iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Τα μεγάλα
σκυλιά είναι
εξυπνότερα;


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα θέλησαν να διαπιστώσουν ποια σκυλιά είναι πιο έξυπνα: τα μικρά ή τα μεγάλα;

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος του εγκεφάλου της κάθε φυλής, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο.

Τα μεγαλύτερα σκυλιά, με μεγαλύτερους εγκεφάλους, αποδίδουν καλύτερα από τα μικρότερα σκυλιά, αλλά σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, όπως στις εκτελεστικές εργασίες.

Τα μεγαλύτερα σκυλιά θεωρείται ότι έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αυτοέλεγχο από τα μικρότερα, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος αν μόνο το μέγεθος του εγκεφάλου μπορεί να σχετίζεται με την ευρύτερη γνωστική λειτουργία.

Όπως λέει ο επικεφαλής της μελέτης Ντάνιελ Χόρσλερ, πιθανότατα να παίζει ρόλο ο αριθμός των νευρώνων του εγκεφάλου και η σύνδεση μεταξύ τους.

Ο Horschler διαπίστωσε ότι το μέγεθος του εγκεφάλου δεν πρόβλεψε την απόδοση ενός σκύλου σε δοκιμές κοινωνικής νοημοσύνης, τις οποίες οι ερευνητές μέτρησαν, δοκιμάζοντας την ικανότητα κάθε σκύλου να ακολουθεί ανθρώπινες χειρονομίες.

Ωστόσο, στο σύνολο τους τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν αυτό που οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν, ότι το μέγεθος του εγκεφάλου συνδέεται με την εκτελεστική λειτουργία, αλλά όχι με άλλους τύπους πληροφοριών.

«Νομίζουμε ότι τα σκυλιά είναι μια πραγματικά σπουδαία δοκιμαστική περίπτωση γιατί υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου, ακόμα και σε ίδιες φυλές, σε τέτοιο βαθμό που δεν συναντούμε σε σχεδόν κανένα άλλο χερσαίο θηλαστικό», λέει ο Horschler

Η μελέτη του χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερα από 7.000 καθαρόαιμα κατοικίδια σκυλιά από 74 διαφορετικές φυλές. Τα πρότυπα της φυλής προσφέρουν εκτιμήσεις για το μέγεθος του εγκεφάλου.

Τα δεδομένα προήλθαν από τις οδηγίες που δόθηκαν διαδικτυακά στους ιδιοκτήτες σκύλων, προκειμένου να δοκιμάσουν τις γνωστικές ικανότητες των τετράποδων τους μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων με βάση το παιχνίδι.

Οι χρήστες στη συνέχεια υπέβαλλαν τα δεδομένα τους στον ιστότοπο Dognition.com, όπου οι ερευνητές μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.

Για να δοκιμάσουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, οι ιδιοκτήτες σκύλων έκρυψαν μια λιχουδιά, μπροστά στον σκύλο τους, κάτω σε ένα από δύο αναποδογυρισμένα πλαστικά κύπελλα.

Οι ιδιοκτήτες στη συνέχεια περίμεναν 60, 90, 120 ή 150 δευτερόλεπτα πριν αφήσουν το σκυλί τους να ψάξει για τη λιχουδιά του. Τα μικρότερα σκυλιά είχαν περισσότερες δυσκολίες να θυμούνται πού οι ιδιοκτήτες την είχαν κρύψει.

Για να δοκιμάσουν τον αυτοέλεγχο, οι ιδιοκτήτες έβαλαν άλλη μια λιχουδιά μπροστά από το καθισμένο σκυλί τους και στη συνέχεια του απαγόρευσαν να την πάρει. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά συνήθως περίμεναν περισσότερο, για να πάρουν την απαγορευμένη τροφή.

Ο Horschler και οι συνεργάτες του έλεγξαν αν τα σκυλιά είχαν εκπαιδευτεί ή όχι. Διαπίστωσαν ότι οι μεγαλόσωμες φυλές είχαν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αυτοέλεγχο από τα μικρότερα σκυλιά, ανεξάρτητα από την έκταση της εκπαίδευσης που είχαν πάρει.

Στο μέλλον, ο Horschler λέει ότι θα ήθελε να κάνει συγκριτικές μελέτες γνωστικών ικανοτήτων σε διαφορετικές ποικιλίες φυλών.

Πάντως, από τα στοιχεία της μελέτης οδηγείται στην εκτίμηση ότι «το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με τη γνωστική λειτουργία», αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κανόνας, με τα μέχρι σήμερα ευρήματα.