iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης
για τον εμφύλιο
στη Νέα Δημοκρατία


Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά.

Η διαγραφή του Μπογδάνου προκάλεσε δυσαρέσκεια στον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη, ενώ Κώστας Κυρανάκης φίλος και ιδεολογικός συνοδοιπόρος του Μπογδάνου ζήτησε εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαγραφή. Ομως και ο Νίκος Δένδιας δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά απάντησε με δηκτικό τρόπο στον Αδωνι Γεωργιάδη.

Εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιθανό να ενταθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Το τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά -όπου ήδη έχει μιλήσει για μεγάλες διαφορές και αμοιβαίες υποχωρήσεις- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και τι θα πει ο Κώστας Καραμανλής που είχε προειδοποιήσει σε προηγούμενη παρέμβασή του ότι πιέσεις για υποχωρήσεις δεν γίνονται δεκτές.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι και ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε για δεύτερη φορά με την τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα” ότι «διάλογο με πειρατές δεν κάνουμε», ενώ στην αρχή της εβδομάδας ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (ο οποίος είναι πολύ στενός φίλος και συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή) επισήμανε ότι κάνει το παιχνίδι των Τούρκων όποιος μιλάει για θαλάσσιες ζώνες, όπως κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέση που επανέλαβε από το Παρίσι κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο προηγούμενο σκηνικό να προσθέσουμε τις τρεις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα, ενέργεια που δεν αναμενόταν και προκάλεσε έκπληξη. Επιθέσεις εξαπέλυσαν επίσης φιλικά Μέσα Ενημέρωσης όπως “Το Βήμα”, “Τα Νέα”  και σήμερα Τετάρτη 6 Οκτωβρίου η “Καθημερινή”. Και όπως γίνεται αντιληπτό πυκνώνουν τα φίλια πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και μαζί τους οι φθορές.

Το σκηνικό κοχλάζει και στο ΚΙΝΑΛ, όπου γίνονται άγριες μάχες επί σκηνής και στο παρασκήνιο για την εκλογή του Προέδρου του Κινήματος. Την Σαββατοκύριακο που πέρασε υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί, κόντρες και επιθέσεις για διαδικαστικά θέματα, όπως ποιοι θα ψηφίσουν στις εκλογές, αν οι 5.000 υπογραφές για τις υποψηφιότητες θα είναι μελών  του μητρώου ή και φίλων.

Οπως σας έχει ενημερώσει και ο  eretikos.gr εγκαίρως το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιδράσει αποφασιστικά και τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές, χωρίς να αποκλείεται να προκαλέσει ακόμα και διάσπαση στο ΚΙΝΑΛ. Αν λοιπόν, εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πολύ πιθανή ως σίγουρη η προσέγγιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αν κερδίσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Χάρης Καστανίδης ανοίγει παράθυρο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, παρά τη διάθεση που δείχνουν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο προαναφερόμενο πολιτικό σκηνικό να προσθέσουμε το σκηνικό της οικονομίας το οποίο σε ένα παγωμένο χειμώνα αναμένεται να είναι εκρηκτικό και να προκαλέσει πολιτικές επιπτώσεις. Τα στοιχεία που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η ακρίβεια, η αδυναμία προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου από εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, η οικονομική ανέχεια αφού οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να είναι μόλις 1,1%, τα λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις και φυσικά η πανδημία η οποία γίνεται όλο και πιο απειλητική  από τη στιγμή, που όπως δείχνουν τα στοιχεία η χώρα μας ξεπέρασε τη Σουηδία σε νεκρούς και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ευρώπη με τον αριθμό των νεκρών ανά 1.000.000 κατοίκους.

Ολοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες επιβεβαιώνουν πως το πολιτικό σκηνικό κοχλάζει, κυοφορούνται αλλαγές και ανατροπές και να οι δημοσκοπήσεις δείξουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρχίζει να επωφελείται από τη φθορά της κυβέρνησης, τότε είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν την παρτίδα στο Μαξίμου εκείνοι που εισηγούνται πρόωρες εκλογές πριν η κυβερνητική φθορά γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

ΠΗΓΗ eretikos.gr