iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

Βραβείο επιτεύγματος
ζωής στον εφοπλιστή
Θανάση Μαρτίνο


Eίναι από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές οικογένειες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Οι Μαρτίνοι με ιστορία άνω των 50 ετών στον κλάδο, ελέγχουν τρεις ναυτιλιακές εταιρείες με έναν μικτό στόλο από 239 πλοία, δεξαμενόπλοια, φορτηγά και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η Themanaris που είναι η επιχειρηματική μήτρα της οικογένειας με επικεφαλής πλέον τον γιο του Ντίνου, τον Νικόλα, έχει στόλο από 90 πλοία συνολικής χωρητικότητας σχεδόν 10 εκατομμυρίων τόνων dw. Ο Ντίνος είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια. Ακολουθεί ο πρωτότοκος Θανάσης με την ΕastMed και στόλο από 81 πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,4 εκατομμυρίων τόνων dw. Οι δύο αυτές εταιρείες βρίσκονται στο Τοp 10 των Ελλήνων πλοιοκτητών. Ο Ανδρέας Μαρτίνος, δευτερότοκος γιός με τη Minerva διαχειρίζεται στόλο από 68 πλοία που είναι δεξαμενόπλοια και φορτηγά.

Επίσης, οι δύο γιοι της αδελφής τους Ελένης, ο Άρης και ο Στέφανος Kοροπούλης έχουν την ναυτιλιακή εταιρεία ASTRA Ship Μanagement η οποία πριν από λιγες ημέρες ήταν μία από τις συνολικά έξι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που τιμήθηκαν με το ειδικό Rescue Award, καθώς ανταποκρίθηκαν και παρείχαν βοήθεια στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διασώζοντας 79 ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ο Θανάσης Μαρτίνος που εκτός από πλοιοκτήτης είναι Διοικητής του Αγίου Όρους με μεγάλη φιλανθρωπική δράση, πρόσφατα τιμήθηκε από τη Lloyd’s List με το Lloyd’s Award με το βραβείο Επιτεύγματος Ζωής. Αφιέρωσε το βραβείο στη μητέρα του Αθηνά και στη σύζυγό του Μαρίνα με την οποία είναι παντρεμένοι 49 χρόνια.

“Η μεγάλη αλλαγή που είδα στα 50 χρόνια που δραστηριοποιούμε στη ναυτιλία είναι ότι όταν εισήλθαμε στην ΕΕ και αποτελούμε το 50% του ευρωπαϊκού στόλου. Και αυτό είναι πλεονέκτημα γιατί δεν είμαστε ένας μεγάλος στόλος μίας μικρής χώρας αλλά ένας μεγάλος στόλος μίας μεγαλύτερης οικονομίας” δήλωσε στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης.

Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι και στο Top 10 των Ελλήνων πλοιοκτητών με φορτηγά πλοία μαζί με ονόματα όπως ο Πέτρος Παππάς με 123 πλοία, η Αγγελική Φράγκου με τη Navios 88 πλοία, ο Γιώργος Οικονόμου TMS/Cardiff με 55 φορτηγά, ο Γιάννης Αγγελικούσης με τη Maran Dry και 50 πλοία, ο Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου με την Safe Bulkers και 47 πλοία, η Οικογένεια Νομικού με την NOMIKOS A.A. Transworld και 46 πλοία, ο Θεόδωρος Βενιάμης με την Golden Union και 46 πλοία, η Οικ. Λακσαρίδη με 45 πλοία και ο Συμεών Παληός με τη Diana Shipping και 42 πλοία.

Η οικογένεια Μαρτίνου έχει σαν “ιδιαίτερη πατρίδα” τη… Γλυφάδα. Εκεί είναι το πατρικό τους, πάνω στην παραλία αλλά και το πατρικό της μητέρας τους, Αθηνάς Μεθενίτη. Έχουν απόσταση 200 μέτρων.