iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης
για τον χρόνο
των πρόωρων εκλογών


Καταφύγιο στις πρόωρες εκλογές αναμένεται να αναζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε οι φήμες από το Μαξίμου και οι κακές...δημοσιογραφικές γλώσσες.

 

Η ραγδαία φθορά του κόμματός του και του ιδίου προσωπικά τους δύο τελευταίους μήνες, όπως δείχνουν ακόμα και οι δημοσκοπήσεις με πολλές παραδοξότητες, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο eretikos.gr, οδηγούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σκέψεις για πρόωρες εκλογές.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και η εφημερίδα Κυριακάτικη Kontranews με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και τίτλο “ΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΩΣΙΒΙΟ ΜΕ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑΞΗ”. Είναι ο μεγάλος πειρασμός η προσφυγή στις κάλπες με αποθέωση της αστυνομικής βίας, γιατί, όπως ορισμένοι νομίζουν, οι πολίτες θα λειτουργήσουν υπό το κράτος φόβου.

 

Επίσης, εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στο δεξιό άκρο της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο και τάξη θα παραμείνουν στο μαντρί και δεν θα δραπετεύσουν στον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γιώργο Τράγκα ή τον Φαήλο Κρανιδιώτη με τον Τζήμερο που διεκδικούν αυτό το τμήμα το ψηφοφόρων, το οποίο δεν είναι αμελητέο.

Για να έχουμε μία εικόνα θα αναφέρουμε την τελευταία δημοσκόπηση για την  περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία η Ελληνική Λύση με 8,9% διπλασιάζει τις δυνάμεις της, ενώ η Νέα Δημοκρατία χάνει 8,16% σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου 2019.

Οπως γίνεται η επιλογή να πάει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές με την επιλογή “Νόμος και Τάξη”  μπορεί να δώσει απάντηση και στη βάρβαρη αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη και αλλού.

 

Ομως, το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει το παράθυρο ευκαιρίας να πάει σε εκλογές και μάλιστα να εξασφαλίσει μία μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να ελπίζει ότι στις δεύτερες εκλογές θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Ομως, υπάρχουν τρεις παράγοντες που δείχνουν πως μάλλον δεν θα καταφέρει να βρει το παράθυρο ευκαιρίας και δεν θα προσφύγει στις κάλπες, εκτός κι΄αν θέλει να κάνει χαρακίρι.

Πρώτος παράγοντας. Μπορεί το ποσοστό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι καθηλωμένο κάτω από 25%, όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το ίδιο φαινόμενο εκδηλωνόταν πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, αλλά τελικά οι αναποφάσιστοι προτίμησαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ παρά να απόσχουν. Τώρα οι πολίτες αυτοί, που έχουν δυσανεξία με την αστυνομική βία, τον αυταρχισμό, την καταπάτηση των ανθρωπίνων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν στην κάλπη με τον ίδιο τρόπο για να διώξουν την πλέον αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Δεύτερος παράγοντας. Η αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας με τα συνεχή κουραστικά και άχρηστα εκ των πραγμάτων lockdown, η οικονομική κρίση, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ο οικονομικός φόβος και ανασφάλεια, τα οικονομικά μέτρα που απορρίπτονται και άλλες αντιλαϊκές αποφάσεις και ρυθμίσεις, αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω φθορά σε μία κυβέρνηση η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και να εφαρμόσει ένα φιλολαϊκό μείγμα. Επίσης, ούτε ο εμβολιασμός μπορεί να τον ευνοήσει γιατί πολλές οι αμαρτίες των κατά παράβαση της σειράς προτεραιότητας εμβολιασμών προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Τρίτος παράγοντας. Αλήθεια ποιος μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να γίνει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όταν ενδεχομένως η ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μικρή και στη δεύτερη αναμέτρηση δεν θα υπάρχει η σίγουρη νίκη που ωθεί  μία μερίδα του εκλογικού σώματος να συμπορευτεί και να ψηφίσει τον νικητή.

Για όλα τα προαναφερόμενα η εκτίμηση είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να βρει το παράθυρο ευκαιρίας για να προσφύγει στις κάλπες και θα προτιμήσει να παραμείνει άλλα δύο χρόνια στο Μαξίμου