iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Η Βάσω Κόλλια
για τη συνέπεια
λόγων και έργων


Oι ορισμοί της πολιτικής είναι πολυάριθμοι και ορισμένες φορές αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, σε σημείο που όσο περισσότερο κανείς αναζητά τον «σωστό» ορισμό, τόσο συνειδητοποιεί το αδιέξοδο αυτής της προσπάθειας.

Κατά μια άποψη, πολιτική είναι η συντονισμένη δράση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων με σκοπό να πετύχουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος, στόχους που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. O Αριστοτέλης ονομάζει την πολιτική ως «κυριωτάτη και αρχιτεκτονική επιστήμη» (Ηθικά Νικομάχεια 1094α26-27). Βασιζόμενη σε αυτή την περιγραφή, η πολιτική κυρίως συνδέεται με την «κρατική πολιτική», δηλαδή με επίσημες ή κυβερνητικές αποφάσεις που καθορίζουν ένα σχέδιο δράσης για την κοινότητα και την κοινωνία κτίζοντας με μια συγκεκριμένη  φιλοσοφία άσκησης εξουσίας  που εμπίπτει, βέβαια, πάντα σε δημοκρατικές διαδικασίες. Η πολιτική είναι ό,τι λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας Πολιτείας, ενός συστήματος κοινωνικής οργάνωσης πέριξ του μηχανισμού της Κυβέρνησης. Συνεπώς η πολιτική ασκείται σε υπουργικά γραφεία, κοινοβουλευτικές αίθουσες, κυβερνητικά κλιμάκια, πολιτικά κόμματα, στελέχη και μ’ αυτήν ασχολείται μία περιορισμένη και συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, κυρίως πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων, των θεσμών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων μπορούν να θεωρηθούν ως «εκτός πολιτικής». Αυτή ακριβώς είναι και η διαφοροποίηση μου, όσον αφορά τη θεώρησή μου περί πολιτικής, αναγνωρίζοντας πως  οι ανάγκες και οι συνθήκες της  εποχής μας επιτάσσουν μια αρμονική συνεργασία και συντονισμό του «όλου» της κοινωνίας. Ιδιαίτερο βάρος και αναφορά θα ήθελα να κάνω στην κοινωνία των πολιτών, στους ενεργούς  πολίτες που δεν περιορίζονται μόνο στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και οι οποίοι ενώ δεν ανήκουν απαραίτητα σε κάποιο πολιτικό κόμμα ή οργάνωση είναι πολιτικά συνειδητοποιημένοι, δρουν για το κοινό συμφέρον και «ζυμώνονται» με τους επίσημους φορείς άσκησης της εξουσίας σε καθημερινό επίπεδο και για όλα τα θέματα.

Αν μπορούσα να σας απαντήσω σε μια υποθετική ερώτησή για το ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό πάνω στο οποίο μπορεί ένας Βουλευτής να πατήσει ώστε να εργαστεί προς όφελος των πολιτών, τότε σίγουρα θα υποστήριζα  ότι αυτό είναι η διάθεση και ικανότητα του, να δύναται να συνδεθεί και να συνθέσει με όλους τους φορείς και τις κοινωνικές δυνάμεις.

Για να έρθουμε τώρα στα δικά μας. Η Ανατολική Αττική επουδενί δεν αποτελεί πρότυπο αναπτυγμένης Περιφέρειας. Όμως, υπάρχουν πολλά περιθώρια να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναπτυχθεί, οικονομικά, πολιτιστικά, οικιστικά, χωροταξικά, ώστε να προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Κακά τα ψέματα υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να κάνουμε την περιοχή μας πιο όμορφη και πιο φιλική για τους πολίτες της και να δουλέψουμε για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Η Ανατολική Αττική, έχει βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή, έχει αγροτική παραγωγή, έχει έναν απίστευτο πολιτιστικό πλούτο που μένει αναξιοποίητος. Όλους αυτούς τους τομείς σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση θα πρέπει να τους ενισχύσουμε. Αυτά όμως δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν η οικονομική βελτίωση δεν συνδυαστεί με την αισθητική αναβάθμιση και με τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Η αποχή και την αποστασιοποίηση μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών είναι  μια από τις πιο ανησυχητικές και επικίνδυνες παραμέτρους της γενικότερης κοινωνικής απορρύθμισης. Η μάχη των επερχόμενων εθνικών  εκλογών  δεν μπορεί  να γίνει με όρους μικροπολιτικής και αντιαισθητικής λαϊκίστικης συνθηματολογίας του τύπου: ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Τέτοιες λογικές και αντιλήψεις πλήγωσαν τη κοινωνία στο παρελθόν και διέρρηξαν την σχέση πολιτικού- ψηφοφόρου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη την πολιτική του πορεία και διαδρομή προσπαθεί να διορθώσει αυτή τη ζημιά υιοθετώντας την στάση: δίπλα στον πολίτη και ξέρεις ότι είμαι εδώ για να δουλέψω για εσένα. Εδώ και καιρό τα λόγια αν δεν συνοδεύονται από πράξεις παύουν να έχουν βαρύτητα και απήχηση. Όλοι μας πλέον θα κριθούμε στο κριτήριο - στάση: ήμουν πάντα εδώ για εσένα με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και πράξεις. 

Η Βάσω Κόλλια είναι 1η Επιλαχούσα Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Αττική

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''