iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Η Ρούλα Χάλαφ των
Financial Times που
δεν απαρνιέται το χαρτί


Πού οδεύει η δημοσιογραφία σήμερα; Ποιο είναι το πιο κατάλληλο Μέσο για τη διοχέτευση της πληροφορίας;

Και τι περιεχομένου είναι η σύγχρονη δημοσιογραφία αυτή καθαυτή, δηλαδή τι ποιότητας είναι ο τρόπος της στη μετάδοση της όποιας πληροφορίας; Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν και τη Repubblica, έτσι τα έθεσε προς απάντηση και σχετική συζήτηση στη διευθύντρια των Financial Times, τη Ρούλα Χάλαφ, λιβανέζικης καταγωγής. Η Χάλαφ, ως στέλεχος του Μέσου του λονδρέζικου Σίτι, τίμησε την παράδοση λέγοντας ότι «το χαρτί, η εφημερίδα δηλαδή, είναι το εμπορικό σήμα της εταιρείας», ωστόσο ήταν και ειλικρινής καθώς περιόρισε τον κύκλο εργασιών των εντύπων στο Σαββατοκύριακο: «Τέτοια είναι τα φύλλα που θα επιβιώσουν» είπε. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά media τα επαίνεσε κατά τούτο: χάρη σε αυτά οι δημοσιογραφικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν ακριβέστερη εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν, σε ό,τι αφορά την πρόσληψη του περιεχομένου τους από το κοινό: «Μας λένε τι θέλουν οι αναγνώστες».

Ο ρόλος του συντάκτη δεν έχει αλλάξει, είπε η Χάλαφ στους Ιταλούς. Η συλλογή, η επεξεργασία και η μετάδοση της είδησης είναι οι θεμελιώδεις όροι εργασίας του δημοσιογράφου. Ο δίαυλος μετάδοσης είναι αυτός που έχει αλλάξει, και ως εκ τούτου τροποποιήθηκε και η καθημερινή εργασιακή ρουτίνα: «Δεν σκεφτόμαστε τι θα δημοσιεύσουμε αύριο, αλλά τι δίνουμε στους αναγνώστες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας». Η ηλεκτρονική δημοσιογραφία συνιστά αλληλεπίδραση, οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι αναγνώστες, πού βρίσκονται, τι ώρα διαβάζουν και τι ακριβώς διαβάζουν, και προσαρμόζονται στις επιταγές τους. Η Χάλαφ ξεχώρισε τους αναγνώστες του 21ου αιώνα σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που είναι «πλήρως ψηφιοποιημένοι» και στους παραδοσιακούς, που είναι προσκολλημένοι ακόμη στο χαρτί. Και οι δεύτεροι παρακολουθούν τις ειδήσεις από άλλα Μέσα, από την τηλεόραση ή τις ιστοσελίδες και τις πλατφόρμες για κινητά τηλέφωνα, ωστόσο «εξακολουθούν να θέλουν κάτι πιο βαθύ από τις εφημερίδες, την εξήγηση των ειδήσεων, το σχόλιο, την ανάλυση, για την οποία μπορούν να περιμένουν και την επομένη».

Οσον αφορά τον δικό της όμιλο, η Χάλαφ είπε ότι οι Λονδρέζοι ξεχωρίζουν το κοινό τους σε δύο κατηγορίες: στους καθημερινούς αναγνώστες και στους αναγνώστες του Σαββατοκύριακου. Βέβαια, αφού οι FT δεν κυκλοφορούν την Κυριακή, στην περίπτωσή τους μιλούμε για αναγνώστες του Σαββάτου: «Εκείνοι διαβάζουν την εφημερίδα, και μάλλον μοιράζουν τα ένθετα στην οικογένειά τους»… Η ίδια η Χάλαφ επιθυμεί οι συντάκτες της «να σκέφτονται ψηφιακά» κυρίως. Διότι οι περισσότεροι από τους συνδρομητές των FT, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, «επομένως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον ιστό». Και κάνει μία παρατήρηση με σημασία: λέει ότι στην αρχή της ψηφιακής εποχής η εφημερίδα μεταφερόταν στο web, σαν ένα υβριδικό ψηφιακό προϊόν, όμως τώρα αντιστράφηκαν οι όροι, η εφημερίδα παράγεται αφού πρώτα αναλυθεί το τι γίνεται στο web (από πλευράς ενδιαφέροντος, προτιμήσεων, κ.λπ.). Δηλαδή το Ιντερνετ παράγει πλέον και την εφημερίδα του περιπτέρου. «Εχω μία ομάδα συντακτών που εργάζονται στην εφημερίδα», λέει η Χάλαφ, «με σκοπό να πάρουν από το ψηφιακό προϊόν ό,τι είναι κατάλληλο για δημοσίευση στην εφημερίδα». Ωστόσο «ο ιστός έρχεται πρώτος».

Μιλάει με αγάπη για το διευθυντικό δικαίωμα της σύνταξης της πρώτης σελίδας του εντύπου, γνωρίζοντας ότι για τους συντάκτες που δεν έζησαν την παλιά εφημερίδα, για αυτούς δηλαδή που πρωτοδούλεψαν σε ψηφιακό περιβάλλον, η πρώτη σελίδα δεν έχει και πολύ νόημα, έτσι «δεν της δίνουν προσοχή». Η ίδια θέλει να λέει ότι εργάζεται σε δημοσιογραφικό όμιλο, χωρίς να τονίζει τα ψηφιακά προϊόντα, ούτε τα έντυπα. Οι Ιταλοί τής απευθύνουν το ερώτημα περί «εξαφάνισης των εντύπων», όπως προσδιόρισε την… ταφόπλακα ο απερχόμενος CEO των New York Times Μαρκ Τόμσον – εντός της δεκαετίας. Η Χάλαφ είπε ότι τουλάχιστον για το δικό της «μαγαζί» η έκδοση του Σαββατοκύριακου θα έχει ακόμη ψωμί. Και ότι οι Financial Times θα παλέψουν για το καθημερινό φύλλο τους. Για το φλέγον θέμα των οικονομικών αποτελεσμάτων και με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από διαφημίσεις, η Χάλαφ είπε ότι μέσα στην πανδημία αποδείχθηκε ότι οι συνδρομές είναι η καλύτερη λύση, το πιο σωστό επιχειρηματικό μοντέλο για τις εφημερίδες: «Οι αναγνώστες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τα νέα, αν η ποιότητα τους αξίζει». Στο τέλος της συζήτησης η Χάλαφ έθιξε το ζήτημα της αλληλεπίδρασης συντακτών και αναγνωστών λέγοντας ότι είναι απαραίτητη, μάλιστα είπε ότι η ίδια απαντά εντός πενταλέπτου στα ηλεκτρονικά μηνύματα των αναγνωστών. Διευκρίνισε πάντως ότι η στενή σχέση συντακτών και αναγνωστών, ειδικά στους FT, προϋπήρξε της ψηφιακής εποχής.

Πηγή: Protagon.gr