iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

Μαργκότ Φοντέιν
Η αιθέρια μπαλαρίνα που
δημιούργησε ''σχολή''


Η Μαργκότ Φοντέιν είχε γεννηθεί στις 18 Μαΐου 1919 και πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου 1991. Η Αγγλίδα μπαλαρίνα θεωρείται ευρέως ως μία από τις σημαντικότερες χορεύτριες κλασικού μπαλέτου όλων των εποχών. Πέρασε ολόκληρη την καριέρα της ως χορεύτρια του βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου.

Το 1962, δημιούργησε θρυλικό ντουέτο με τον Σοβιετικό χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που αυτομόλησε στη Δύση. Εκτός από συνεργάτες οι δυο τους ήταν πάρα πολύ στενοί φίλοι. Η συνεργασία της Φοντέιν με τον Νουρέγιεφ σκιάστηκε από ερωτηματικά και φήμες που ήθελαν τη 43χρονη τότε Μαργκότ Φοντέιν να «ξαναζωντανεύει» και να κάνει δεύτερη καριέρα, εις βάρος εξίσου καλών ή ικανότερων χορευτριών. Αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά μέχρι τον θάνατό της παρέμεινε ενεργό μέλος της χορευτικής κοινότητας.

Η Φοντέιν δημιούργησε «σχολή» χάρη στη λυρική και αρμονική της κίνηση, και την τέλεια τεχνική της. Αν και οι ρόλοι που την έκαναν διάσημη ήταν κυρίως κλασικοί (ΖιζέλΣύλβιαΣταχτοπούτα κ.ά.), εκτιμήθηκε περισσότερο στις ερμηνείες σύγχρονου μπαλέτου. Εκτός από την παγκόσμια φήμη της, τιμήθηκε με αναρίθμητα βραβεία για την προσφορά της στην τέχνη.

Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι η διάσημη Βρετανίδα μπαλαρίνα ήταν αναμεμειγμένη σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950, όπου τη συνωμοσία κατά της τοπικής κυβέρνησης υποστήριζε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.