iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για την τρομολαγνεία
των ΜΜΕ με τον ιό


Κορυφαία κεντρικά Ελληνικά site (αν είναι δυνατόν) έχουν ειδικό χώρους για... live συνεχή 24ωρη ειδησεογραφία με ό,τι σχετίζεται με τον ιό!

Σχεδόν όλα από τα εκατοντάδες Ελληνικά site μόλις πεθαίνει κάποιος από τον ιό ''ανεβάζουν'' σε κόκκινο φόντο για να ''χτυπάει'' στο μάτι την είδηση του θανάτου με ενδείξεις όπως ''έκτακτο'', ''έκτακτη είδηση'', ''έκτακτη επικαιρότητα'', ''συμβαίνει τώρα'' και διάφορα παρεμφερή. Οι φωτογραφίες είναι οι ίδιες. Νοσοκομεία, ασθενείς στις ΜΕΘ, επιστήμονες σε εργαστήρια που κρατούν αμπούλες με αίμα, φέρετρα, άνθρωποι που περπατάνε με μάσκες. Ο καθηγητής Τσιόδρας και ο υπουργός Χαρδαλιάς στο τέλος του 2020 θα είναι τα πιο πολυαναρτημένα πρόσωπα στο διαδίκτυο και τα πιο προβεβλημένα στα τηλεοπτικά κανάλια.

Μιας και ο λόγος για κανάλια. Τι να πει κανείς πια? Το πνεύμα τα χάνει. Μουσική υπόκρουση θρίλερ, οπτικά εφέ, τίτλοι συντέλειας, εικόνες και κείμενα ειδήσεων παραπέμπουν στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Στο τέλος του πλανήτη. Ίδιες και ίδιες ερωτήσεις στους σχεδόν ίδιους και ίδιους επιστήμονες. Και εντάξει οι διακεκριμένοι και με θεσμικές ή επιτελικές θέσεις, αλλά κάποιοι άγνωστοι μικροβιολόγοι ή καρδιολόγοι (συγνώμη ειλικρινά από τους επιστήμονες δεν θέλουμε να τους θίξουμε, αλλά μάλλον δεν βοηθά ιδιαίτερα η αποψή τους για τον covid 19) τι δουλειά έχουν αυτές τις κρίσιμες ώρες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας?

Η τρομολαγνεία δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση. Το έμμεσο ''σπρώξιμο'' στον πανικό είναι ανήθικο και κατά παράβαση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να παρουσιάζουν στην ουσία ένα reality show θανάτων. 

Και αναρωτιόμαστε τι νόημα έχει η ένδειξη σε κόκκινο φόντο ''έκτακτο'' για κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα δυστυχώς. Δυστυχώς για κάποιες εβδομάδες ακόμη θα χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι και η συντριπτική πλειονότητα με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα. Τι δημοσιογραφική, ενημερωτική αξία έχει το ''σκορ''? Δεν είναι περιγραφή ποδοσφαιρικού αγώνα. Είναι μια δραματική εποχή για την Ελλάδα. Για την ανθρωπότητα. 

''Αν παρακολουθούσαμε σε αδιάλειπτη ζωντανή μετάδοση όλους τους θανάτους που συμβαίνουν στον κόσμο από όλες τις αιτίες, θα είχαμε όλοι αποτρελαθεί. Χρειαζόμαστε στιβαρή απάντηση στην επιδημία, αλλά και ψυχική ηρεμία'' όπως σοφά λέει κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας.

Σε λίγες εβδομάδες θα ξαναβγούμε από τα σπίτια μας. Θα προσπαθήσουμε να ξαναχτίσουμε τις ζωές μας σε ένα ζοφερό ψυχικό και οικονομικό περιβάλλον. Αυτό είναι βέβαιο. Ο ιός θα νικηθεί. Θα εξαφανιστεί. Με την έννοια η καθημερινότητα θα μας ''καταπιεί'' ξανά. Με τα δύσκολα αλλά και τις στιγμές χαράς. Αυτή είναι η ζωή. Αλλά και με την επιστημονική νομοτέλεια ότι σύντομα θα βρεθεί φαρμακευτική θεραπεία για τους ασθενείς και αργότερα και προληπτικό εμβόλιο για όλους. Ή μπορεί ο covid 19 να εξαφανιστεί μόνος του. Όπως συνέβη και με άλλους κορωνοιούς που τρομοκράτησαν τον πλανήτη στο πρόσφατο παρελθόν. Όχι τον 18ο αιώνα...

Και στην τελική να πάρει η ευχή υπάρχουν και θετικές ειδήσεις κάθε ημέρα. Μα κάθε ημέρα λίγες αλλά καλές. Άνθρωποι θεραπεύονται, παίρνουν εξιτήριο, υπάρχουν θαυμάσιες πράξεις αλληλεγγύης, συμβαίνουν πολύ ευχάριστα γεγονότα σε σχέση με τον ιό. Και η επιστήμη κάνει άλματα προόδου για τα φάρμακα και το εμβόλιο. Όμως αυτά δεν κάνουν υψηλή τηλεθέαση και πολλά ''κλικαρίσματα''...