iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Αυτά κάνουν
ευτυχισμένα
τα σκυλιά μας


Ένας σκύλος δεν ζητά πολλά για να είναι χαρούμενος. Αυτό που έχει ανάγκη, είναι ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας του. Γιατί όλος ο κόσμος του είναι εκείνος. Γι’ αυτό, να του αφιερώνετε χρόνο. Ποιοτικό χρόνο.

Το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας, έτσι ώστε να κάνετε το φιλαράκι σας να «χαμογελά», μας το εξηγεί ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Χρήστος Πάτσιος.

«Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας είναι ευτυχισμένος κοντά μας; Είναι αρκετό, να φροντίζουμε για τις βασικές του ανάγκες και το φαγητό του; Μήπως χρειάζεται να του αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο για την καθημερινή του εκτόνωση, ώστε να είμαστε βέβαιοι, τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική του υγεία;

Όσο δύσκολοι κι αν είναι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, όσο κι αν οι συνθήκες διαβίωσης σε αστικό περιβάλλον δεν είναι ιδανικές, οφείλουμε ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες να μεριμνούμε για την ευζωία των κατοικίδιων μας.

Η σημασία της βόλτας

Τι σημαίνει αυτό; Να βρίσκουμε, πάντα, χρόνο για την καθημερινή τους βόλτα. Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ιδανικά, μία το πρωί και μία το βράδυ. Ως «βόλτα» δεν εννοούμε, φυσικά, την πεντάλεπτη ανακούφιση του σκύλου από τις βασικές του ανάγκες. Η βόλτα πρέπει να αποτελεί συνδυασμό της σωματικής και της ψυχικής εκτόνωσης του σκύλου, αλλά και της ενίσχυσης του δεσμού με τον ιδιοκτήτη του, όπως και της διατήρησης της καλής φυσικής του κατάστασης. Παράλληλα με τη βόλτα, ο σκύλος μας εξοικειώνεται με νέους χώρους και ερεθίσματα, μυρίζει νέες οσμές και κοινωνικοποιείται, τόσο με ανθρώπους, όσο και με άλλα σκυλιά. Επομένως, τόσο η πρωινή, όσο και η βραδινή βόλτα, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες του ζώου, που ενδέχεται να παραμένει κλεισμένο στο διαμέρισμα, για πολλές ώρες, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός μας.

Υπάρχουν διάφορα «είδη» βόλτας που μπορούν να κάνουν τον σκύλο μας χαρούμενο. Η επιλογή έχει να κάνει, φυσικά, με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε κάθε φορά.

Η απλή βόλτα, πάντα με το λουρί, αποτελεί την πιο εύκολη λύση. Μία μισάωρη βόλτα κοντά στη γειτονιά μας, ειδικά τις καθημερινές, που ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, αρκεί για να είναι ο σκύλος μας ευχαριστημένος. Εξίσου σημαντικός, όμως, είναι και ο περίπατος με τον σκύλο μας σε δημόσιους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, πάρκα, καφετέριες, όπου επιτρέπονται οι σκύλοι φυσικά, με σκοπό να συνδυάσουμε την καλοπέραση και των δυο μας.

Αν υπάρχει η δυνατότητα να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον σκύλο μας, για παράδειγμα το Σαββατοκύριακο που το πρόγραμμά μας, ενδεχομένως, είναι πιο χαλαρό, πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε μεγαλύτερες βόλτες. Μπορούμε να πάρουμε τον σκύλο μας και να «αποδράσουμε», πηγαίνοντας σε δασικές εκτάσεις, όπως στο Άλσος Συγγρού. Εκεί μπορούμε να τον αφήσουμε  ελεύθερο στη φύση να τρέξει, πάντα υπό την υπεύθυνη επίβλεψή μας. Επίσης, μπορούμε να τον πάμε σε κάποιες παραλίες, φροντίζοντας να μην ενοχλούμε τους λουόμενους. Ακόμα, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για σκυλιά, όπως τα πάρκα σκύλων, ή κάποια εκπαιδευτήρια σκύλων.

Σωματική και πνευματική εκτόνωση
Η ενασχόληση με ένα κυνάθλημα, όπως είναι το agility, είναι ιδανικό για τον σκύλο, αλλά και για εμάς, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση που το πρόγραμμά μας, ή οι καιρικές συνθήκες, δεν επιτρέπουν την εποικοδομητική μας βόλτα, υπάρχουν τρόποι, τόσο για τη νοητική όσο και για τη σωματική εκγύμναση του σκύλου μας μέσα στο σπίτι. Μπορούμε να του μάθουμε διάφορα τρικ, να τον εξασκήσουμε σε εντολές εκπαίδευσης που ήδη γνωρίζει, ή να παίξουμε μαζί του. Μπορούμε, επίσης, να εκτελέσουμε μαζί του διάφορες ασκήσεις γυμναστικής με τη βοήθεια συγκεκριμένων οργάνων, ή να κρύψουμε λιχουδιές και με την όσφρησή του να τις βρίσκει. Μέσω αυτών των απλών ασκήσεων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας απολαμβάνει τον χρόνο του μαζί μας.

 

Υγεία
Βασικό στοιχείο της ποιοτικής ζωής του σκύλου μας είναι η σωστή φροντίδα της υγείας του. Αυτό σημαίνει τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, όποτε κρίνεται απαραίτητο, μέριμνα για τα καθιερωμένα εμβόλιά του, καθώς και για τα εντομοαπωθητικά περιλαίμια που πρέπει να φορά κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Γνωρίζουμε όλοι πως η αγάπη που τρέφουν οι σκύλοι μας για εμάς είναι η πιο ανιδιοτελής μορφή αγάπης που υπάρχει, και πως οτιδήποτε και να κάνουμε, εκείνοι θα μας αγαπούν πάντα το ίδιο. Οφείλουμε, λοιπόν, να προσπαθούμε καθημερινά να τους ανταποδώσουμε, έστω ένα μέρος της αγάπης που μας προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα».

ΠΗΓΗ protothema.gr