iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

O Θανάσης Λυρτσογιάννης
για τις ευθύνες της
κυβέρνησης στην πανδημία


Είναι τραγικό, είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει να κάνουμε άλλη μία προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Βεβαίως να κάνουμε προσπάθεια. Αυτός έκανε ως τώρα; Οχι βεβαίως. Γι΄ αυτό είναι προσβλητικό και τραγικό. Γιατί άραγε δεν δημιούργησε νέες ΜΕΘ, δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίγες ΜΕΘ κενές , αλλά να μην λειτουργούν ελλείψει προσωπικού. Πόσες ευθύνες έχει γι΄αυτό;

Τι σημαίνει πολλές ΜΕΘ; Το είπε ξεκάθαρα ο Χαράλαμπος Γώγος όταν δήλωσε πως αν ήταν σε καλύτερη κατάσταση το ΕΣΥ, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ελαστικοί στα μέτρα. Και γιατί δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση το ΕΣΥ; Θα το πούμε τελείως ωμά και κυνικά, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Διότι ο ακραία νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός δεν θέλει πολύ καλό ΕΣΥ, γιατί θα ανταγωνίζεται τους ιδιώτες του χώρου, που αυτός προτιμά.

 

Αλλά εκτός αυτών μας είπαν και ψέματα ότι δηλαδή έχουμε 1.200 ΜΕΘ. Αλήθεια που είναι αυτές όταν με 400 διασωληνωμένους στην Αττική δεν υπάρχει παρά μόνο μία ΜΕΘ ελεύθερη;

Οπότε τίθεται το ερώτημα. Ο πρωθυπουργός που δεν έκανε τίποτα, που πήρε λανθασμένες αποφάσεις για το τελευταίο lockdown, που δεν άκουσε τους επιστήμονες, που απαξιώνει το ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός που απέτυχε μετά τον Ιούνιο να διαχειριστεί την πανδημία η οποία προκάλεσε χιλιάδες θανάτους από τους οποίους το 70 με 80% εκτός ΜΕΘ (γιατί άραγε αφού υπάρχουν 1.200 ΜΕΘ;).

Ο πρωθυπουργός που έσπευσε να πάρει την τελευταία και όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα αποτυχημένη απόφαση για lockdown, το οποίο στην αρχή ήταν αχρείαστο (μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα είπαν οι επιστήμονες) και στη συνέχεια αποδείχτηκε, πάλι από τα γεγονότα, ότι απέτυχε και έδειξε συνεπώς ότι δεν φταίει το εμπόριο για τη διάδοση του κορονοϊού.

 

Ο πρωθυπουργός που δεν εννοεί να ακούσει τους επιστήμονες, όπως η Λινού, ο Δερμιτζάκης, ο Μόσιαλος και να κάνει ελέγχους σε μέσα μαζικής μεταφοράς, να δρομολογήσει περισσότερα λεωφορεία και συρμούς του μετρό, να κάνει επισταμένους ελέγχους και τεστ σε μεγάλους χώρους εργασίας, να συνταγογραφούνται τα τεστ, να επιβάλλει οργανωμένους ελέγχους και τεστ σε ομάδες όπου εμφανίζονται κρούσματα, να στελεχώσει την αρμόδια επιτροπή και με άλλους επιστήμονες, ώστε να μην λαμβάνονται τυφλά μέτρα τα οποία αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, όπως αποδεικνύει η τεράστια αποτυχία του τελευταίου lockdown.

Αυτός ο πρωθυπουργός δικαιούται να μας ζητάει να κάνουμε μία ακόμα προσπάθεια; Η απάντηση θα είναι καταφατική. Ναι δικαιούται από τη θέση του. Ομως, θα πρέπει να κάνει ο ίδιος τεράστιες προσπάθειες για να κάνει όσα αρνείται για ιδεοληπτικούς λόγους. Αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να κάνει τίποτα από τα προαναφερόμενα. Γιατί; Διότι είναι δέσμιος της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας του, που οδηγεί στον “θάνατο” τον εμποράκο και παρέχει πολύ κακές και ανεπαρκείς υπηρεσίες στον πολίτη που αρρωσταίνει. Οχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από άλλες παθήσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί το ΕΣΥ είναι ανάπηρο.

Αυτός ο πρωθυπουργός έχει τεράστιες ευθύνες, πρωτίστως πολιτικές. Θα τις αναλάβει; Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα λάθη του; Μάλλον όχι. Γιατί πιστεύει πως δεν έκανε λάθη. Κι΄ αυτό είναι το χειρότερο. Διότι αν δεν αναγνωρίσεις τα λάθη σου δεν μπορεί και να τα διορθώσεις. Και το τελευταίο είναι επικίνδυνο…