iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

Ναζίμ Χικμέτ Ο Τούρκος
ποιητής με την
καρδιά γεμάτη αγάπη


Ο Ναζίμ Χικμέτ είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου 1902 και πέθανε στη Μόσχα, στις 3 Ιουνίου 1963.

Ο διάσημος Τούρκος ποιητής και δραματουργός, τα έργα του οποίου μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας. 

Αν και τα πρώτα του ποιήματα γράφτηκαν με παραδοσιακό μέτρο, ο Χικμέτ σταδιακά απομακρύνθηκε από τα πλαίσια του μέτρου και της ομοιοκαταληξίας και άρχισε να αναζητεί νέα μορφή για τα ποιήματά του. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων διαμονής του στη Σοβιετική Ένωση (1922-1925), η αναζήτηση αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της. Προτίμησε τον ελεύθερο στίχο, ο οποίος ταίριαζε και με την πλούσια φωνολογία της τουρκικής γλώσσας. Επηρεάστηκε κυρίως από το Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Πολλά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από το γνωστό Τούρκο συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί, ενώ αρκετά μελοποιήθηκαν και από το συνθέτη Μάνο Λοΐζοκαι τον Θάνο Μικρούτσικο. Με υπουργικό διάταγμα ο ποιητής ανέκτησε, , την τουρκική υπηκοότητα που του αφαιρέθηκε το 1951 εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. 

Απόσπασμα από το “Χιονίζει τη νύχτα και άλλα ποιήματα” 

Το ξέρουμε κι οι δύο, αγαπητή μου, πως μας έμαθαν να πεινάμε και να κρυώνουμε να πεθαίνουμε από την κούραση και να ζούμε χώρια. Δεν έχουμε αναγκαστεί ακόμη να σκοτώσουμε, δεν μα έτυχε ακόμη να πεθάνουμε. Το ξέρουμε κι οι δύο, αγαπητή μου, πως μπορούμε να μάθουμε στους άλλους να μάχονται για τους δικούς μας και να αγαπάμε κάθε μέρα λίγο περισσότερο, κάθε μέρα λίγο καλύτερα…