iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Η εκπληκτική ιστορία
ζωής του Νταν
Ουίλιαμ Βίνσον...


Άλλη μια εκπληκτική ιστορία ζωής από το παρελθόν ξετυλίγει ο έγκριτος διεθνολόγος Βαγγέλης Χωραφάς.
Σε μια χειμερινή μέρα του 1944, ο Νταν Βίνσον έκανε μια στάση στο Κρατικό Σχολείο Εκπαίδευσης για Μαύρα Αγόρια στο Μπόλεϊ, της Οκλαχόμα. Η ζωή του δεν θα ήταν ποτέ ίδια μετά από αυτό.
Στο αυτοκίνητό του εκείνη τη μέρα, ο Νταν είχε ένα κουτί γεμάτο σοκολάτες. Ο Νταν χάρισε το περιεχόμενο του κουτιού σε περίπου τριάντα πέντε αγόρια. Η γενναιοδωρία του τον έκανε να αποκτήσει το ψευδώνυμο "Θείος Νταν".
Ο Νταν Ουίλιαμ Βίνσον γεννήθηκε στο Λονόουκ, του Αρκάνσας, στις 27 Φεβρουαρίου 1884. Ο Νταν αγωνίστηκε αρκετά στα νεανικά του χρόνια. Είχε εργαστεί ως μάγειρος σε τσίρκο, ως μεταφραστής και δάσκαλος σε σχολείο για Ιθαγενείς Αμερικανούς και παραδέχτηκε ότι πολλές φορές είχε πτωχεύσει. Τελικά, βρήκε επιτυχία με την εφεύρεση του Vinsonite, μια μορφή ασφάλτου.
Την ώρα της επίσκεψής του στο Κρατικό Σχολείο Εκπαίδευσης, ήταν 60 ετών και πατέρας πέντε ενήλικων παιδιών, τριών αγοριών και δύο κοριτσιών. ,
Ωστόσο, η αντίδραση αυτών των αγοριών στις σοκολάτες τον εντυπωσίασε πραγματικά. Μόλις γύρισε στο σπίτι του στο Οκλαχόμα Σίτυ, πήρε ένα φορτίο χαλασμένων παιχνιδιών, τα επισκεύασε και άρχισε να τα μοιράζεται σε όσους τα χρειάζονταν. Έπειτα, όμως, ο Νταν αντιμετώπισε ένα μικρό πρόβλημα. Είχε ακόμα περισσότερα παιχνίδια για να δώσει, αλλά δεν είχε πού να τα δώσει. Έτσι, κάλεσε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, και εκείνοι ενημέρωσαν για το τι επιχειρούσε ο Νταν. Ξαφνικά, τα γραφεία του πλημμύρισαν με τηλεφωνήματα.
Ο Θείος Νταν συνέχισε να μοιράζει επισκευασμένα παιχνίδια, ρούχα και γλυκά κάθε χρόνο. Όταν η ιστορία του έφτασε στις ειδήσεις για τα Χριστούγεννα του 1947, η έκκληση του Νταν Βίνσον για τη χορηγία δώρων γέμισε πολλούς χώρους αποθήκευσης που προσφέρθηκαν γύρω από την πόλη.
Έτσι κατάφερε να στείλει 23.800 δώρα σε υποσιτιζόμενα παιδιά στην Οκλαχόμα, σε 21 επιπλέον πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και ακόμη και στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία.
Για την εορταστική περίοδο του 1949, ο Θείος Νταν επιδίωκε να επεκτείνει το πρόγραμμα. Ο στόχος του ήταν να χαρίσει δώρα Χριστουγέννων σε 300.000 παιδιά. Στόχευσε κυρίως στα παιδιά, που οι πατέρες τους ήταν στη φυλακή.
Ο 65χρονος Βίνσον ανακοίνωσε ότι οποιοσδήποτε κρατούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά ή το Μεξικό μπορούσε απλώς να επικοινωνήσει μαζί του και να τον ενημερώσει ότι δεν μπορεί να προσφέρει δώρα στα παιδιά του.
