iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Τζερόνιμο Ο τελευταίος
μεγάλος αρχηγός
των ινδιάνων Απάτσι


Σαν σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου 1909 πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ο θρυλικός "Τζερόνιμo" (Gokhlä yeh), ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός των Απάτσι. Γεννήθηκε κοντά στον ποταμό Γκίλα το 1829.
Βίωσε απο νεαρός την βαρβαρότητα της βίας των αποικιοκρατών. 6 Μαρτίου 1858, μία ομάδα από 400 περίπου Μεξικανούς στρατιώτες επιτέθηκε στο χωριό του και δολοφόνησε την σύζυγό του, τα παιδιά του και την μητέρα του. Έκτοτε μετατράπηκε σε διώκτη των αποικιοκρατών και σημαντικό ηγέτη του αντάρτικου των Ινδιάνων στην περιοχή.
Πήρε το όνομά του από τους Μεξικανούς,γιατί όταν επιτέθηκε σε οπλισμένους στρατιώτες κρατώντας μόνο ένα μαχαίρι προκάλεσε μεγάλο τρόμο στους αποικιοκράτες, με αποτέλεσμα να προσεύχονται στον Άγιο Ιερώνυμο (Jeronimo).
Για αιώνες οι Απάτσι είχαν αντιταχθεί στον εποικισμό των λευκών (Ισπανών/Βορειοαμερικανών) στη γη τους. Με ηγέτη τον Τζερόνιμο, πρόβαλλαν για τρείς δεκαετίες ηρωική αντίσταση στους εισβολείς, αρχικά στους Μεξικανούς και μετά στις ΗΠΑ.
Όταν η φυλή του οδηγήθηκε στους ομοσπονδιακούς καταυλισμούς της Αριζόνα τη δεκαετία του 1870, ο Τζερόνιμο οργάνωσε αποδράσεις και εξεγέρσεις που ταπείνωσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.Η κυβέρνηση οργάνωσε ένα στρατό 5000 λευκών και 500 Ινδιάνων που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό εναντίον της μικρής ομάδας του ηγέτη των Απάτσι.
Το κρησφύγετο της εντοπίστηκε μετά από μια καταδίωξη που επεκτάθηκε σε απόσταση 1645 μιλίων. Παραδόθηκε με υποσχέσεις ότι θα επιστρέψει στην Αριζόνα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταπάτησε και αυτή την υπόσχεση (όπως και όλες τις συμφωνίες με τους Ινδιάνους) και ο Τζερόνιμο και οι σύντροφοι του μπήκαν σε πρόγραμμα "καταναγκαστικής εργασίας". Δεν ξαναείδε ποτέ την Αριζόνα.
Δεν κατάφερε ποτέ να ταυτιστεί με τη ζωή των λευκών, παρ’ ότι κατέληξε να βαπτιστεί χριστιανός, να υπογράφει αυτόγραφα έναντι αμοιβής, να εμφανιστεί στην Παγκόσμια Έκθεση του 1904 στο Σεν Λιούις ενω έγινε και αντικείμενο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης για το "κοινό". Πούλαγε μέχρι εργόχειρα για να ζήσει.
Στο τέλος της ζωής του δήλωσε ότι ήταν λάθος να συμβιβαστεί και να παραδώσει τα όπλα το 1886, μην μπορώντας να βλέπει άλλο τους πολεμιστές του να ζουν στην εξαθλίωση.
 
*Η αυτοβιογραφία του Τζερόνιμο έχει κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά με τίτλο "Τζερόνιμο, η αυτοβιογραφία", απο τις εκδόσεις Άγρα.