iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για τους έντιμους
εργάτες του μόχθου


Βρέθηκα την περασμένη Τρίτη όπως κάθε Τρίτη πρωί για επαγγελματικές υποχρεώσεις στην τσιμεντούπολη της Αθήνας, που όμως εξακολουθώ να αγαπάω.

Κι αν όχι όλη την πόλη, η οποία δυστυχώς πλέον σε ορισμένες περιοχές είναι αβίωτη για πολλούς και διαφόρους λόγους, αρκετές γειτονιές, σημεία, στέκια, δρόμους, γωνιές.

Φυσικά πέρασα από του Γκύζη. Τη γειτονιά που γεννήθηκα, έπαιξα σαν παιδί, πήγα σχολείο και έφυγα ''με βαριά καρδιά'', όταν πλέον όταν δεν μπορούσα να απαρνηθώ άλλο τη σαγηνευτική αγκαλιά της Ραφήνας.

Πέρασα κάποια στιγμή και από την οδό Κάλβου εκεί όπου υπάρχουν άγνωστα σκαλοπάτια που ενώνουν τους δρόμους μεταξύ τους. ''Πνιγμένα'' στο γιασεμί, τα δέντρα, τα φυτά. 

Κι εκεί σε κάποια σκαλοπάτια, μιά εργάτρια καθαριότητας του δήμου Αθηναίων να κάνει τη δουλειά της με τόσο μεράκι. Λες και ήταν η αυλή της. Ο κήπος της. Το μπαλκόνι της. Το σπίτι της. Φυσικά της είπα μια εγκάρδια καλημέρα και ένα μεγάλο ''μπράβο'' για την ωραία δουλειά. Με καλημέρισε κι εκείνη χαμογελώντας κι ένα ''ευχαριστώ''. Μιλήσαμε για λίγο. Η κυρία ήταν γύρω στα 50 με τεράστια αξιοπρέπεια και αγνότητα. Έμαθα ότι με μία συναδελφό της έχουν αναλάβει να καθαρίζουν τα σκαλοπάτια σε ένα τεράστιο εύρος στην περιοχή. ''Κανονικά χρειάζονται 20 μου είπε, αλλά είμαστε μόνο 2. Γι αυτό και δεν περνάμε όσο συχνότερα θέλουμε και πρέπει. Τι να πρωτοπρολάβουμε?'' Το παραπονό της εύλογο. Ο δήμος Αθηναίων δεν προσλαμβάνει ανθρώπους για δουλειές της καθημερινότητας.

'Ηθελα να της προσφέρω με όλη μου την ψυχή 10 ευρώ για να πει ένα αναψυκτικό. Σαν να κέρναγα έναν δικό μου άνθρωπο. Ήμουν σίγουρος όμως ότι όχι απλά δεν θα τα δεχόταν, αλλά θα ''χάλαγα'' και τις ωραίες στιγμές που κέρδισα. Έτσι απλώς την αποχαιρέτησα, κάθισα σε μια γωνιά και περίμενα να τελειώσει. Φωτογράφησα τα σκαλιά που τα είχε κάνει λαμπίκο. Κάθε γωνιά πεντακάθαρη, κάθε παρτέρι σαν καινούργιο. Χωρίς σκουπίδια ή ξερά φύλλα.

Η κυρία από την καθαριότητα του δήμου Αθηναίων είναι αυτό που έχει πει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ''η λεπτομέρεια φτιάχνει την τελειότητα. Και η τελειότητα δεν είναι λεπτομέρεια''...