iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης
για το ''έγκλημα'' της
κυβέρνησης στο ΕΣΥ


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την οποία οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα, χωρίς αστερίσκους και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει από τα άλλα μεγάλα ζητήματα  που απειλούν τους Έλληνες πολίτες και ένα από αυτά, ίσως το κορυφαίο, είναι η δημόσια Υγεία και η αντιμετώπιση των κινδύνων από τον κορωνοϊό και τους επερχόμενους αργά ή γρήγορα νέους ιούς.

Τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρο Λύτρα τον γνωρίσαμε όταν σε κοινή μελέτη με τον Σωτήρη Τσιόδρα τάραξαν τα νερά αναδεικνύοντας την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές από τον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων το συμπέρασμα που βγήκε είναι πως θα είχαν σωθεί χιλιάδες συνάνθρωποί μας αν είχαμε τον αναγκαίο αριθμό ΜΕΘ, το απαραίτητο προσωπικό και ένα ΕΣΥ οργανωμένο με παρούσα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτά δηλαδή που αρνήθηκε να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δια στόματος Ακη Σκέρτσου χαρακτήρισε του ΕΣΥ πολυτελές, διά στόματος Πέτσα είπε πως αν κάναμε ότι ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετούσαμε τα λεφτά μας και διά στόματος Γεραπετρίτη πως αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα πέθαιναν περισσότεροι και δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη πως το ίδιο είναι νοσηλεύεται ένας ασθενής εντός ΜΕΘ ή εκτός.

Ολες αυτές τις αβελτηρίες (στην καθομιλουμένη ανοησίες) απορρίπτει ο Θεόδωρος Λύτρας σε συνέντευξή του στο ieidiseis.gr. Απαντώντας στην ερώτηση «Τι πρέπει επιτέλους να αλλάξει ώστε να μην χάνουμε τόσους πολλούς συμπολίτες μας;» απάντησε χωρίς περιστροφές.

«Στη φάση που είμαστε, θα πρέπει να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο. Δε θα κρίνω εγώ αν ενισχύθηκε ή τι άλλο θα μπορούσε να γίνει, πάντως θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια. Από κει και πέρα θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές και μακρόπνοες επενδύσεις ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (που για μένα και νομίζω για τους περισσότερους είναι απλά ανύπαρκτη), τα νοσοκομεία μας, αλλά και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με κατάλληλη εκπαίδευση και συντονισμό. Δε γίνεται η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα να εξαντλείται στον οργανισμό που λέγεται ΕΟΔΥ. Νομίζω στα πρώτα στάδια αυτής της πανδημίας πληρώσαμε την έλλειψη αυτή με τις δυσκολίες στην ιχνηλάτηση και διαχείριση των κρουσμάτων, και θα μπορούσαμε να την έχουμε πληρώσει πολύ περισσότερο αν είχε καθυστερήσει το εμβόλιο.

Πραγματικά σταθήκαμε πάρα πολύ τυχεροί με τα εμβόλια σ’ αυτή την πανδημία, καθώς ήρθαν αρκετά γρήγορα και αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή. Την επόμενη φορά δεν είναι βέβαιο ότι θα σταθούμε τόσο τυχεροί. Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά στη Δημόσια Υγεία γενικότερα, και την πανδημική προετοιμασία ειδικότερα».

 

Η τελευταία φράση θα έπρεπε να χτυπήσει πολλά και πολύ δυνατά καμπανάκια. Ομως, στου νεοφιλελεύθερου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας (το ζητά ακόμα και το ΔΝΤ) πράττει ακριβώς το αντίθετο. Προχωρά σε αποδυνάμωση ώστε να παραχωρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος σε ιδιώτες, οι οποίοι σημειωτέων ήταν απόντες από την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Διαπράττει ένα έγκλημα που θα το πληρώσουμε πανάκριβα εμείς οι πολίτες. Ιδίως αν έχουν την ατυχία να ζήσουμε άλλη μία πανδημία.