iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για τον κοινωνικό
εμφύλιο της μάσκας


 
Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος ταινιών επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ, δεν θα μπορούσε να επινοήσει παγκόσμιο κοινωνικό ''εμφύλιο'' πόλεμο μεταξύ ''μασκοφόρων'' και ''ψεκασμένων'' όπως τους λέμε πια.
Δηλαδή ανθρώπων που πιστεύουν τους επιστήμονες και τα δελτία ειδήσεων σε όλο τον πλανήτη για την τρομακτική επιδημία του κορωνοιού και φοράνε μάσκα όπου επιβάλλεται και όλων όσοι θεωρούν σενάριο συνωμοσίας την πανδημία.
Δυστυχώς ο ασύλληπτος αυτός''εμφύλιος'' (δεν ξέρω γιατί επιμένω να βάζω εισαγωγικά στη λέξη) υπάρχει και στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει όσο περνούν οι ημέρες. Θυμίζω μόλις προχθές κάποιος στην Αμερική πυροβόλησε συμπολίτη του επειδή δεν φορούσε μάσκα και φοβόταν ότι θα τον κολλήσει.
Όλοι μας καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών περιστατικών με διενέξεις, ''τσαμπουκάδες'', ύβρεις, ευτυχώς όχι ακόμη προπηλακισμούς ή πυροβολισμούς, αλλά η κατάσταση αγριεύει πολύ.
Ας σεβαστούμε αυτόν που φοβάται και φοράει μάσκα, αλλά και ας αφήσουμε να έχει την ευθύνη της επιλογής του αυτός που πιστεύει πως δεν υπάρχει κορωνοιός ή πως ο Έλβις ζει σε κάποια σπηλιά. Άλλωστε όλοι μας είμαστε στο έλεος του Θεού. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε όπου πρέπει.
Μάλλον ''η μπάλα χάθηκε'', αλλά ας ελπίσουμε για το καλύτερο, όποιο κι αν είναι αυτό.
Φυσικά η μάσκα δεν είναι ''ασπίδα'' προστασίας αν δεν τη φοράς σωστά ή αν δεν την πλένεις τακτικά αν είναι πάνινη ή να την αλλάζεις συχνά αν είναι μιάς χρήσης. Και δυστυχώς οι ειδικοί εδώ και μήνες με τις παλινωδίες και την πανσπερμία απόψεων μπέρδεψαν παρά βοήθησαν τον κόσμο.  
Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι νουνεχείς άνθρωποι που δεν επιθυμούν να ''υποταχθούν'' στην επιβολή της μάσκας σε χώρους που δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, αν για παράδειγμα μπούνε σε κλειστό χώρο σε μια χρονική συγκυρία όπου δεν υπάρχει κανείς επί ώρα. Βεβαίως αναλαμβάνουν την ευθύνη αν ''συλληφθούν'' να πληρώσουν τα 150 ευρώ πρόστιμο, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουν υποκύψει στον παραλογισμό. Αλλά να μπαίνεις σε λεωφορείο ή σε ιατρικό χώρο - ας πούμε - χωρίς μάσκα κάνεις έγκλημα κατά του εαυτού σου.
Συνεπώς ναι στη μάσκα αλλά όπου πραγματικά υπάρχει κίνδυνος. Μην το... ξεφτιλίσουμε και φοράμε στις παραλίες.
Ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε να βρεθεί κατ αρχάς ένα φάρμακο, γιατί δεν υπάρχει καν φάρμακο αν το έχετε αντιληφθεί, να μην πεθαίνει ο κόσμος, και αν βρεθεί και εμβόλιο βλέπουμε...
Για το τέλος δεν μπορώ να μην επισημάνω ως άνθρωπος, απλός πολίτης, γιατί αυτή η κτηνωδία με τις μάσκες στα φαρμακεία που τις πωλούν σχεδόν ένα ευρώ της μιάς χρήσης? Τι παλιανθρωπιά και αισχροκέρδεια είναι αυτή? Γιατί η κυβέρνηση αδιαφορεί σε αυτό το μείζον πρόβλημα? Και γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που έχουν υπερκέρδη δεν δίνουν δωρεάν τη μάσκα στους πολίτες που πηγαίνουν να εξυπηρετηθούν και δεν έχουν λόγω οικονομικής αδυναμίας? Η μάσκα πλέον είναι κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό και δήμοι και δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να τη δίνουν δωρεάν. Σίγουρα δεν θα πέσουν έξω...