iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ο ιστορικός μονόλογος
του Σίντνει Πουατιέ
Ο γιός στον πατέρα


O μονόλογος του Σίντενει Πουατιέ στην αριστουργηματική ταινία "Guess who's coming to dinner" απέναντι στον πατέρα του, είναι ένας από τους συγκλονιστικότερους στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
''Άκουσέ με εσύ τώρα!
 
Λες πως δεν θες να μου πεις πως να ζήσω τη ζωή μου. Και τι νομίζεις ότι κάνεις τόσο καιρό? Μου λες τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω ή πόσα σου χρωστάω για όσα έκανες για εμένα.
Άκου λοιπόν. Δεν σου χρωστάω τίποτα!
Αν κουβάλαγες την τσάντα σου για ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά, έκανες αυτό που όφειλες, διότι εσύ με έφερες σε αυτόν τον κόσμο, και από εκείνη τη στιγμή εσύ όφειλες σε εμένα, όλα όσα θα μπορούσες ποτέ να κάνεις για μένα, όπως ακριβώς θα χρωστάω εγώ στο παιδί μου όταν θα αποκτήσω. Αλλά δεν σου ανήκω!
Δεν μπορείς να μου πεις πότε παρεκτρέπομαι ή να επιβάλεις να ζήσω τη ζωή μου με τους δικούς σου κανόνες.
Δεν ξέρεις καν ποιος είμαι μπαμπά!
Δεν ξέρεις τι αισθάνομαι. Τι νιώθω. Κι αν προσπαθούσα να σου εξηγήσω, σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου, και πάλι δεν θα καταλάβαινες.
Είσαι 30 χρόνια μεγαλύτερος. Εσύ και όλη η καταραμένη σου γενιά πιστεύετε πως ο τρόπος που εσείς ζήσατε είναι ο σωστός. Και μόνο όταν ολόκληρη η γενιά σου πεθάνει, το βάρος σας θα φύγει από την πλάτη μας!
Μπαμπά ... μπαμπά, είσαι ο μπαμπάς μου. Είμαι ο γιος σου. Σε αγαπάω. Και πάντα θα σε αγαπάω...