iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης
για τους ''πανηγυρισμούς''
της κυβέρνησης


Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Είναι όντως μία πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα, τουλάχιστον στο τυπικό σκέλος.

Και λέμε στο τυπικό γιατί υπάρχει και η ουσία, όπως η ακρίβεια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα που “καίνε” και τα οποία επηρεάζονται ευθέως από την απόφαση του Eurogroup για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

«Χαιρετίζουμε την εκπλήρωση των ειδικών δεσμεύσεων στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Πίσω από τη φράση κρύβονται οι συμφωνίες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

Θα ρωτήσετε ασφαλώς πώς συνδέονται με την ακρίβεια, τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια. Συνδέονται ευθέως, γιατί η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης των πολιτών μόνο όταν υπάρχει ο περιβόητος δημοσιονομικός χώρος ή αν δεν υπάρχει θα πρέπει να λαμβάνει τα αλήστου μνήμης αντίμετρα, δηλαδή να βρίσκει έσοδα που θα αντισταθμίζουν τις δαπάνες.

 
 

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πολύ δύσκολα και σε πολύ μικρό εύρος θα δούμε μέτρα σοβαρά, που να ανακουφίζουν πραγματικά και όχι ψίχουλα για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου το είπε και ο Χρήστος Σταϊκούρας όταν ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα είναι γενναία και απάντησε πως για την κυβέρνηση θα είναι γενναία, ενώ οι πολίτες μπορεί να τα χαρακτηρίσουν ψίχουλα. Δηλαδή ότι έγινε ως τώρα με όλα σχεδόν τα μέτρα αυτού του είδους.

Οσον αφορά στα αντίμετρα, τα αποκλείουμε εκ προοιμίου. Διότι μία ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα σε βάρους των εχόντων και κατεχόντων και να τα διανείμει στους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά. Μία αντίθετη κίνηση θα αποτελούσε έκπληξη μεγατόνων, από αυτές που δεν συνηθίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν κατακλείδι την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία καλούνται να πληρώσουν πάλι οι πολίτες…

ΠΗΓΗ eretikos.gr