνιο, για να ξεμπλεχτεί το τρίχωμα του. Μετά το μπάνιο, το βούρτσισμα βοηθά στο πιο γρήγορο στέγνωμα, σε συνδυασμό με το μπιστολάκι.
5) Βαμβάκι.
 Ποτέ μην ξεχνάτε να βάζετε βαμβάκι μέσα στα αυτιά του σκύλου σας! Χρησιμεύει στο να μην μπει νερό όσο τον κάνετε μπάνιο, ώστε να μην πάθει ωτίτιδα!
 
Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό. Στα ζώα δεν αρέσει ούτε το κρύο ούτε το καυτό νερό!
Μην χρησιμοποιείτε πολλή πίεση, έχετε το τηλέφωνο του ντουζ σε μέτρια θέση..εκτόξευσης νερού.
Κάντε καλή σαπουνάδα στο σκύλο, στην ράχη, στα πόδια, στην κοιλιά. Αποφύγετε κεφάλι - αυτιά - μάτια.
Έχετε την κουρτίνα τραβηγμένη στην άκρη, για να μην την πατήσει ο σκύλος και την σκίσει ή πέσει κάτω.
Όταν όμως τελειώσει το μπάνιο, καλό είναι να μάθετε στο σκύλο να τινάζεται μέσα στη μπανιέρα! Πώς;
 
Κλείστε την κουρτίνα και αφήστε τον μέσα στη μπανιέρα. Διστάζουν να βγουν γιατί γλιστράνε και μετά από λίγα λεπτά θα τινάξουν το νερό από πάνω τους, ως μία φυσική αντίδραση. Έτσι γλιτώνετε το πρώτο μπουγέλο του χώρου σας! Φυσικά, δεν αντιδρούν όλα τα σκυλιά το ίδιο. Κάποια μπορεί εύκολα να πηδήξουν έξω από τη μπανιέρα και να τρέξουν κατευθείαν πάνω στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ! Γι αυτό, να έχετε κλειστή την πόρτα του μπάνιου όσο είστε μέσα με το σκύλο. Μην φωνάζετε, μην μαλώνετε και μην πανικοβάλλετε το ζώο αν τιναχθεί και εκτοξεύσει νερό ή τρίχες. Να είστε υπομονετικοί και να τον επιβραβεβεύετε με μία λιχουδιά όταν είναι ήρεμος.
 
Να θυμάστε ότι το μπάνιο του σκύλου απαιτεί χρόνο και κυρίως μετά: πρέπει να κάνετε μία γενική καθαριότητα του μπάνιου, με σκούπισμα, σφουγγαρισμα και πλύσιμο της μπανιέρας. Αξίζει όμως, για να μοσχοβολάει το σκυλάκι σας!
 
Επιλέξτε το χώρο που θα μείνει ο σκύλος για να στεγνώσει. (Ακόμα και αν τον κάνατε με πιστολάκι, δεν πρέπει να βγει έξω στο κρύο αλλά να μείνει για κάποιες ώρες μέσα). Στρώστε ένα παλιό σεντόνι, μία κουβέρτα ή το κρεβάτι του σε ένα δωμάτιο και μάθετέ του να κάθεται εκεί. Δώστε του λιχουδιά και βάλτε κοντά του κάποιο θερμαντικό σώμα ή ανάψτε το καλοριφέρ. Προσοχή όμως, μην αφήνετε το ζώο να ακουμπά στα σώματα, γιατί μπορεί να πάθει έγκαυμα, ειδικά αν αποκοιμηθεί/αν είναι κάποις ηλικίας !
 
Επίσης, μην κάνετε κάθε μέρα μπάνιο το σκύλο σας! 1-2 φορές το μήνα είναι αρκετές, βάσει του ph του δέρματος του σκύλου, εκτός αν λερωθεί...εκτάκτως σε κάποια βόλτα ή μετά από βροχή!

*Μην ξεχάσετε να πλύνετε και το κολλάρο του, τρίβοντας το με ένα βουρτσάκι, με σαπούνι για τα χέρια και ζεστό νερό! 

Το μπάνιο είναι μία ακόμα ευκαιρία να ασχοληθείτε με το σκύλο σας, να τον φροντίστε, να του καθαρίσετε τα ματάκια και τα αυτιά και να δεθείτε ακόμα περισσότερο, αφού όσο και αν κάποια τετράποδα μισούν το νερό, σίγουρα όλα λατρεύουν το να ασχολείστε μαζί τους και να τα φροντίζετε!!!

Πηγή: adespoto.gr