iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο φύλακας άγγελος
των ζώων στην
Ιεράπετρα Κρήτης


Στην Ιεράπετρα της Κρήτης, λίγα μέτρα από τη χωματερή, υπάρχει ένα καταφύγιο ζώων. Η θέση του δεν είναι τυχαία.

Εκεί ζούνε 342 σκυλιά, 40 γάτες και δύο κατσίκες. Βρέθηκαν στο δρόμο μωρά, άρρωστα, ταλαιπωρημένα, κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα.

Στο καταφύγιο βρήκαν τη φροντίδα, τη στοργή και τη θαλπωρή που τους αξίζει, χάρη στον Τάκη Προεστάκη, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια τους έχει αφιερώσει τη ζωή του. Και θα συνεχίσει, όπως λέει, μέχρι το τέλος. Γιατί εκεί είναι το σπίτι του. Μαζί με τα ζώα του. Πασχίζει να τα σώσει και να τους βρει μια οικογένεια.

Όλα άρχισαν όταν ο κ. Προεστάκης αποφάσισε να επισκεφτεί τη χωματερή της Ιεράπετρας. Είδε έναν σκύλο με σπασμένο πόδι και, χωρίς δεύτερη σκέψη, τον πήγε στον κτηνίατρο. Στη χωματερή, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός σκύλος. Ο κ. Προεστάκης ανακάλυψε ότι εκεί ζούσαν άλλοι 49. Τους προσέφερε ιατρική φροντίδα και τροφή, και τα πλάσματα αυτά επανέκτησαν τις δυνάμεις τους. Τότε άρχισαν τα παράπονα οι ιδιοκτήτες των γύρω χωραφιών. Τα σκυλιά πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν. Ψάχνει και βρίσκει γη, 500 μέτρα από τη χωματερή, για να την αγοράσει και να μεταφέρει τα σκυλιά του. Τον ακολουθούν όλα. Κι εκεί, στα πέντε στρέμματα, «χτίζουν» το σπίτι τους.

Από τη στιγμή εκείνη ο κ. Προεστάκης γίνεται ο προστάτης των ζώων. Όποιο αδέσποτο ζωάκι βρίσκει, σε όποια κατάσταση κι αν είναι, το παίρνει υπό την προστασία του. Πουλάει την επιχείρησή του, και όλη του την περιουσία την προσφέρει στο καταφύγιο. Τα ζωάκια αυξάνονται, όπως και τα έξοδα, ενώ δεν υπάρχουν έσοδα. Την ώρα που ο κ. Προεστάκης βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ένας δημοσιογράφος ΜΜΕ του εξωτερικού του κάνει αφιέρωμα. Έτσι αρχίζουν να έρχονται χορηγίες από ανθρώπους που ζουν εκτός Ελλάδας.

Σήμερα, ο κ. Προεστάκης έχει στην κατοχή του 33 στρέμματα και τα μοιράζεται με τα 384 ζώα του. Εκείνος κοιμάται σε κοντέινερ, μαζί με τα πιο αδύναμα πλάσματα. Για τα υπόλοιπα, έχει κατασκευάσει 27 σπιτάκια. Στο κάθε σπιτάκι «συγκατοικούν» 12-13 ζώα, τα οποία ταιριάζουν μεταξύ τους.

«Ξυπνώ κάθε μέρα στις 06:00 και καθημερινά φροντίζω τα ζωάκια. Από τις 09:30 έως τη 01:00 είμαι κοντά τους. Παράλληλα, προσφέρω καθημερινή εργασία σε δύο παιδιά που μένουν κοντά μας», διευκρινίζει ο κ. Προεστάκης.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει περιθάλψει 200 ζώα, ενώ «πριν από έναν μήνα, περίπου, με ενημέρωσαν ότι μέσα στη θάλασσα ήταν πεταμένος ένας σκύλος. Έτρεξα αμέσως να το βοηθήσω. Το σκυλί το πέταξαν στο δρόμο και ‘κείνο, από το φόβο του, έτρεχε πανικόβλητο. Το χτύπησε αυτοκίνητο και βρέθηκε στη θάλασσα. Όταν το πήγα στον κτηνίατρο, διαγνώστηκε με καρκίνο. Είχε μείνει παράλυτο. Μου πρότειναν να του κάνουμε ευθανασία, την οποία και απέρριψα. Είναι 10 ετών. Τώρα περπατά με αμαξίδιο, παίρνει τα φάρμακά του, δεν πονά και είναι ευτυχισμένο», τονίζει ο κ. Προεστάκης.

Όλα τα σκυλιά έχουν το τσιπ τους, ενώ τα μηνιαία έξοδα του καταφυγίου αγγίζουν τα 7.000 – 8.000 ευρώ. Οι χορηγίες εξακολουθούν να προέρχονται, κυρίως, από το εξωτερικό. Το παράπονο του κ. Προεστάκη είναι ότι η τοπική κοινωνία του έχει «γυρίσει την πλάτη».

Αλλά δεν τον πτοεί τίποτα. Και, όπως λέει: «Εδώ είναι το σπίτι μας. Έχω τον δικό μου κόσμο με τα ζωάκια. Εδώ θα πεθάνω».

Όποιος θέλει να βοηθήσει τη «φάρμα των ζώων» του κ. Προεστάκη, ή θέλει να υιοθετήσει ένα ζωάκι, μπορεί να «επισκεφτεί» τη σελίδα του στο f.b, «Takis Shelternon profit organization».