Ο Θείος Νταν βεβαίωσε ότι κάθε αίτημα θα ικανοποιούνταν και λειτουργούσε ως εξής: τα δώρα συσκευάζονταν σε ένα απλό φάκελο και παραδίδονταν στη φυλακή. Στη γωνία υπήρχε το όνομα του αποστολέα- κρατούμενου. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν να γραφτεί η διεύθυνση του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα πίστευε ότι το πακέτο έρχεται κατευθείαν από τον πατέρα του.
Ωστόσο, υπήρχε ένα σημείωμα που απευθύνονταν στον ταχυδρομικό υπάλληλο και έλεγε: "Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να βρείτε τις διευθύνσεις, αφαιρέστε αυτήν τη διεύθυνση και δώστε το πακέτο σε οποιοδήποτε παιδί που το χρειάζεται."
Ο Νταν εκτίμησε ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι είχαν προσφέρει εθελοντικά τον χρόνο τους για να φτιάξουν και να συσκευάσουν δώρα. Η βοήθεια προήλθε από ομάδες προσκόπων, πολιτιστικές οργανώσεις, ομάδες εκκλησιών και οποιονδήποτε άλλον που ενδιαφερόταν να βοηθήσει. Η Πολεμική Αεροπορία, οι εταιρείες μεταφορών και οι εταιρείες ταχυμεταφορών παρείχαν όλες τις υπηρεσίες τους χωρίς χρέωση. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε κάθε χρόνο.
Οι φιλανθρωπικές προσπάθειες του Νταν δεν περιορίστηκαν μόνο στα δώρα των Χριστουγέννων. Συντόνισε επίσης την παράδοση απαραίτητων εφοδίων και εξοπλισμού σε φτωχογειτονιές και σχολεία στην ύπαιθρο. Οργανώθηκε ιατρική περίθαλψη μέσω των τοπικών γιατρών και νοσοκομείων, για όσους δεν μπορούσαν να την πληρώσουν.
Η προσοχή του Νταν, ωστόσο, παρέμενε στους κρατούμενους. Μέχρι το 1951, φαίνεται πως είχε βοηθήσει περίπου χίλιους αποφυλακισμένους άνδρες να σταθούν στα πόδια τους μετά την αποφυλάκισή τους.
Στις 6 Οκτωβρίου 1954, ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει κανένα παιχνίδι εκείνη τη χρονιά. Η πραγματικότητα ήταν ότι ο Θείος Νταν ήταν πλέον 70 ετών, και είχε έναν ακόμη μεγαλύτερο όνειρο στο οποίο εργαζόταν. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1950, όταν φιλοξένησε πενήντα παιδιά από φτωχές οικογένειες σε ένα καταυλισμό που νοίκιασε κοντά στο Στρινγκτάουν, της Οκλαχόμα. Η κίνηση ήταν τόσο επιτυχημένη που την συνέχισε και τα επόμενα χρόνια.
Το 1959 άρχισε τη κατασκευή ενός νέου καταυλισμού, αγοράζοντας 160 στρέμματα γης και νοικιάζοντας άλλα τόσα. Το μεγαλύτερο μέρος των υλικών κατασκευής τα πρόσφεραν εθελοντές, και το κοινοβούλιο της πολιτείας χρηματοδότησε την αγορά των τούβλων. Η τοπική εταιρεία ηλεκτρισμού παρείχε τόσο τις γραμμές μεταφοράς όσο και την ενέργεια, δωρεάν.
Αυτό ήταν το τελευταίο έργο του. Δυστυχώς, ο Θείος Νταν Βίνσον πέθανε στις 26 Ιανουαρίου 1966. Ήταν 80 ετών.
Όπως έλεγε «δείξε σε ένα μικρό παιδί ότι κάποιος ενδιαφέρεται για αυτό, ξερίζωσε τη πείνα από το στομάχι του και όλα θα πάνε καλά».
ΠΗΓΗ fb Vangelis Chorafas