iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Μπορεί ένας
μεγαλόσωμος σκύλος
να ζει σε διαμέρισμα;


Ναι, μπορούν. Αλλά θα πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Πέτρος Σιδερέας, έχει την απάντηση.


«Ένα από τα κλισέ σχετικά με τους σκύλους στο αστικό περιβάλλον, θέλει τις μεγαλόσωμες φυλές να υποφέρουν στα διαμερίσματα. Το επιχείρημα ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ταλαιπωρούνται όταν δεν έχουν στη διάθεσή τους αυλή, ή τεράστιους χώρους στο σπίτι, είναι ευρέως διαδεδομένο. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως η ευζωία των σκύλων μας εξαρτάται πολύ περισσότερο από την ποιότητα της επαφής μας μαζί τους και τον χρόνο που τους αφιερώνουμε, παρά από τα τετραγωνικά του σαλονιού ή της αυλής μας.

Ας δούμε τα «συστατικά» που κάνουν τη ζωή ενός σκύλου ευχάριστη: αρκετή άσκηση (για κάθε σκύλο, το «αρκετή» ορίζεται διαφορετικά, ανάλογα με την ανάγκη του), ενασχόληση και αλληλεπίδραση, συχνοί περίπατοι μαζί μας, καθιέρωση «ρουτίνας» (οι σκύλοι, σε αντίθεση με τους περισσότερους από εμάς, λατρεύουν τη ρουτίνα!). Η αξιολόγηση των ιδιαίτερων αναγκών του σκύλου μας μπορεί να αποδειχθεί από την πιο εύκολη μέχρι την πιο δύσκολη υπόθεση, ανάλογα με την ικανότητά αλλά και τη διάθεσή μας να «αποκωδικοποιούμε» τον σκύλο μας και να «ακούμε» τις ανάγκες του.

Η κυρίαρχη άποψη πως τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο ενεργητικά και χρειάζονται στρέμματα για να τρέχουν, είναι αλήθεια μόνο κατά το ήμισυ. Στην πραγματικότητα, η ενεργητικότητα κάθε σκύλου δεν εξαρτάται απόλυτα από το μέγεθός του. Ξέρουμε αρκετές «τεμπέλικες» μεγαλόσωμες φυλές (Θιβετιανό Μαστίφ, Μαστίφ Ναπολιτάνο κ.ά), όπως και αρκετές πολύ ενεργητικές μικρόσωμες (Τζακ Ράσελ κ.ά).  Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικότερο είναι η δική μας συνειδητοποιημένη επιλογή σκύλου που θα προκύψει από την αξιολόγηση των παροχών που μπορούμε να του προσφέρουμε. Η σωστή αξιολόγηση της δικής μας καθημερινότητας, είναι απαραίτητη για την επιλογή σκύλου που θα ταιριάξει στα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής μας – και θα πρέπει να αποτελεί το απόλυτο κριτήριο.

Ο χρόνος που θα μπορούμε να διαθέτουμε στον σκύλο μας, είναι πολύ σημαντικότερος από τα τετραγωνικά. Ακόμα και οι πιο ενεργητικές φυλές, δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να κοιμούνται σε ένα διαμέρισμα, αρκεί να έχουν ασκηθεί, να έχουν παίξει, να έχουν αλληλεπιδράσει μαζί μας όσο χρειάζονται, ώστε να εκτονωθούν. Αντιθέτως, ένα ζώο «παρκαρισμένο» μόνιμα στην αυλή, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή, θα είναι δυστυχισμένο.

Συχνά επικαλούμαι τον «Χρυσό Κανόνα» των σκύλων, ο οποίος λέει πως «εκτονωμένος σκύλος, είναι χαρούμενος σκύλος», που βρίσκει κι εδώ απόλυτη εφαρμογή. Το σωστό ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι «πόσο χώρο πρέπει να διαθέσω στον σκύλο μου για να είναι χαρούμενος», αλλά «πόσο χρόνο πρέπει να διαθέσω για να τον εκτονώσω». Οπότε μην πιστεύετε πως ο μεγάλος χώρος μπορεί να εξισορροπήσει την απουσία σας από την καθημερινότητά του.