iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ζακ Αταλί Οι τρεις
θανάσιμες απειλές του
πλανήτη ως το 2074


Ο Ζακ Αταλί, ο Γάλλος θεωρητικός της οικονομίας και της κοινωνίας, συγγραφέας, πρώην πολιτικός σύμβουλος και ανώτερος δημόσιος υπάλληλος είναι, εκτός όλων των άλλων, ένας παραγωγικός συγγραφέας - 86 βιβλία σε 54 χρόνια.

Απόφοιτος της Ecole Polytechnique και της EΝΑ, ο 81χρονος Ζακ Αταλί υπήρξε ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ από το 2017 αποτέλεσε έναν εκ των στενών συνεργατών του Εμανουέλ Μακρόν.

Το εκτεταμένο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δοκίμια, μυθιστορήματα, βιογραφίες, απομνημονεύματα και πολυάριθμες εκθέσεις.

Στο τελευταίο του βιβλίο, «Ο κόσμος, οδηγίες χρήσης: κατανόηση, πρόβλεψη, δράση, προστασία», ο Αταλί ρίχνει μια «κοφτερή» ματιά στις προοπτικές και στο μέλλον του κόσμου μας, με βάση την Ιστορία.

Η καλή γνώση της Ιστορίας μάς βοηθά να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε τον κόσμο, διότι μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα από αυτήν και στη συνέχεια να ανιχνεύσουμε τα πρότυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Κοιτάζοντας προς το 2050, ο Ζακ Αταλί εξετάζει τρεις θανάσιμες απειλές για τα επόμενα 30 χρόνια: την κλιματική αλλαγή, τις υπερσυγκρούσεις και την αστικοποίηση.

Βραχυπρόθεσμα, το κλίμα έρχεται πρώτο. Η προστασία της φύσης, η διατήρηση των εδαφικών συνθηκών και της βιοποικιλότητας είναι μέτρα που μπορούν να προωθήσουν την οικονομία της ζωής και να διατηρήσουν τον πλανήτη «υγιή» για τις μελλοντικές γενιές.

Η στρατιωτική απειλή, η δεύτερη υπαρξιακή απειλή για το ανθρώπινο γένος, αυξάνεται, με τις συγκρούσεις να πληθαίνουν, όπως και ο κυβερνοπόλεμος, όπου κανένα δίκτυο ή οντότητα δεν θα είναι ασφαλής.

Η αστικοποίηση θα επηρεάσει την υγεία, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση, τις ανθρώπινες σχέσεις και, τέλος, την εξουσία, η οποία θα ανήκει σε εκείνους που παρέχουν ασφάλεια με αντάλλαγμα την υποταγή.

«Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο δεν είναι δεδομένο. Ένα ευτυχισμένο μέλλον είναι δυνατό για όλους μας», υποστηρίζει ο Αταλί. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, η προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι ότι η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει την τρελή βιασύνη της στην αναζήτηση απεριόριστης υλικής αφθονίας και να αλλάξει τη στάση της από την ασυνειδησία και την αδιαφορία στην ανάλυση, το όραμα, την απόφαση, την προσπάθεια και τη γενική κινητοποίηση.
Ο συγγραφέας εξηγεί ότι η Μεγάλη Μετατόπιση, δηλαδή «η απότομη μετάβαση από την άκαρπη εμπορευματική μορφή στην άμορφη καρδιά», είναι απολύτως απαραίτητη. Επιπλέον, για να πετύχει, «οι δημοκρατίες πρέπει να καταφέρουν να διασφαλίσουν ότι η Μεγάλη Μετατόπιση δεν θα βιωθεί ως ένα σύνολο στερήσεων ή τιμωριών, αλλά ως θετική εξέλιξη, με την ελεύθερη συναίνεση του λαού».

Παρέχοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό αριθμών και στατιστικών στοιχείων, ο Ζακ Αταλί προκαλεί τους αναγνώστες να επιλέξουν τον τρόπο λειτουργίας που θα υιοθετήσουν, ο οποίος θα είναι τελικά καθοριστικός για το μέλλον της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr