iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Τζόσι Μπαρτέλ Ο νικητής
των Ολυμπιακών αγώνων
που δεν άκουσε Εθνικό Ύμνο


Όταν τον Αύγουστο του 1952 τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Στοκχόλμης στη Σουηδία έμεινε για πάντα μια γκρίζα κηλίδα.
Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των αγώνων ήταν η νίκη του Τζόσι Μπαρτέλ από το Λουξεμβούργο, στη κούρσα των 1.500 μέτρων. Για τη συγκεκριμένη απόσταση, ο Μπαρτέλ δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί. Ο Γερμανός Βέρνερ Λούεγκ είχε γίνει πρόσφατα ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ και εθεωρείτο ως υποψήφιος για το χρυσό μετάλλιο. Συμμετείχαν επίσης ο επερχόμενος αστέρας της Βρετανίας Ρότζερ Μπάνιστερ (ο οποίος θα έτρεχε για πρώτη φορά το μίλι σε λιγότερο από 4 λεπτά, δύο χρόνια αργότερα) και ο πρωταθλητής των ΗΠΑ Μπομπ ΜακΜίλεν.
Ωστόσο, ο Μπαρτέλ νίκησε. Αυτή η νίκη είναι η μοναδική του Λουξεμβούργου στο στίβο, στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 1912 που δημιουργήθηκε η Ολυμπιακή Επιτροπή του.
Η νίκη αιφνιδίασε περισσότερο από όλους τους διοργανωτές. Έτσι, όταν ο Μπαρτέλ ανέβηκε στο βάθρο για το χρυσό μετάλλιο, η ορχήστρα δεν ήταν προετοιμασμένη για να παίξει τον εθνικό ύμνο του Λουξεμβούργου, γιατί κανένας δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Οπότε, αυτοσχεδίασαν παίζοντας ένα κομμάτι, ενώ ο Μπαρτέλ δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυα του από την απογοήτευση.
Αυτή η ιστορία επανέρχεται πάντα στο προσκήνιο, όταν στη ΔΟΕ συζητούν για σημαίες και εθνικούς ύμνους.
ΠΗΓΗ fb vangelis ciorafas