iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Κάρι Γκραντ Ο ηθοποιός
που δεν μάθαμε ποτέ
το αληθινό του όνομα


Ο Άρτσιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς, γνωστότερος με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Κάρι Γκραντ είχε γεννηθεί στις 18 Ιανουαρίου 1904 και πέθανε στις 29 Νοεμβρίου 1986.

Ο Άγγλος ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρυσής περιόδου του αμερικανικού κινηματογράφου, με γνωστότερες ταινίες του: Διαζύγιο με Προθεσμία, Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη, Κοινωνικά σκάνδαλα, Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου, Υπόθεση Νοτόριους, Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων και Ραντεβού στο Παρίσι. Η συμμετοχή του σ' αυτές τις ταινίες σε συνδυασμό με τον άνετο χαρακτήρα του και τη γοητευτική του εμφάνιση έδωσαν στο όνομά του θρυλική υπόσταση. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Το 1970 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για την προσφορά του στην 7η τέχνη.

Η επιρροή του ήταν τόσο σημαντική ώστε να θεωρείται πρότυπο για πολλούς άνδρες της εποχής του. Κάποτε μάλιστα δήλωσε ειρωνευόμενος ''Όλοι θέλουν να γίνουν Κάρι Γκραντ. Ακόμα κι εγώ θέλω να γίνω Κάρι Γκραντ''.