iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

O Aργύρης Κωστάκης
για τις κοινωνικές πανδημίες
μετά την υγειονομική πανδημία


Και ο πλέον απαισιόδοξος ή αμόρφωτος άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη, μπορεί έστω και με μεγάλη δυσκολία, να αντιληφθεί ότι η πανδημία του κορωνοιού σε λίγους μήνες θα αποτελεί παρελθόν. 

Ναι δυστυχώς με απώλειες ανθρώπων και κατεστραμμένες ζωές, ψυχικά και οικονομικά, αλλά τουλάχιστον ο υγειονομικός εφιάλτης θα έχει τελειώσει. 

Έχουμε συνειδητοποιήσει όμως ότι ακολουθούν δεκάδες άλλες κοινωνικές πανδημίες, οι οποίες πιθανότατα δεν θα έχουν τέλος? Και αυτό είναι ρεαλιστικό, όχι σενάριο τρόμου ή εικασία.

Εδώ πριν ο κόσμος έρθει ''πάνω κάτω'' - δεν είναι λίγο πράγμα δύο χρόνια καραντίνας (με τον έναν ή άλλον τρόπο), φόβου, αβεβαιότητας, απαισιοδοξίας και φυσικά οικονομικής δυσπραγίας - η Ελληνική κοινωνία ήταν ήδη καθεύδουσα.

Και ήρθε η πανδημία ως επιταχυντής για να ''σπάσει'' εντελώς τα σχεδόν ανύπαρκτα φρένα προς το χάος. Τα φρένα συνηθισμένων ανθρώπων σε ασυνήθιστες καταστάσεις.

Γιατί μετά το τέλος της πανδημίας του ιού κάπου την άνοιξη του 2022 (δεν ξέρω πότε ακριβώς, δεν είμαι ούτε ο Θεός, ούτε επιστήμονας) έρχονται κοινωνικές πανδημίες.

Η πανδημία της βίας. Η πανδημία της αγένειας. Η πανδημία της απρέπειας. Η πανδημία του θυμού. Η πανδημία της αταξίας. Η πανδημία της διαστρέβλωσης. Η πανδημία της αδιαφορίας. Η πανδημία της απομόνωσης. Η πανδημία του φόβου. Η πανδημία της συνωμοσιολογίας. Η πανδημία της κατάθλιψης. Η πανδημία της φρενίτιδας. Η πανδημία της αισχροκέρδειας. H πανδημία της ανισορροπίας. Η πανδημία της παράνοιας. Η πανδημία του ρατσισμού. Η πανδημία του σκοταδισμού. Η πανδημία του χουλιγκανισμού. Η πανδημία της φτώχιας.

Αυτές οι πανδημίες (και άλλες που δεν μπορώ να υπολογίσω) για τους πολλούς. Για τους υπόλοιπους, δυστυχώς τους λίγους, θυμίζω τα λόγια της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ: ''Η καλοσύνη είναι μίμηση Θεού''.

Γιατί ό,τι κι αν ακολουθήσει μετά την πανδημία, η Πίστη θα μας κρατάει πάντα όρθιους και με Φως.