iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

H Δήμητρα Ευθυμιάδου
για τη διαχείριση
της πανδημίας


Και ξαφνικά η κυβέρνηση ανακάλυψε την… Αμερική.

Ανακάλυψε ότι το lockdown δεν λειτουργεί και άρα πρέπει σιγά σιγά να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που βρίσκονται σε ψυχολογική απόγνωση, να εκτονωθούν σε ένα κατάστημα λιανεμπορίου, σε ένα café, σε ένα εστιατόριο, τα παιδιά να επιστρέψουν στα θρανία.

Ανακάλυψε δηλαδή με καθυστέρηση εβδομάδων ότι ακόμη και ο πιο αδαής είχε αντιληφθεί εδώ και καιρό: Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις εσώκλειστους 10 εκατ. πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν έστω και για μία κανονική βόλτα και να περιμένεις να τηρήσουν τα μέτρα. Η κόπωση άλλωστε έχει καταβάλει ακόμη και τους πιο ισχυρούς.

Αγνοήθηκαν ακόμη και οι προειδοποιήσεις κάποιων επιστημόνων που έλεγαν ότι ο κόσμος μαζεύεται πια στα σπίτια λόγω έλλειψης άλλων επιλογών.

Όμως η απότομη προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα, δεν ήρθε τυχαία αυτήν την περίοδο. Η συνδυαστική σκέψη των ιθυνόντων του Μαξίμου περιλαμβάνει τον τουρισμό και μόνο αυτόν. Όταν θα πλησιάσει η ημερομηνία για την άφιξη των πρώτων τουριστών, τότε θα δοθεί και η δυνατότητα στους …πληβείους κατοίκους ετούτης της χώρας να ξεμυτίσουν. Ωσάν εμείς να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Και βέβαια, για να μην βγάλει …μάτι η απόφαση, η οποία είναι πλήρως εξαρτώμενη από τον τουρισμό, ανοίγει σιγά σιγά η χώρα λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Και ορθώς αναρωτιούνται οι πολίτες γιατί έμειναν μέσα για πέντε μήνες, αφού τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται το διάστημα αυτό; Μήπως απλά … αναμένοντας τους «σωτήρες» τουρίστες;

Και βεβαίως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε «έξυπνα μέτρα» όπως θορυβωδώς διαφήμιζε, αλλά αντίθετα προχώρησε σε μάλλον μη έξυπνες αποφάσεις, με συνέπεια οι πολίτες να βρίσκονται σήμερα σε ψυχολογική εξάντληση και οι επιχειρήσεις να καταρρέουν η μία μετά την άλλη.

Είναι αυτό που συνηθίζουν πολλοί να λένε το τελευταίο διάστημα: αν δεν πεθάνουμε από κορονοϊό, τότε θα πεθάνουμε από πείνα. Διότι όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία εικόνα για το τι συμβαίνει έξω στην κοινωνία. Για το πως παλεύουν οι άνθρωποι να επιβιώσουν με ελάχιστα εισοδήματα, ενίοτε και με καθόλου. Βέβαια αυτές οι πληροφορίες δεν θα αναδειχθούν ιδιαίτερα, αφού γι αυτό φροντίζει το άκρως εκπαιδευμένο επικοινωνιακά κυβερνητικό επιτελείο.

Και είναι πλέον σαφές στον καθένα ότι η διαχείριση αυτής της πανδημίας βρίθει από αοριστίες, παραλείψεις, ανακολουθίες, αλλά και στοιχεία παραπληροφόρησης. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε όταν πριν λίγο καιρό η Κοζάνη έμενε σε ένα συνεχές lockdown – πολύ πριν από τις υπόλοιπες περιοχές – επειδή οι αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει να ελέγξουν τα στοιχεία που την καθιστούσαν κόκκινη περιοχή.

Οι… δυνάμεις του συστήματος Υγείας όμως, αλλά και η τηλεοπτική… εμπροσθοφυλακή της αγαπημένης κυβέρνησης, φρόντισαν να εξαφανίσουν άρον άρον τη σχετική πληροφορία πριν καταλάβει κανείς την ουσία της υπόθεσης.

Και βέβαια που να βρει κανείς αποκούμπι τις ημέρες αυτές όταν η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει εγκλωβισμένη στη μικροκομματική της αντίληψη που την οδηγεί από το ένα επικοινωνιακό λάθος στο άλλο.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σχεδόν όλο το πρώτο κύμα (και βάλε) της πανδημίας, ασχολούμενος με το πως θα καταφέρει ο πλανήτης να κερδίσει τις …πατέντες των εμβολίων ώστε να γίνουν κοινό αγαθό.
Ξεπερνούμε το γεγονός ότι καμία φαρμακευτική εταιρεία που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή των εμβολίων, δεν θα διέθετε το προϊόν της έτσι ελαφρά τη καρδία.

Στην ουσία όμως, ποιον αφορά τελικά σε ποιον θα ανήκουν τα εμβόλια, όταν το μέλημα όλων είναι πως να επιτρέψουν στην κανονική ζωή;

Και ας μη μιλήσουμε για το δεύτερο μισό της πανδημίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την αντιπολιτευτική του τακτική στα νέα φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα. Εστίασε δηλαδή την αντιπολιτευτική του τακτική μόνο στο θέμα των μονοκλωνικών, όταν υφίστανται τόσα υγειονομικά ζητήματα που θα μπορούσε να πιέσει καταστάσεις υπέρ της θωράκισης του ΕΣΥ (προφανώς δηλώσεις και ανακοινώσεις συντελούν στον “χαρτοπόλεμο” αλλά δεν αποτελούν ουσιαστική αντιπολίτευση).

Μ αυτά και μ αυτά όμως μείναμε να περιμένουμε τους …Βαρβάρους – όπως θα έλεγε και ο Καβάφης – για να επιστρέψουμε έστω σε μια λιτή κανονικότητα τους επόμενους μήνες, που θα μας βγάλει από το ατέρμονο και ανώφελο παιχνίδι του lockdown και της καραντίνας.

ΠΗΓΗ healthreport.gr