iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Η απίστευτη ιστορία
του συγγραφέα
Σάμουελ Ρίτσαρντσον


Ο Άγγλος συγγραφέας επιστολικών μυθιστορημάτων Σάμουελ Ρίτσαρντσον είχε γεννηθεί στις 19 Αυγούστου 1689 και πέθανε στις 4 Ιουλίου 1761.

Γιος ξυλουργού, εργάσθηκε ως βοηθός τυπογράφου και, για ν’ αυξήσει το εισόδημά του, έγραφε ερωτικές επιστολές δεσποινίδων που δεν είχαν την απαιτούμενη μόρφωση ή το ταλέντο, ενασχόληση που αποδείχθηκε καθοριστική για την λογοτεχνική του σταδιοδρομία.

Ζώντας στερημένα κατόρθωσε ν’ αποκτήσει δικό του τυπογραφείο, παντρεύτηκε, απέκτησε έξι τέκνα κι έχασε τα πέντε απ’ αυτά σε νηπιακή ηλικία καθώς και την νέα ακόμη γυναίκα του. Ξαναπαντρεύτηκε κι απέκτησε άλλα έξι παιδιά εκ των οποίων επέζησαν τέσσερις κόρες. Το 1733 έγινε τυπογράφος της Βουλής των Κοινοτήτων. Μέχρι τα πενήντα του δεν είχε εκδώσει κανένα δικό του βιβλίο.

Το 1739 δύο φίλοι του τού ανέθεσαν να γράψει ένα οδηγό αλληλογραφίας «για επαρχιώτες που αδυνατούσαν να συντάξουν μιαν επιστολή». Εξοικειωμένος, όπως προαναφέρθηκε, με την επιστολογραφία ο Ρίτσαρντσον, ανέλαβε το έργο και συνέλαβε συγχρόνως την ιδέα να γράψει μια ερωτική ιστορία σε μια σειρά επιστολών «στην οποία θα καθοδηγούνταν τα όμορφα κορίτσια που ήταν υποχρεωμένα να εργαστούν μακριά από το σπίτι τους, πώς ν’ αποφύγουν τις παγίδες κατά της αρετής τους».