iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ο Στέφανος Ξενάκης
για το δώρο
που λέγεται ζωή!


Κάθε μέρα που ξυπνάς, Κάποιος σου έχει ήδη κάνει ένα Τεράστιο Δώρο. Ένα Δώρο που συνήθως ξεχνάς να συνειδητοποιήσεις και φυσικά να ευχαριστήσεις.
Κάποιος σου έχει χαρίσει άλλη μια μέρα, ή 24 ώρες ή 1,440 λεπτά. Αν το συνδυάσεις και με τα χεράκια σου που πιάνουν, τα πόδια σου που πατάνε, τα μάτια σου που βλέπουν, τα αυτιά σου που ακούνε, τα παιδάκια σου που είναι καλά, την ειρήνη και τη δημοκρατία που έχει αυτή η υπέροχη χώρα και το ζεστό κρεβάτι που σε περιμένει στο τέλος μιας δύσκολης μέρας, τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι τα Δώρα είναι αμέτρητα. Τεράστια ιστορία τα Δώρα της Ζωής, της Υγείας και της Αρτιμέλειας. Μόνο όταν τα χάσεις, συνειδητοποιείς τι είχες και δεν εκτίμησες. Και φυσικά δεν είναι δεδομένα. Για κανέναν. Τώρα στις Γιορτές, μας ακούω που ευχόμαστε συνέχεια για Υγεία. «Εννοείται πρώτα από όλα υγεία». Παπάρια. Γιατί καπάκι θα γκρινιάξεις σα να μην έχει αύριο. Είναι σαν να λες Ευχαριστώ σε Αυτόν που και σήμερα στη χάρισε και με το που θα στρίψει – μη σε δει κιόλας – το πετάς. Θάνατος είναι η γκρίνια. Κυριολεκτικός. Όχι μεταφορικός.
Αν θυμάσαι οι σοφές γιαγιάδες μας, πριν πέσουν για ύπνο το έλεγαν σαν προσευχή και σταύρωναν κιόλας: «Να ξημερώσει ο Θεός τη μέρα». Είναι μεγάλη ιστορία να ξημερώσει ο Θεός κι αυτή τη μέρα. Είναι Τεράστιο ΔΩΡΟ. Και φυσικά δεν είναι δεδομένο. Για 60 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, δεν την ξημέρωσε φέτος. Λιγότεροι από 2 εκατομμύρια λόγω covid. Η γη γυρνούσε προ covidκαι θα συνεχίσει να γυρνάει και μετά covid οπότε σταμάτα επιτέλους να ασχολείσαι μόνο με αυτό, σα να μην έχει τίποτα άλλο, γιατί φθείρει αφάνταστα την υγεία σου. Από covid, εάν προσέξεις, δεν θα αρρωστήσεις αλλά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να μην αρρωστήσεις από αυτόν τον συνεχή κι ανεξέλεγκτο φόβο.
Είμαστε αχάριστοι κι αγνώμονες. Θεωρούμε Δεδομένο το ΔΩΡΟ της Ζωής. Αλλά δεν είναι. Θεωρούμε ότι Αυτός που μας το έδωσε χθες, θα μας το ξαναδώσει και σήμερα. Μη σου πω ότι μας το χρωστάει κιόλας. Κανένας δεν σου χρωστάει τίποτα φιλαράκο. ΚΑΝΕΝΑΣ και ΤΙΠΟΤΑ. Μόνο εσύ σου χρωστάς και τις πιο πολλές φορές ξεχνάς να σου δώσεις. Όταν πραγματικά συνειδητοποιήσεις ότι Κανένας δεν σου χρωστάει, τότε θα ανασκουμπωθείς και θα αρχίσεις επιτέλους να περπατάς, να τρως σωστά, να ευγνωμονείς, να χαμογελάς και να βγάλεις με, ή χωρίς τη βοήθεια ειδικών, όλα αυτά τα χρόνια τοξικά συναισθήματα από την ψυχή σου, που κάθε μέρα σου κατατρώνε την υγεία χειρότερα από το σαράκι το ξύλο. Η Ευγνωμοσύνη έρχεται σαν ευλογία όταν συνειδητοποιήσεις ότι ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που έχεις σήμερα δεν είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ. ΤΙΠΟΤΑ. Επειδή στο έκανε και χθες Κάποιος Δώρο δεν σημαίνει ότι θα στο ξανακάνει και σήμερα. Δεν στο χρωστάει. Πάρτο επιτέλους χαμπάρι.
Μιλούσα προχθές με ένα φίλο:
Τι κάνεις?
Δεν ξέρω Στέφανε. (έντονος προβληματισμός) Δεν ξέρω το αύριο τι θα μου φέρει. (Λογικό. Γι’ αυτό το λένε αύριο)
Για μένα λοιπόν πια τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν έχω τίποτα δεδομένο. Όταν λέμε τίποτα, εννοώ ΤΙΠΟΤΑ. Κάθε μέρα που έρχεται είναι ΔΩΡΟ. Με το που ξυπνάω και βλέπουν τα μάτια μου και πατάνε τα πόδια μου, έχω ένα τεράστιο χαμόγελο (εννοείται δεν έχω λύσει κι εγώ τα θέματά μου). Ξεκινάω όμως τη μέρα μου με γκολ από τα αποδυτήρια μόνο και μόνο που και Σήμερα πέρασε ο Άγιος Βασίλης και μου χάρισε απλόχερα ζωή, υγεία, αρτιμέλεια και φαγάκι.
Κάθε μέρα λοιπόν κάνω ταμείο.
ΣΥΝ ΜΙΑ (και σήμερα).
Κάποιος μου τη χάρισε.
Δεν μου τη χρωστούσε.
ΠΗΓΗ fb