iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Η Βάσω Κόλλια
για τη μεσαία τάξη
μετά την πανδημία


Η μεσαία τάξη, όπως και αν την ορίσει κανείς, εξακολουθεί να είναι ο  κορμός και συγκολλητική ουσία της κοινωνίας. Η επέκταση αλλά και η άνοδος της  σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν μία από τις σημαντικότερες τάσεις που χαρακτήρισαν την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. 

Όμως, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Pew Research Center, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 η παγκόσμια μεσαία τάξη συρρικνώθηκε το περασμένο έτος εξαιτίας της πανδημίας. Περίπου 150 εκατ. άνθρωποι, όσο δηλαδή το άθροισμα των πληθυσμών Γερμανίας και Βρετανίας, υποχώρησαν στην κοινωνικοοικονομική  κλίμακα, στη διάρκεια του 2020. Είναι η πρώτη τόσο μεγάλη οπισθοχώρηση μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει στη χώρα μας καταγράφουν διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και «στραγγαλισμό» της μεσαίας τάξης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζει οικονομική ανασφάλεια και ανησυχεί  για την πρόσβασή του σε βασικά αγαθά στο μέλλον έχει αυξηθεί ραγδαία. Όλος  ο δυτικός κόσμος διανύει μια περίοδο σφοδρής κοινωνικής και οικονομικής ανακατάταξης, η οποία εντείνεται όσο περισσότερο διευρύνεται το θολό διάστημα της μετά-πανδημίας. Μια περίοδος δηλαδή, την οποία αναμένουμε αλλά και θεωρούμε ότι διανύουμε, η οποία θεωρούμε ότι θα δώσει τέλος στα προβλήματά μας, όμως απελπιζόμαστε από την παράταση της, αλλά και που ταυτόχρονα είναι τόσο ίδια όσο και τόσο διαφορετική, που υπάρχει τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Η οικονομική δυσμένεια δεν είναι η μόνη ανησυχία της μεσαίας τάξης, καθώς σημαντικές είναι  η εργασιακή και εκπαιδευτική αβεβαιότητα που διέπει τις διαθέσιμες εξ´ αποστάσεως εναλλακτικές στη δουλειά, τις σχολές και τα σχολεία, οι ανισότητες στο μοίρασμα της φροντίδας και των  ευθυνών του νοικοκυριού (στις εργαζόμενες μητέρες σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση στα επίπεδα στρες, οικονομικής, εργασιακής, και κοινωνικής ανασφάλειας, ενώ παρατηρήθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών). 

Η νεότερη προσθήκη σε αυτές τις ανησυχίες είναι εκείνη των προσωπικών επιλογών υγείας: ποιά πηγή πληροφόρησης προτιμώ; Φορώ μάσκα; Εμβολιάζομαι; Έχω εγώ ο ίδιος επηρεαστεί προσωπικά από τον ιό; Βλέπω την αντιεπιστημονική διχόνοια να διεισδύει στην δική μου κοινότητα, οικογένεια, χώρο εργασίας; Πόσο μόνος μου είμαι ως πολίτης σε αυτόν τον κοινωνικό και προσωπικό αγώνα που ξεπερνά την ατομική βιοπάλη και γίνεται κοινωνική στάση, με πραγματικές συνέπειες που δεν δηλώνονται, παρά (δυστυχώς) βιώνονται;

Ως ευρεία κοινωνική ομάδα η οποία στηρίζεται στην δυνατότητα και την επιτυχία της προσωπικής επιλογής και πρωτοβουλίας, η παρουσίαση της τωρινής κατάστασης ως ταυτόχρονα ελαφρά σοβαρής όμως και συγκρατημένα ελεύθερης, ως περιορισμένα τελματικής αλλά και διαφορετικής από ό,τι έναν χρόνο πριν, η μεσαία τάξη ανταποκρίνεται μουδιασμένα στην πρόσκαιρη και ευμετάβλητη πραγματικότητα, τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική.

Οφείλουμε, επομένως, να δώσουμε την  ύψιστη προσοχή στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης, με έμφαση στην ενθάρρυνση της τήρησης των μέτρων αλλά και της επιλογής του εμβολίου, με θετικά μηνύματα και ενημέρωση από θεσμούς και επαφές που αγγίζουν την μεσαία τάξη, όπως η εκκλησία, οι οικογενειακοί γιατροί, και οι εκπαιδευτικοί. 

Η επιβεβλημένη αβεβαιότητα  λύνεται μόνον με απαντήσεις περιεχομένου με παραδοχή της κατάστασης και εγγύησης ουσιαστικών προβλεπόμενων λύσεων στα αναπόφευκτα επόμενα πανδημικά κύματα. Πρέπει να δοθούν εμφατικά μηνύματα που αγγίζουν την καθημερινότητα χωρίς να φθείρουν εκείνον τον πολίτη, που περισσότερο από κάθε άλλο χρειάζεται ειλικρίνεια χωρίς νουθεσίες που τον φθείρουν και τον οδηγούν σε αβέβαιες εναλλακτικές. 

Η Βάσω Κόλλια είναι 1η επιλαχούσα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ανατολική Αττική

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''