iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Ο θρύλος της
ανθρωπιστικής ιατρικής
στην Αφρική


Ένας πολύ γενναίος άνθρωπος. Ένας σπουδαίος και αφοσιωμένος γιατρός.
Ένας εμπνευσμένος γυναικολόγος. Ένας θρύλος της Ανθρωπιστικής Ιατρικής στην Αφρική. Χάρη στο θάρρος, την αφοσίωση και την αυταπάρνηση του, περισσότερο από 30000 γυναίκες, θύματα της πιο κτηνώδους σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στην διάρκεια του εμφυλίου στο μαρτυρικό Κονγκό, βρήκαν καταφύγιο, ιατρική φροντίδα και παρηγοριά. Και κέρδισαν εκείνες και οι οικογένειες τους την αξιοπρέπεια αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Το 1999, ο γυναικολόγος Denis Mukwege αντιμετώπιζε ολοένα και περισσότερο τη φρίκη της σεξουαλικής βίας που χρησιμοποιήθηκε ως όπλο πολέμου στην περιοχή: αμέτρητες γυναίκες, που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων από ένοπλους πολιτοφυλακές, ζητούν τη βοήθειά του.
Αυτά που είδε ο Mukwege τον άγγιξαν βαθιά οπότε αποφάσισε να αγωνιστεί και να αφιερώσει τη ζωή του στην αποκατάσταση των επιζώντων βιασμού στο Bukavu του Κονγκό ιδρύοντας ένα μικρό νοσοκομείο το Panzi. Τίποτα δεν τον πτοεί. Ούτε οι απόπειρες δολοφονίας, ούτε οι επιθέσεις ούτε οι περιορισμένοι πόροι. Γιατί πολύ απλά ο Denis Mukwege ανήκει σε εκείνη την κατηγορία γιατρών που ότι και αν συμβεί, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν, τιμούν τον Όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη, και δεν πρόκειται για κανέναν απολύτως λόγο, ακόμα και αν χρειαστεί να το υπερασπιστούν με την ίδια τη ζωή τους, να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους.
Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το νοσοκομείο Panzi έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση γυναικών και κοριτσιών που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
Το 2015 οι Γιατροί του Κόσμου αποφασίζουμε να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τον Denis Mukwege και το Panzi, συντονίζοντας τις ιατρικές πτυχές του Προγράμματος Σεξουαλικής Επιβίωσης στο νοσοκομείο εξασφαλίζοντας τους πόρους, το προσωπικό, τον εξοπλισμό τα φάρμακα αλλά και την διατροφή των οικογενειών των γυναικών που καταφεύγουν εδώ. Να τις βοηθήσουμε όχι να σβήσουν τα τραύματα που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν ξεχαστούν αλλά να τις κάνουμε–πόσο δύσκολο-να ξαναπιστέψουν στην ανθρώπινη καλοσύνη.
Ναι αυτό! Να ξαναπιστέψουν στην ανθρώπινη καλοσύνη!!!
Σε όλη αυτή τη συνεργασία, κατά μέσο όρο 170 γυναίκες το μήνα λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις
Στην Διεθνή των Γιατρών του Κόσμου θεωρούμε τον Denis Mukwege έναν πολύ δικό μας άνθρωπο. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για την τεράστια δικαίωση του. Δικαίωση που έρχεται σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν με την βράβευση του – μαζί με την επίσης σπουδαία Γεντίζι ακτιβίστρια Nadia Murad- με το Nobel Ειρήνης για το 2018.
Και τούτος ο σπουδαίος γιατρός συνεχίζει με περισσότερο πείσμα, μεγαλύτερη αφοσίωση, αλλά και με ένα νέο πρόσθετο καθήκον. Να είναι η παγκόσμια φωνή των πιο ταπεινών ασθενών τους, των γυναικών -θυματων, εκείνων που όχι λίγες φορές επιλέγουμε να μην ακούμε, αν όχι να κατηγορούμε και να χλευάζουμε, σπονδή στην Πατριαρχία. Ακόμα και στις προηγμένες κοινωνίες
Ας γίνει ο δικός του αγώνας, η αφετηρία για την δική μας προσπάθεια.
να σταματήσουμε τουλάχιστον να κλείνουμε τα μάτια σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του “ πολιτισμένου” κόσμου μας.
Την σεξουαλική βία και κακοποίηση…

Yποστηρίζει τον οργανισμό "Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου".

ΠΗΓΗ fb Nikitas Kanakis