iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ο Άγγελος Κωβαίος για το
''φάουλ'' του Κώστα
Μπακογιάννη στην Ομόνοια


Ο δήμος Αθηναίων ομολογουμένως τα πήγε καλά στην πρώτη φάση διαχείρισης της πανδημικής κρίσης.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη λειτούργησαν οργανωμένα και αποτελεσματικά, η αποκομιδή των απορριμμάτων ήταν σχεδόν υποδειγματική, ενώ με τον δραστικό περιορισμό της κίνησης δόθηκε και η ευκαιρία για κάποια έργα υποδομής, όπως ασφαλτοστρώσεις, κ.ά. Θα πει κάποιος, αυτά συγκαταλέγονται στις στοιχειώδεις αρμοδιότητες του δήμου και θα έχει δίκιο. Παρά ταύτα, τίποτε σε αυτήν την χώρα δεν είναι αυτονόητο και όταν αυτό το βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας, το θεωρούμε κάτι εξαιρετικό. Προχωρώντας στην επόμενη φάση διαχείρισης, με την σταδιακή άρση των μέτρων, άρχισε όμως να προξενείται εντύπωση από τους σχεδιασμούς του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και από την επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπολύει, με την προσφιλή του μέθοδο της ανάρτησης βιντεοσκοπημένων και σκηνοθετημένων μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα. Η μαζική συγκέντρωση του πλήθους στα εγκαίνια του νέου σιντριβανιού της Ομόνοιας το βράδυ της Πέμπτης, προξένησε αν μη τι άλλο έκπληξη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν εκεί και γύρω του δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα στην πλατεία. Οσα συνέβησαν στην Ομόνοια, ενόχλησαν πολλούς και για ευνόητους λόγους. Ηταν χαρακτηριστικός και ο τρόπος με τον οποίο οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, κομψά, αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις αυτές την επόμενη ημέρα, εμμέσως ο πρώτος, ευθέως ο δεύτερος: «Όπου υπάρχει συγχρωτισμός ανεξάρτητα αν γίνεται για “σωστή” αιτία ο ιός κερδίζει έδαφος», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Ο κ. Χαρδαλιάς συμπλήρωσε: «Οι λόγοι δημόσιας υγείας είναι ίδιοι για όλους, αφορούν όλες τις πλατείες. Ο ιός δεν κάνει καμία διάκριση και κερδίζει έδαφος από τέτοιες συγκεντρώσεις όπως έγιναν χτες στην Όμονοια. Ήταν προφανώς λάθος και σας παραπέμπω και στη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων». Ηταν μία εντελώς άστοχη και περιττή εκδήλωση, για την οποία θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μία στοιχειώδης περίσκεψη. Δεν μπορεί να κάνεις κάτι τέτοιο, όταν γίνεται τόση συζήτηση -και ορθώς- για τα όσα συμβαίνουν σε άλλες πλατείες. Το άσχημο είναι ότι ο δήμαρχος εμφανίστηκε την επόμενη ημέρα και το έκανε χειρότερο. Στήθηκε και πάλι μπροστά σε μία κάμερα και απηύθυνε ένα μήνυμα μερικής μεταμέλειας για τα όσα είχαν προηγηθεί. Δεν εκδόθηκε κάποια γραπτή ανακοίνωση ή κάτι σχετικό. Απλώς ένα βίντεο στο Facebook με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο και με το συνοδευτικό μήνυμα: «Τα άκουσα κανονικά. Και όταν τα ακούς, δεν κρύβεσαι, συζητάς και παραδέχεσαι το λάθος». Δηλαδή, επειδή «τα άκουσα, κάνω ένα βίντεο». Είναι μια μορφή λαϊκισμού και αυτή. Αν μάλιστα το προσέξει κάποιος καλά, δεν ζήτησε και ακριβώς συγγνώμη για όσα έγιναν. Είπε λίγο πολύ, «εγώ καλά το είχα οργανώσει, οι πολίτες φταίνε που μαζεύτηκαν, δεν το σκέφτηκα, αλλά τέλος πάντων…». Μπορεί να μην ήταν αυτή η πρόθεσή του, αλλά αυτό είναι εν τέλει το περιεχόμενο των λεγομένων του.

Η… απομαγνητοφώνηση του μηνύματος του το αποδεικνύει: «Καλημέρα, από χθες το βράδυ διαβάζω και ακούω πολλά εύλογα και δικαιολογημένα σχόλια για το άνοιγμα της Ομόνοιας. Και σκέφτομαι τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά. Να πούμε λίγο τι έγινε. Προφανώς δεν γίναν εγκαίνια, προφανώς δεν έγινε καμία φιέστα, δεν κάναμε ομιλίες, δεν κάναμε δηλώσεις. Εγώ ο ίδιος ήρθα για λίγα λεπτά, ίσα ίσα για να δω το σιντριβάνι να ανοίγει. Και η δημοτική αστυνομία ήταν εδώ. Μάλιστα με μεγάφωνα ζητούσε από τον κόσμο να κρατήσει μέτρα κοινωνικών αποστάσεων. Εχοντας πει όλα αυτά, κάναμε λάθος. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο λάθος γιατί δεν προβλέψαμε ότι όταν ανοίγει η νέα Ομόνοια, όταν περνάνε χιλιάδες Αθηναίοι κάθε μέρα, είναι λογικό να μαζευτεί αυθόρμητα πολύς κόσμος. Εγώ ένα πράγμα θέλω να ευχηθώ, να ‘μαστε όλοι καλά, να περάσει το κακό και να είναι στο μέλλον η Ομόνοια ένας τόπος πολλών ασφαλών και χαρούμενων συνωστισμών». Ας ελπίσουμε ότι όντως θα περάσει το κακό. Και ότι ο δήμαρχος θα κατανοήσει ότι δεν είναι influencer και θα αναθεωρήσει μερικά πράγματα.

Πηγή: Protagon.gr