iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Αυτή ήταν η πρώτη
γυναίκα γιατρός στη
σύγχρονη Ελλάδα...


Μεταξύ των Ελληνίδων που πρέπει να αποτελούν φωτεινά ιστορικά ορόσημα συμπεριλαμβάνεται και η Μαρία Μ. Καλαποθάκη (1859-1941).
Πρόκειται για την πρώτη Ελληνίδα γιατρό, η οποία αναγκάστηκε να σπουδάσει στο εξωτερικό αφού τη δεκαετία 1880, δεν είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει στην Αθήνα.
Αφιέρωσε τη ζωή της στον συνάνθρωπο, υπηρέτησε την επιστήμη της με πάθος, παρασημοφορήθηκε από τη βασίλισσα Όλγα για τις υπηρεσίες της στον πόλεμο του 1897 και δίδαξε Υγιεινή στο Αρσάκειο. Επιστρατεύτηκε στον αγώνα κατά της φυματίωσης αλλά και στην πρώτη γραμμή το 1912-13. Υπήρξε παράδειγμα ανιδιοτέλειας και έφυγε από τη ζωή πάμπτωχη συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μια γειτονιά των Αθηνών, στο Κουκάκι.
Συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 περιθάλποντας τραυματίες.
Η προσφορά της συνεχίστηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή με τις υπηρεσίες της προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες. Πέρασε τα τελευταία της χρόνια στο Κουκάκι όπου κατοικούσε βλέποντας δωρεάν φτωχούς ασθενείς. Φρόντιζε ταυτοχρόνως να εξασφαλίζει τα φάρμακά τους. Παρά το γεγονός ότι ήταν άκρως συντηρητική, το 1909 παντρεύτηκε κρυφά και με ορθόδοξο ιερέα τον καταγόμενο από την Σάμο και πρώην μοναχό Θεόδωρο Στεργιογλίδη, με τον οποίο δεν απέκτησαν παιδιά.
Δίδαξε Υγιεινή στο Αρσάκειο και παρείχε υπηρεσίες στους πρόσφυγες που προσέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έφυγε από την ζωή πάμπτωχη τον Ιανουάριο 1941[1], συνεχίζοντας να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της.
ΠΗΓΗ fb Το παλιατζίδικο των αναμνήσεων