iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ο Θανάσης Λυρτοσγιάννης
για τα δύο λάθη
χειρισμού της πανδημίας


Δύο τραγικά λάθη, το ένα μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και έγκλημα , διαπράττει το Μαξίμου και πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί αυτός παίρνει τις αποφάσεις και όχι ο…θυρωρός. Το πρώτο είναι το κλείσιμο και η αποδυνάμωση νοσοκομείων και το δεύτερο η μισή αλήθεια για τους ανεμβολίαστους.

Είναι τραγικό εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας να διώκονται γιατροί και νοσηλευτές, να μετατίθενται και να αποδυναμώνονται νοσοκομεία και άλλες νοσηλευτικές μονάδες, επειδή οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι θέλουν να παραδώσουν ολόκληρα τμήματα του ΕΣΥ σε ιδιώτες. Αντί να τα ενδυναμώσουν, τα αποδυναμώνουν για να  τα συκοφαντήσουν και πιο εύκολα να τα δώσουν σε ιδιώτες, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, ήταν παντελώς απόντες από την τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού.

 

Θα πρέπει να είναι το μοναδικό παράδειγμα χώρας παγκοσμίως, που αυτή την εποχή αποδυναμώνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Το γράφω για να γίνει πόσο ιδεοληπτικοί και πόσο επικίνδυνοι είναι οι νεοφιλελεύθεροι που μας κυβερνούν.

 
 

Το άλλο λάθος είναι η μισή αλήθεια που λένε στους ανεμβολίαστους. Και ως γνωστόν με τη μισή αλήθεια τορπιλίζουν την όποια προσπάθεια πειθούς (πρόκειται για σχήμα λόγου, αφού οι κυβερνώντες εξαντλούν την προσπάθειά τους σε απειλές και διχαστικές κορώνες). Θα τονίσουμε ευθύς εξαρχής ότι όλοι οι πολίτες έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτός τους και στους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν, καθώς και να μην παρασύρονται από αντιεπιστημονικές και συνωμοσιολογικές τοποθετήσεις και δημοσιεύματα. Ο επιστημονικός λόγος και το επιστημονικό επιχείρημα είναι η αλήθεια.

Τούτων λεχθέντων θα επισημάνουμε πως το Μαξίμου και  οι λοχαγοί του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και κάθε μέλος της κυβέρνησης, λοιμωξιολόγος και επιστήμονας, οφείλει να πει την πλήρη αλήθεια. Ποια είναι αυτή; Πρώτο οι εμβολιασμένοι μολύνονται και αυτοί όπως οι ανεμβολίαστοι, Δεύτερον και οι δύο μεταδίδουν τον ιό. Τρίτον οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρύτερα σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που νοσούν βαρύτερα και κινδυνεύουν να πεθάνουν, ιδίως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από νόσημα που τους κατατάσσει στις ευπαθείς ομάδες. Τέταρτον η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η μάσκα και τα άλλα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες. Που σημαίνει ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να τηρούν τα μέτρα. Αλλιώς και ο εμβολιασμένος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας θα μεταδώσει τον ιό στους ηλικιωμένους.

 

Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή οφείλουν να πουν όλοι. Γιατί όταν ο ανεμβολίαστος πληροφορηθεί ότι του παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια, τότε δεν θα πειστεί να εμβολιαστεί. Με ολόκληρη την αλήθεια και με την πειθώ η επιχείρηση εμβολιασμού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

 

Αλλά δυστυχώς κυβέρνηση και αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν απολέσει το κεφάλαιο της πειθούς εξαιτίας της πρότερης συμπεριφοράς με αποτέλεσμα να μην πείθουν. Και η κατάσταση χειροτερεύει με τις απειλές και τους διχασμούς.

ΠΗΓΗ eretikos.gr