iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Η Βάσω Κόλλια
για τις σχέσεις
Ελλάδας Ρωσίας


 

Η στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε μια μερίδα του κόσμου.

Πολλοί παραβλέπουν την σφοδρότητα και την ωμότητα των ρωσικών επιχειρήσεων λόγω μιας ανεξήγητης ιστορικά συμπάθειας στη Ρωσία αλλά και αυτήν την περίοδο προσωπικά στον Βλάντιμιρ Πούτιν, θα έλεγα.

Θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ όταν λέω ιστορικά ανεξήγητη συμπάθεια.

Πρώτα από όλα, όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είμαστε ένας λαός που κατά τους δύσκολους καιρούς αναζητούμε κάποιον «σωτήρα». Τα παραδείγματα πολλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας.

Ένας από τους μεγάλους «σωτήρες» μας υπήρξε πάντοτε το «ξανθό γένος». Πολλές φορές έχουμε στραφεί για στήριξη και βοήθεια στους ομόθρησκους Ρώσους πιστεύοντας ότι οι λύσεις για όλα μας τα προβλήματα θα έρθουν από αυτούς.

Είναι όμως έτσι; Ή μήπως τελικά η «Μεγάλη Αρκούδα» δρα πάντα με γνώμονα το συμφέρον της και αποκομίζει μόνο κέρδη αδιαφορώντας για τα δήθεν κοινά μας θρησκευτικά και πολιτισμικά στοιχεία;

Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα μόνον και μόνον για να αντιληφθούμε ότι τελικά το «ξανθό γένος» που μας αρέσει να λατρεύουμε δεν ήταν ποτέ πραγματικά κοντά μας και το πραγματικό μας συμφέρον είναι η ενδυνάμωση της θέσης μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ώστε από θέση ισχύος να μπορούμε να συνάπτουμε διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.

Η Τσαρική Ρωσία δεν μας βοήθησε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης,  γιατί δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την ίδια να επιζητεί την με κάθε τρόπο έξοδο του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, μέσω του Αιγαίου. 

 Ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν είχε ποτέ τη  συμπαράσταση των Ρώσων  όταν αποφάσισε να γίνει κυβερνήτης της Ελλάδας.

Στα μεταεπαναστατικά χρόνια οι Ρώσοι  δεν βοήθησαν τον λαό μας παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για την στήριξη του νέου τότε ελληνικού κράτους. Αντιθέτως, η ύπαρξη του ρωσικού κόμματος συνετέλεσε στη διαίρεση της ενότητας των Ελλήνων.

Το 1924, το Τρίτο Έκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ  διακήρυξε την πρόθεση του να εργασθεί για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο μιας κομμουνιστικής βαλκανικής ομοσπονδίας, μέσα στην οποία ο «μακεδονικός λαός» θα απολάμβανε πλήρως τα δικαιώματά του. Απόφαση που υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από τη Μόσχα μέσω της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας.

Τον Αύγουστο του 1992 η  Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες -και η πρώτη μεγάλη δύναμη- που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Στα προμνημονιακά ελληνικά χρόνια, ο Βλάντιμιρ Πούτιν διαμήνυσε στον Γιώργο Παπανδρέου πως η λύση στο ελληνικό χρέος έρχεται αυστηρά μέσα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Την άνοιξη του 2013 η Ρωσία αρνήθηκε δάνειο στην κυπριακή κυβέρνηση  - πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που χρειαζόταν η Ελλάδα - η οποία και αναγκάστηκε να επιλέξει τη σίγουρη λύση της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε και εξάντλησε  όλες τις πιθανότητες για οικονομική στήριξη και πάλι από τη Ρωσία. Τελικά, απευθύνθηκε  και πάλι στους σίγουρους συμμάχους, δηλαδή ΕΕ και ΔΝΤ.

Και τέλος ας ρίξουμε μια ματιά στα παιχνίδια που παίζει η Ρωσία εις βάρος τόσο του   Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και του Αγίου Όρους.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε καλές και μάλιστα πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία, απλά υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε καμμιά λύση στα προβλήματα μας από το «ξανθό γένος». Είμαστε μέλος μιας μεγάλης δυτικής οικογένειας, ας αξιοποιήσουμε αυτό και ας σταματήσουμε αυτήν την φρενήρη Ρωσοποίηση της χώρας που δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά οτι εξαιτίας του Πούτιν αυτήν την στιγμή έχει ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον Γ´ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ είναι Α' επιλαχούσα βουλευτής Ν.Δ. ανατολικής Αττικής
 
ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''