iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για την ''πανδημία''
εγκατάλειψης σκυλιών


Δυστυχώς συμβαίνει αυτό που είχαμε προβλέψει από πέρυσι την άνοιξη τέτοια εποχή...

Πολλοί παλιάνθρωποι που είτε αγόρασαν κουτάβια από pet shop είτε πήραν από καταφύγια ή φίλους προκειμένου να μπορούν με τον κωδικό 6 να κάνουν βόλτα χωρίς πρόστιμο έξω από το σπίτι, τώρα που τελείωσαν τα περιοριστικά μέτρα (όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος) τα εγκαταλείπουν στους δρόμους. Δεκάδες καθημερινά οι καταγγελίες σε όλη τη χώρα, σε φιλοζωικές οργανώσεις, δήμους και αστυνομικά τμήματα για ασυνείδητους που μακριά από το σπίτι τους ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου και πετάνε σκυλιά στο δρόμο τα οποία τρέχουν πίσω από τα οχήματα για όσο αντέξουν και μετά χάνονται, είτε σε άλλες γειτονιές δενοντάς τα σε δέντρα και στύλους, είτε με άλλες κτηνώδεις μεθόδους.

Υπάρχουν κι αυτοί που είτε ''δεν τους πάει η καρδιά'' είτε από αδιαφορία για την ποιότητα ζωής του σκυλιού είτε γιατί ξαναγύρισαν στη δουλειά μετά την αναστολή ή την τηλεργασία, το εγκαταλείπουν ολημερίς σε ένα μπαλκόνι ή μία ταράτσα χωρίς να ασχολούνται μαζί του παρά μόνο για τα στοιχειώδη λίγο νερό και φαί και άντε μια βόλτα για την ανάγκη τους. Με συνέπεια οι γειτονιές σε όλη την Αθήνα και οι οικισμοί στην Αττική να έχουν μετατραπεί σε εστίες οχλαγωγίας από τα γαυγίσματα - προς Θεού χωρίς να φταίνε τα σκυλάκια, μόνα τους είναι και βαριούνται, φοβούνται, ''διαμαρτύρονται'' - καθώς τα αφεντικά τους αδιαφορούν ακόμη κι αν παραμένουν στο σπίτι. Δεν ''τους καίγεται καρφί'' αν τα σκυλιά ενοχλούν με το αδιάκοπο γαύγισμα από τα ξημερώματα έως αργά το βράδυ. Και αν τολμήσεις έστω και ευγενικά να τους πεις να κάνουν κάτι, γίνεσαι εχθρός τους ή δήθεν μισείς τα σκυλιά.

Φτάσαμε στο σημείο άνθρωποι που από παιδιά ζούνε με σκυλιά και ξέρουν από εκπαίδευση, τήρηση κανόνων και αληθινής φιλοζωίας εγκαλούνται από απολίτιστους που δεν σέβονται ούτε τον γείτονα, αλλά ούτε και το σκυλί τους που υποφέρει...

Η κατάσταση φοβάμαι ότι θα χειροτερέψει, πρωτίστως για τα κακόμοιρα πλάσματα του Θεού που βρέθηκαν ''εργαλεία'' για διέξοδο στην πανδημία από παλιανθρώπους που - όπως αποδείχτηκε - το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το βολεμά τους.