iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Ο Νίκος Ελευθερόγλου
γις τις εθνικές εκλογές
του φθινοπώρου


Η χώρα μας, συνεχίζει να λειτουργεί ως ένα Γαλατικό χωριό στα πολιτικά πράγματα.

Ισως είναι η μοναδική στον δυτικό κόσμο που την επομένη των εκλογών, τα κόμματα ζητούν εκλογές, και την επομένη ενός ανασχηματισμού όλοι μιλούν για το πότε θα γίνει ο επόμενος που θα είναι…δομικός, καθώς αυτός που γίνεται λίγες ώρες πριν δεν ήταν!

Αυτό εάν δεν είναι παραλογισμός, τότε τι είναι, αλλά νομίζω πως ποσώς ενδιαφέρει ο παραλογισμός των πραγμάτων. Εξάλλου η πολιτική στην χώρα μας ασκείται με μεγάλες δόσεις παραλογισμού.

Δυστυχώς πολλά από αυτά θα είχαν λυθεί, εάν είχε θεσμοθετηθεί συνταγματικά ο χρόνος της θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης. Ετσι θα αποφεύγαμε όλα αυτά που γίνονται χρόνια και δίνουν την ευκαιρία σε διάφορα συμφέροντα να παίζουν κάλπη-κα παιχνίδια για να αποκομίσουν ότι εκείνα θέλουν από μια εκβιαζόμενη επί της ουσίας κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά πιστεύω ότι διαβάζει ότι θα στήσει εκλογές από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Είχαν προηγηθεί οι εκλογές τον περσινό Οκτώβριο του 21 λέω , που δεν έγιναν, οι εκλογές τον Απρίλιο του 22, που πάλι δεν έγιναν και τώρα βλέπουμε το τρίτο και φαρμακερό(;) σενάριο που αναπτύσσεται ακόμη και στα φίλια με την Νέα Δημοκρατία Μέσα Ενημέρωσης.

Στις παραπάνω μαντεψιές έπεσε έξω και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προβλέψει και εκείνος εκλογές. Σε τέτοιο σημείο που της ζητά κιόλας. Ο παραλογισμός στην Κουμουνδούρου είναι τέτοιος που την ώρα που της ζητάει για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, την ίδια ώρα λέει ότι ο Μητσοτάκης θέλει να δραπετεύσει! Αντε βγάλε άκρη.

Ας πάμε στο επιχείρημα όσων τάσσονται κατά καιρούς υπέρ των εκλογών. Οι αναλύσεις που γίνονται συγκλίνουν σε ένα και μόνο επιχείρημα. Οτι όσο πιο νωρίς τις κάνει, τόσο θα περιορίσει την φθορά της η κυβέρνηση και θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές, την δεύτερη Κυριακή.

Αυτό είναι το επιχείρημα. Κανένα άλλο. Και στο ερώτημα εάν θα λύσουν κάποιο από τα προβλήματα οι κάλπες, ουδείς απαντά. Καθώς ο χειμώνας προβλέπεται έτσι και αλλιώς δύσκολος. Δηλαδή μια κυβέρνηση με 157 βουλευτές δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί και θα μπορεί στο σενάριο της αυτοδυναμίας μια νέα με 152 θα μπορεί!

Δεν θα μπω στη σοβαρότητα των επιχειρημάτων πέραν του μικροκομματικού οφέλους. Θεωρώ ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα λύσουν τίποτε. Αντιθέτως θα κατατάξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην χωρία όλων όσων έκαναν πρόωρες εκλογές και τον κάνουν αναξιόπιστο, μια και άπειρες φορές τις έχει διαψεύσει.

Θα είναι ένα λάθος μήνυμα που δεν θα λύσει προβλήματα, και θα λειτουργήσει μόνο μικροκομματικά. Εκτός εάν το μικροκομματικό είναι πάνω από το εθνικό και το συνταγματικά σωστό.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν την θητεία τους και να κρίνονται από το έργο τους. Τα άλλα βλάπτουν την Δημοκρατία και ενδέχεται να σώσουν προσωρινά τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο σε μια κοινωνία;

Εσείς τι λέτε κ. Μητσοτάκη;

ΠΗΓΗ finupnews.gr