iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Η σοφή άποψη
του Ουμπέρτο Έκο
για τα βιβλία


Ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε 50.000 βιβλία, είχε πει σε συνεντευξή του για τις βιβλιοθήκες στα σπίτια:
"Είναι ανόητο να πιστεύεις ότι πρέπει να διαβάσεις όλα τα βιβλία που αγοράζεις, καθώς είναι ανόητο να επικρίνεις εκείνους που αγοράζουν περισσότερα βιβλία από όσα θα μπορέσουν ποτέ να διαβάσουν. Θα ήταν σαν να λέμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλα τα μαχαιροπίρουνα ή τα ποτήρια ή τα κατσαβίδια ή τα τρυπάνια που αγοράσατε πριν αγοράσετε καινούργια.
Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που πρέπει να έχουμε πάντα άφθονες προμήθειες, ακόμα κι αν θα χρησιμοποιούμε μόνο μια μικρή μερίδα.
«Αν, για παράδειγμα, θεωρούμε τα βιβλία ως φάρμακο, καταλαβαίνουμε ότι είναι καλό να έχεις πολλά στο σπίτι παρά λίγα: όταν θέλεις να νιώσεις καλύτερα, τότε πηγαίνεις στην «ντουλάπα των φαρμάκων» και επιλέγεις ένα βιβλίο. Όχι τυχαίο, αλλά το σωστό βιβλίο για εκείνη τη στιγμή. Γι' αυτό πρέπει πάντα να έχεις μια διατροφική επιλογή!
"Όσοι αγοράζουν μόνο ένα βιβλίο, διαβάζουν μόνο αυτό και μετά το ξεφορτώνονται. Απλά εφαρμόζουν την νοοτροπία του καταναλωτή στα βιβλία, δηλαδή τα θεωρούν καταναλωτικό προϊόν, καλό. Όσοι αγαπούν τα βιβλία ξέρουν ότι ένα βιβλίο είναι κάθε άλλο παρά εμπόρευμα. "