iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Η Δήμητρα Ευθυμιάδου
για την επόμενη
ημέρα της πανδημίας


Αγωνία, ανησυχία, και απορίες για το άγνωστο μέλλον έχουν χιλιάδες πολίτες στη χώρα μας, που βλέπουν την πανδημία να συνεχίζει να σαρώνει, σαρώνοντας όμως μαζί της και το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ο φόβος για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων και άρα και περισσότερους θανάτους, αυξάνει την πιθανότητα τα μέτρα να συνεχισθούν για μήνες, σχεδόν με τον ίδιο αυστηρό τρόπο όπως και σήμερα. Μικρά ανοίγματα θα υπάρξουν, όχι όμως ικανά να ανατρέψουν την οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών.

Τα μέτρα σε έναν βαθμό αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα, έστω κι αν σταδιακά θα υπάρχει κάποια απελευθέρωση δραστηριοτήτων.
Η χώρα θα συνεχίζει να ζει με φόβο, μάσκες και περιορισμούς, με το μέλλον κυρίως το οικονομικό, να παραμένει άγνωστο.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν βέβαιον ότι και το Πάσχα θα ψήσουμε αρνί στο …μπαλκόνι μας.

Όμως το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό χιλιάδων πολιτών είναι: Πόσο αποτελεσματικό είναι ένα συνεχόμενο lockdown και πόσο αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει το σύνολο της χώρας;

Και είναι απορίας άξιον πως σε χώρες όπου μετρούν χιλιάδες θύματα περισσότερα από εμάς, έχουν ανοίξει κάποιες δραστηριότητες ώστε να μπορούν να βιοπορίζονται οι πολίτες;
Στην Ελλάδα -που ορθώς μεν επιχειρείται η προστασία της υγείας μας και της ζωής μας – μήπως θα έπρεπε να δοθεί και η δυνατότητα σε κάποιους συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην με την εργασία τους;

Τον τρόπο που θα γίνει αυτό, ώστε να μην κινδυνέψουν ζωές, είναι προφανές πως θα πρέπει να τον σκεφτεί η κυβέρνηση. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε εξελέγη ώστε να προστατεύει τους πολίτες και να δημιουργηθεί όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε να μπορούν να εργασθούν.

Γιατί για παράδειγμα δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν τα εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με απόλυτα και σκληρά μέτρα προστασίας; Άλλωστε οι εστιάτορες είχαν δείξει από την πρώτη μέρα των μέτρων, ότι μπορούν να τηρήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε και οι επιχειρήσεις τους να μην κινδυνέψουν με πρόστιμα και η υγεία των πελατών τους να προστατευθεί.

Ενδεικτικά θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων με τραπέζια για παράδειγμα των 2 ατόμων. Εξάλλου τα 6 άτομα που είχαν ισχύσει το προηγούμενο διάστημα ήταν μάλλον μια αποτυχημένη επιλογή, αφού 6 άνθρωποι είναι δεδομένο (εάν δεν είναι οικογένεια) ότι δεν θα ανήκουν στην ίδια κοινωνική «φούσκα», όπως την αποκαλούν οι ειδικοί.

Αντίστοιχα υπάρχουν και καταστήματα που είναι μάλλον αδύνατον να καταγραφεί συνωστισμός όπως για παράδειγμα τα βιβλιοπωλεία που ξαναέκλεισαν πρόσφατα. Εξάλλου ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στα καταστήματα, είναι συγκεκριμένος και κανείς έμπορος δεν θέλει να παραβεί το νόμο αφού τον περιμένουν αυστηρά πρόστιμα.

Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι οι έμποροι αντιδρούν για το «λουκέτο» λόγω του κορονοϊού και της παράτασης του lockdown και τονίζουν ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου θα φέρει πολλά «λουκέτα» στα καταστήματα.

Και είναι ακριβώς αυτή η αγωνία για το μέλλον που κάνει τους περισσότερους Έλληνες να έχουν φόβο για το αύριο. Φόβο απόλυσης, φόβο επιβίωσης, φόβο για τη ζωή τους.

Τώρα, αυτό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα κινδυνέψει το ΕΣΥ από την αύξηση των κρουσμάτων, ας φροντίσει να το ενισχύσει με προσωπικό και υποδομές, ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες να καταρρεύσει. Η μετατροπή άλλωστε χειρουργείων και απλών θαλάμων σε εντατικές, δεν μπορεί να ονομασθεί στήριξη του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.

Αντίστοιχη στήριξη πρέπει να υπάρξει και στο εμπόριο αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες. Άλλωστε πλησιάζουμε κοντά στον έναν χρόνο από τότε που ξέσπασε η πανδημία και χιλιάδες συνάνθρωποι μας βρίσκονται σε απόγνωση στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.

Ας βρει επιτέλους η εκλεγμένη κυβέρνηση μία λύση. Μία λύση για να σώσει τις ζωές των πολιτών που κινδυνεύουν εκτός από τον κορονοϊό και από την οικονομική τους κατάρρευση. Γιατί η επίκληση ότι «ακολουθούμε τις προτάσεις των ειδικών» για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί κυβερνητικά, είναι πλέον γνωστή σε όλους…

ΠΗΓΗ healthreport.gr